Biznis

Šatorović na Svjetski dan zaštite na radu: Sigurnost sve manja, sve češći problemi u uslužnom sektoru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ne možete očekivati da dva-tri federalna inspektora fizički mogu obići sve firme, a kamoli načiniti kvalitetne inspekcijske preglede, a i kazne su minorne pa se poslodavcima više isplati platiti ih, ukazao je Šatorović.

Generalno gledajući, oblast zaštite na radu je možda najneuređenija oblast kada je u pitanju oblast rada. Nažalost, sigurnost radnika na njihovim radnim mjestima je iz godine u godinu sve manja, istakao je danas za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, na Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

– Osim nekih “tradicionalnih” problema sa zaštitom na radu, prije svega u industrijskom sektoru, sve češće imamo probleme u uslužnom sektoru, ali i kod zanimanja koja podrazumijevaju dugo sjedenje i rad za kompjuterom – dodao je Šatorović.

Iako je usvojen novi Zakon o zaštiti na radi, kazao je Šatorović, do danas nisu usvojeni svi neophodni podzakonski akti tako da se Zakon ne provodi u cijelosti niti na način kako bi morao.

– Kada razgovarate s predstavnicima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji pokrivaju ovu oblast, dolazite do zaključka da je stanje u ovoj oblasti znatno teže nego što se to predstavlja javnosti. Ministarstvo se suočava s velikim problemima kod kontrole akta o procjeni rizika koje poslodavci donose, a koji nisu izrađeni na bazi stvarnih i realnih činjenica i uvjeta na radnom mjestu – kazao je Šatorović.

Naglasio je da su još uvijek radnici, kada je riječ o zaštiti na radu, prepušteni na milost i nemilost poslodavaca, odnosno njihov lični odnos prema pitanju sigurnosti na radnom mjestu.

– To je, prije svega, posljedica neprovođenja zakona, ali i potkapacitiranosti inspekcija za ovu oblast. Ne možete očekivati da dva-tri federalna inspektora za zaštitu na radu i fizički mogu obići sve firme, a kamo li načiniti kvalitetne inspekcijske preglede. Ova praksa se neminovno mora promijeniti. Posebno treba istaći da nedostaje stručnjaka iz oblasti zaštite na radu, pa se inspekcijski organi suočavaju i s tim problemom, jer jednostavno je teško naći kompetentnu osobu koja bi mogla kvalitetno odgovoriti tom zadatku. Pri tome i kazne koje se mogu izreći su minorne i poslodavcima se još uvijek više isplati da ih plate nego da primjene sve odgovarajuće mjere za zaštitu na radu – istakao je Šatorović za Faktor.

Ocijenio je da je u našoj zemlji “život radnika u bukvalnom smislu riječi vrlo jeftin za veliki broj poslodavaca”.

– Sve dok te kazne budu stimulativne, a ne rigorozne, stanje se nažalost neće promijeniti nabolje. Ulaganje u zaštitu na radu nije trošak niti se takvim treba tretirati nego investicija. Siguran radnik je zadovoljan radnik, a samim tim i produktivan – dodao je.

Šatorović smatra da ima prostora za pobošljanje važećeg Zakona.

– Čekali smo zakon godinama tako da se u nekim stvarima doista radilo o tome samo da se usvoji pa makar i sa nedostacima. S obzirom na to da su prošle skoro četiri godine od njegovog usvajanja, u budućnosti svakako treba razmisliti o njegovim izmjenama i dopunama.

Zakonom je predviđeno formiranje i Vijeća za zaštitu na radu kojeg čine predstavnici Vlade, poslodavaca, sindikata i nezavisnih stručnjaka. Njegova misija je, između ostalog, da prati primjenu
Zakona te inicira izmjene i dopune. Mislimo da ima prostora za poboljsanje nekih stvari.

U susjednoj Hrvatskoj su značajno napredovali u ovoj oblasti gdje poslodavac ima obavezu dodatnog osiguranja radnika za slučaj povrede na radu. Treba naglasiti da kod njih postoji registar povreda na nacionalnom nivou gdje se evidentiraju sve povrede i klasificiraju, što predstavlja odličan osnov za određene izmjene i dopune samog Zakona. Nadamo se da ćemo i mi moći takve prakse uvesti u nas Zakon – rekao je Šatorović.

Do tada, dodao je, “mi u sindikatu trebamo aktivnije raditi na podizanju svijesti kod radnika o značaju provođenja mjera zaštite na radu”.

– Naravno ni poslodavci nisu susretljivi kada se treba investirati u zaštitu na radu, tako da radnje na podizanju svijesti su potrebne i njima. Svjestan sam da mogućnost povrede na radu ne možemo iskorjeniti, ali možemo zajedničkim naporima svesti na neki optimalni minimum, što bi se sigurno viseštruko vratilo poslodavcu kroz rezultate rada – zaključio je Šatorović.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno