Zenica

VIDEO: Sunčani Smetovi iz zraka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Sunčani Smetovi iz zraka- Smetovi su planina u općini Zenici. Najviši je vrh na 1025 metara nadmorske visine.

Zapratite Youtube kanal DroneKamenjaš

Od središta Zenice udaljena je oko 8 kilometara asfaltiranim putem vožnje automobilom 20 do 25 minuta.

Poznato je izletište Zeničanima. Lijepih je krajobraza zbog čega je omiljena slikarima i fotografima. Uređeno je za rekreativce, te su uređene su staze za šetnju, vožnju biciklom, mjesta za roštiljanje, odmor i ostalo. Izgrađeni su sportski tereni za košarku, nogomet i odbojku na pijesku, staze za brdski biciklizam i planinarenje. Na planini je sportsko-rekreacijski centar, a na platou je i restoran i prenoćište. Uređeno je i za zimske ugođaje staza za skijaše i skijaški lift.

Prema narodnoj predaji dobila je ime gdje se gorostas „smeo“, pa je planina dobila ime Smetovi.

Gorostas iz narodne predaje zvao se Vran i sukobio se s hrabrim ratnikom imena Duk. Mjesto gdje su se sukobili kiklop Vran i čovjek Duk zove se Vranduk. Gorostas se spodbio i smeo na Smetovima.

Na vrhu Smetova je spomenik podignut borcima Zeničkog partizanskog odreda. Na njemu su imena poginulih boraca i stihovi Izeta Sarajlića: “I ne pitaj jesu li se mogli vratiti, i ne pitaj je li se moglo natrag, dok je posljednji put, crven kao komunizam gorio horizont njihovih želja”. Spomenik je izgrađen je 1968. godine, a na metalnu konstrukciju bile su položene aluminijske ploče, koje su za rata nestale, zbog čega sada hrđa.

Sa Smetova je za vedrog vremena vidljivost i do 100 kilometara, pa se mogu vidjeti i obližnje planine Zvijezda, Vranica, Vlašić, Busovačka staja, Lisac i dr.

Na Smetovima djeluje Planinarsko društvo “Željezara”. Planinarski dom je na 940 metara nadmorske visine, 10 km od Zenice. Na Smetovima su planinarske staze Pepelari – Smetovi (3 pravca), Nemila – Smetovi i Vranduk – Smetovi.

Planinarski dom je pokraj potoka Mračaja, koji se ulijeva nešto dalje u Gračaničku rijeku. 800 metara zapadnije je spomenik Zeničkom partizanskom odredu.

@dronekamenjas



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno