Sudske klupe

Ustavni sud FBiH: Zakon o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK nije u suprotnosti s Ustavom FBiH, bivši komesar upućen na pravdu traži pred redovnim sudom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, odlučujuci o zahtjevu jedne trećine poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za ocjenu ustavnosti člana 3. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, na osnovu člana IV.C.3.10.
(2) b) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici bez javne rasprave održanoj dana 27.3.2024. godine, donio je presudu kojom se utvrđuje da je član 3. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 8/23) u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Federacije smatra da u ovom slučaju nema povrede ustavnih odredbi na koje je ukazao podnosilac zahtjeva, a licu koje smatra da mu je povrijeđeno neko ustavno pravo primjenom osporene odredbe Zakona ostaje mogućnost da pred redovnim sudom koristi pravne lijekove, pa i ustavnosudsku zaštitu pod propisanim uslovima pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, navedeno je u presudi koja je danas, više od mjesec nakon odluke, otpremljena iz Ustavnog suda FBIH.

Zanimljivo je da je pismeni otpravak Presude u potpunoj suprotnosti od usmenih informacija sa sjednice krajem marta, kao i informacija, doduše nezvaničnih, koje su dolazile iz Suda.

Obzirom da se ovo, što objavljujemo u nastavku jedina zvanična i konačna Presuda, nećemo se upuštati u njeno dalje komentarisanje. Nije nam poznato da li je praksa da protekne mjesec od izricanja presude do njenog upućivanja strankama, ali je simptomatično da je proslijeđivanje presude u Zenicu uslijedilo 24 sata nakon što je naš portal uputio Zahtjev Sudu da nam se odgovori gdje “zapelo” sa dostavljanjem izrečene presude 23/23 koja ni do ovog trenutka nije objavljena na službenoj stranici Suda.

Simptomatično je i komentarisanje sličnog postupka iz 2021., prilikom smjene tadašnjeg komesara Semira Šuta, obziromd a sud ne smije ili ne bi trebao da komentira i preispituje dešavanja koja nisu bila predmet apelacije ili zahtjeva.

U najkraćem, trećina zastupnika podnijela je Zahtjev za preispitivanje ustavnosti retroaktivne primjene izmjene Zakona, po kojoj je smijenjen bivši komesar Rusmir Šišić. Ustavni sud kaže da je retroaktivnost izričito zabranjena samo kod krivičnih djela, te sugeriše Šišiću, a navodi da ovaj vodi već jedan takav proces, da redovnim sudom traži pravdu zbog retroaktivnosti primjene.  To znači da izmijenjena odredba ostaje na snazi, kao i aktuelni komesar Admir Gazić, osim ako se kroz redovni sudski postupak, koji je Šišić pokrenuo u Zenici, eventualno ne odluči drukčije.

Ovu presudu Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je u sastavu: predsjednica Suda Aleksandra Martinović, Vesna Budimir, Mirjana Čučković, Mirko Miličević, prof. dr. Edin Muminović, Branimir Orašanin, dr.sc. Kata Senjak, Ajsa Softić i mr.sc. Alen Taletović, sudije Suda.

Kao primjer, Ustavni sud navodi slučaj reforrne pravosuđa kada su nosioci pravosudne dužnosti koji su prethodno imenovani u skladu sa zakonom do dobi od 70 godina života, bili su podvrgnuti preispitivanju, što je rezultovalo velikim brojem razrješenja sa dužnosti, za koja su mogli, kako to tumaci podnosilac zahtjeva, legitimno očekivati da će tu dužnost obavljati do navršavanja te starosne dobi. Ustavni sud Federacije primjećuje da bi svakako kvalitetnije rješenje bilo da se ovo pitanje razriješilo donošenjem prijelazne odredbe, koja bi na generalan način uputila na primjenu zakonske odredbe na već uspostavljene odnose. No, to nije pitanje koje se postavlja pred ovaj sud, niti se u smislu ocjene ustavnosti u tom pravcu može izričito izjasniti.

Donosimo faksimil cijele Presude

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno