Sudske klupe

Tužilaštvo BiH: Gačanin je planirao kupiti helikopter, za Smajlovića i Halać plaćao pilotsku obuku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Edin Gačanin, šef narkokartela kojeg je Nizozemska osudila na sedam godina zatvora, planirao je da kupi helikopter u BiH za svoje potrebe, navodi Tužilaštvo BiH. U tu svrhu plaćao je pilotsku obuku za Adnana Smajlovića i Aidu Halać, za koje Tužilaštvo tvrdi da su bili saradnici kartela “Tito i Dino”.

Oni se terete za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi, nedavno im je Sud Bosne i Hercegovine odredio mjere pritvora.

Smajlović i Halać, navodi Tužilaštvo, pohađali su teoretsku i praktičnu obuku za pilote koji bi upravljali helikopterom i prevozili Gačanina.

U toku komunikacije oni Gačanina izvještavaju o položenim ispitima iz teoretskog dijela kako bi mogli preči na praktični dio obuke. Također razgovaraju o eventualnom osnivanju firme u BiH koja bi se bavila vazdušnim transportom. Tužilaštvo tvrdi da je ideja bila Gačaninova.

Tužilaštvo navodi da je Gačanin želio da učesnici nauče upravljati helikopterom te im s tim ciljem uplaćuje kurs teorije i praktičnog dijela koji se održava u Beogradu. Gačanin šalje dvije fotografije na kojima se vide dva različita helikoptera. Za jedan od helikoptera Gačanin je rekao da vrijedi 1,3-1,4 miliona dolara, te da će im taj kupiti ali kad dobro nauče. Do tada će im kupiti Robinskon helikopter koji se nalazio na drugoj fotografiji, za koji je rekao da je vrijedan između 200 i 250 hiljada dolara.

U kontekstu toga Tužilaštvo navodi da je za teoretski dio obuke Halać dobila 3.000 eura i 600 eura za prve letove. Tužilaštvo tvrdi da su Smajlović i Halać tokom boravka u Beogradu ukupno potrošili 15.000 KM, pa je zbog toga Halać, koja je koristila kodno ime “Griselda” u Sky komunikaciji, upitala Smajlovića putem ove mreže da li se “brat” naljutio koliko su potrošili u Beogradu, na što je Smajlović odgovorio da nije i da je sve OK.

Prema navodima tužilastva od 2016. do 2021. godine organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu bio Adnan Smajlović je pribavljala i prala novac koji je stečen trgovinom droge u okviru kartela “Tito i Dino”. Riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je djelovala na području više država među kojima su BiH, UAE, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Južna Amerika, Južnoafrička Republika i druge zemlje.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno