Kultura

Sutrašnji koncert sevdalinki i klapskih pjesama u Zenici uvod i u bolje povezivanje sa Splitom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički mješoviti hor “Art Sonore“ i Kulturno-umjetničko društvo “Filip Dević“ iz Splita sutra će na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u sklopu 27. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2024“, održati Veče horske muzike.

Zenički će se hor, kako je najavio dirigent prof. Sajid Jusić, publici predstaviti svojim obradama sevdalinki, koje će izvoditi “a capella“, dok će se Splićani predstaviti s dalmatinskim, klapskim pjesmama.

– Zadovoljstvo mi je najaviti neobičan i nesvakidašnji koncert, u sklopu ‘Zeničkog proljeća’ pod pokroviteljstvom Grada Zenica, na kojem mi prvi put sudjelujemo, s obzirom da smo mlad hor. Poznato je da i egzistiramo tek dvije godine. Uspostavili smo jedan lijepi kontakt s najstarijim KUD-om iz Splita, ‘Filip Dević’, koji postoji od 1950. godine i učestvovali su na bezbroj manifestacija na svim kontinentima. Mi smo, isto tako, već nastupali u inostranstvu te smo osvojili i neke značajne međunarodne i domaće nagrade. Tako da ćemo, na jednom mjestu, predstaviti dva vrlo značajna narodna stvaralaštva – dalmatinsku pjesmu i sevdalinku – istakao je Jusić.

Planiraju izvesti, najavio je, po devet “najljepših dalmatinskih pjesama i najljepših sevdalinki“.

-Posebno nas raduje da ćemo isti koncert u junu ili eventualno u septembru ove godine zajednički održati i u Splitu. Odnosno, mi ćemo im uzvratiti posjetu. Tako da ćemo i mi imati priliku da u Splitu predstavimo sevdalinku tamošnjoj publici, a što je isto tako jedan poseban kvalitet i zadovoljstvo. Cilj nam je da sevdalinku predstavljamo i izvan naših granica – podvukao je Jusić.

Saradnju s ovim splitskim društvom planiraju i nastaviti, jer smatraju kako je ovo dobar put “zbližavanja ova dva prepoznatljiva grada“.

– Uspostavili smo kontakt preko Udruženja ‘Mostovi priljateljstva’ iz Zenice pa nam je i cilj da se ta dva grada nekada u budućnosti čak i pobratime. Mislim da su na neki način sličnih senzibiliteta i temperamenta te da će ovaj koncert biti početak jednog lijepog prijateljstva između ova dva grada – kazao je Jusić.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno