Kultura Zenica

U Zenici predstavljen roman “Bogovo roblje” akademika Enesa Karića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocijom romana “Bogovo roblje”, akademika Enesa Karića sinoć je završena ovogodišnja manifestacija “Oktobar – mjesec knjige” u organizaciji Gradske biblioteke Zenica.

Kako je naglasio promotor i nekadašnji učenik i student profesora Karića, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, autor se prije svega profilisao kao alim, teolog i univerzitetski profesor, odnosno neko ko je “otišao i zasjekao u dubine islamskog znanja”.

– Međutim, u jednom periodu, u jednoj etapi svog života on se okrenuo i književnosti. Mada, napominjem, i u njegovim teološkim, naučnim tekstovima može se prepoznati književna nota, koju rijetki baštine u našoj intelektualnoj tradiciji. Stoga je profesor Karić svojevrsni kulturološki fenomen, čovjek koliko je toliko napisao, objavio i preveo, a sada se bavi pisanjem romana, proznih štiva i obrazlaže neke bitne, čvorišne periode, čvorišna pitanja svog vlastitog života – istakao je Dizdarević.

Smatra kako profesor Karić kroz ove tekstove i romane, preispituje vlastiti životni put, te daje i odgovore na neka temeljna pitanja.

– Rekao bih da ova knjiga predstavlja obavezujuće štivo za svakoga onoga ko želi da razumije kako je bilo živjeti i biti musliman, biti medreslija, student Fakulteta islamskih nauka, biti uopće vjernik u doba socijalističke BiH. Za mnoge je to bilo vrijeme prosperiteta i ugodnog življenja, ali isto tako za mnoge dijelove naše populacije to je bilo tegobno vrijeme, vrijeme isključenosti, izolacije. Ja bih rekao da je ovo vraćanje duga brojnim imamima, muderisima, kadijama koji su u to doba završavali po zatvorima i bili proganjani od onoga režima, a on kao učenik medrese koji je živio i funkcionisao u tom vremenu, pokušao je da predstavi jedan djelić tog vremena kroz vlastito iskustvo – podvukao je muftija Dizdarević.

Sam autor je naglasio kako je roman vremenski pozicionirao u period svog tinejdžerskog doba, u vrijeme odrastanja i kada je bio učenik Gazi Husrev-begove medrese, u kojoj je proveo period od 1973. do 1978. godine, odnosno 10 semestara.

– Roman ‘Bogovo roblje’ je jedna hronika o toj školi. Ona je trebala da se preseli u novu zgradu, a to novo značilo je da se reformira, neko novo vrijeme u kojem ćemo mi moći upisivati državne fakultete – kazao je Karić, koji je istakao kako je “roman o tom vremenu i jednoj mladosti koja je zatrajno prošla u tim godinama”.

Zadovoljstvo zbog organizacije ove promocije izrazio je i direktor zeničke biblioteke Nermin Ormanović.

– Ovo je 15. program koji smo održali u proteklih mjesec dana, odnosno od 4. oktobra. Bilo je 25 promotora i autora, odnosno učesnika i jako smo zadovoljni. Ove, u odnosu na prošlu godinu, iako nam je bio obimniji program, na svakom smo programu imali više publike. Možda i iz tog razloga što smo na naše čitaoce i gledatelje navikli na ovakve programe pa su i odzivi bili dobri. Moram napomenti da je ove godine bilo i dosta zeničkih autora pa je, odmah, naravno i publika to prepoznala – kazao je Ormanović.

U svojstvu promotora o knjizi je govorio direktor izdavačke kuće “Tugra” Ismet Veladžić koji je razgovor o ovim djelima ocijenio značajnim za izdavačku kuću, ali i za posjetioce.

– Čast je objaviti djela autora kao što je akademik Karić, ne samo iz izdavačkih razloga, već i zbog samog imidža izdavačke kuće – rekao je Veladžić.

Zenička biblioteka će već večeras u 19 sati upriličiti promociju novog Bosanskog pravopisa autora prof. dr. Refika Bulića, a u petak, 10. novembra, predstavit će i novi roman Elijasa Rebronje iz Novog Pazara.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno