Naše

Sve po zakonu, a pravde nigdje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve po zakonu, a pravde nigdje – U Strategiji razvoja općine Zenica 2012-2022 navedeno je da u gradu Zenica 8500 domaćinstava ostvaruje svoju egzistenciju isključivo od poljoprivredne djelatnosti, dok 4500 domaćinstava 50 % svojih prihoda ostvaruje od poljoprivrede.

Mislim da se u ove 4 godine taj broj samo povećao, i po tome zaključujem da od poljoprivredne djelatnosti u Zenici živi preko 20 000 punoljetnih osoba (bez djece) . Radi njih moram dati kratki osvrt na usvojeno Uputstvo o poticanju poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini koje daje okvir kako će se utrošiti 2 500 000 KM.

Velika većina zeničkih poljoprivrednika će ponovo ostati kratkih rukava, tj.” klečeći” će kupiti mrvice poticaja dok će Visoko i Tešanj ponovo zadovoljno uživati u istim pojačani sa uvijek dobrostojećim Žepčem . Zašto je to tako?

Ključna stvar je nepostojanje Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju u ZDK (3-6 % BDP), pa tako Ministar i “kancelarijski” stručnjaci za poljoprivredu kantona mogu stalno prepravljati i dorađivati Uputstvo o poljoprivredi koje donose svake godine.

Ministar H. Smajić (Tešanj) na sastanku sa predstavnicima kantonalnog udruženja poljoprivrednika je obećao skoro sve traženo za poboljšanje stanja u poljoprivredi ZDK. Međutim, urađene korekcije Uputstva ne donose nikakvu reformu niti ozbiljniji pomak, nego samo nastavak bogaćenja povlaštenih na uštrb RPG tj. siromašnih. Od novina podržana je maksimalna podrška preduzećima do 30 000 KM, što je veliki pomak imajući u vidu da je samo prije 15 mjeseci dodijeljeno 161 571 KM preduzeću (BIO-šamp Tešanj) što je 55,7 % poticaja svim proizvođačima malina u ZDK ili 390 penzija po 414 KM koju može penzioner primati 32 godine , a prošle godine najveći poticaj je dobio ZIM (Zenica) od 64 790 KM.

Protekle godine, najveća nepravda prema nerazvijenim općinama po pitanju poljoprivrede učinjena je kroz Podršku za ujednačen razvoj poljoprivrede na području ZDK, tako da su ove godine ovu podršku nazvali Podrška projektima u poljoprivredi što im daje širinu i legitimnost u dodjeli poticaja kome hoće. Znači da priznaju grešku i da je naše udruženje bilo u pravu kada smo otkrili ovu zloupotrebu, a ne treba napominjati da su općine Visoko i Tešanj dobile 48,5 % ovih poticaja.
U novom Uputstvu se nalaze i stavke kao što su podrška za proizvodnju krastavaca-kornišona, zatim podrška projektima iz oblasti pčelarstva. Ove podrške prošle godine nije bilo nego je samo 24000 KM dato za “uginule” pčele u Tešnju. Valjda samo pčele u Tešnju umiru i nigdje drugo. Takođe je uvedena i podrška za hladnjače jagodičastog voća . Mi se nikada nećemo pomiriti , da se daju poticaji iz ovog ministarstva ljudima koji zarađuju milione KM godišnje , a običnih poljoprivrednika sa RPG nema nigdje. Ostali poticaji su identični prošlogodišnjim, s tim da nisu usvojene primjedbe da se poticaji za mljekarstvo usmjere na unapređenje štala i opreme u štalama kod RPG/obta/zadruga. Osnovni razlog je taj, što postojeća politika ne povećava broj stoke u BiH nego smanjuje i što će uvijek biti problema sa izvozom. Tako je broj krava u posljednjih 5 godina smanjen za 29 000 grla. Nisu usvojeni ni prijedlozi da kanton podrži nabavku mehanizacije za RPG nego je usvojeno samo za obrte i preduzeća. Tako su prošle godine zbog ove politike subvencionirana samo 4 traktora. Sada je to samo malo prošireno.

I na kraju, nisu usvojena dva ključna prijedloga Udruženja. Sadašnjom politikom 80 % ( cca 2 000 000 KM) sredstava poticaja ide preduzećima, zadrugama i obrtima ili oko 200 subjekata, dok 20 % ( 500 000 KM) ide onim najsiromašnijim slojevima , kojih ima i najviše sa RPG ili oko 1000 subjekata. Mi smo tražili da se ova podjela uravnoteži, tj. da raspodjela poticajnih sredstava bude 50 : 50 %. Od ova 2 miliona, polovinu će dobiti 50-tak subjekata. Prevladalo je očito mišljenje, šta narod zna.

Takođe je upućen prijedlog od strane Udruženja da se subvencioniraju RPG koja imaju ugovore o otkupu sa preduzećima iz ZDK, jer se time povećava BDP kantona, a ne da novac od poreza ide u druge kantone jer su tamo registrovana ova preduzeća, Ili pojednostavljeno rečeno da poticaji budu različiti za RPG koja predaju poljoprivredne proizvode u ZDK i izvan kantona. Očito interesi pojedinaca preovladavaju, a ne zaduženi budžet ZDK. Jednostavan način da BDP kantona poveća, ali koga briga.

Pored Ministra iz Tešnja , po našem mišljenju, najveći krivci za ovakavo donošenje Uputstva su još i dugogodišnji šef odsjeka za poljoprivredu H.Bečić (Žepče, samo živi u Zenici) i A. Naidin (Zenica) predsjednik komisije za poljoprivredu ZDK, koja je prošle godine imala samo 4 sastanka, a ove godine još nisu objavili na službenoj web stranici kantona da su imali ijedan sastanak. Naknade sigurno primaju.

Interesantno je da se takođe nisu očitovali ni kako će pomoći poljoprivrednicima sa RPG koji su imali ogromne štete na svojim imanjima radi velikog snijega i mraza. Mislim da se neće niti očitovati jer se to desilo “seljacima” a velikim “privrednicima” će ostati više sredstava za podršku..

Takođe, nije nam poznato da li su utrošena sredstva za uređenje poljoprivrednog zemljišta u 2015. godini, koja su se trebala utrošiti do polovine 2016. godine u iznosu od 998 746 KM.

Civilnom sektoru, tj. udruženjima nije planirano ništa, jer isti očito smetaju i treba ih ugušiti na ovaj način.Prošle godine su ovom sektoru izdvojili 13 500 KM, a godinu ranije duplo više. Znači , sistemski gase civilni sektor , a to se i vidi, jer niko ne reaguje na ove ključne stvari za pravedno društvo..

Stvarno se nadam da će se zenički političari zapitati da li je ovo istina i zašto je to tako. Da li je na sceni visočko-tešanjski lobi ili nešto drugo.

eko tvrtkovac /Spahić Jakub



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno