Kultura Zenica

Kako je projekat Kreativne Evrope osnažio kulturu BiH na internacionalnom nivou

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Program Kreativna Evropa jedan je od najznačajnijih projekata ponuđenih našoj državi od Evropske unije s ciljem promicanja kulture, ali i izgradnje mreže s umjetnicima iz drugih evropskih država.

Prije nekoliko godina Studio Teatar iz Zenice po prvi put je učestvovao u ovom projektu i bio domaćin umjetnicima širom Evrope. Direktor Studio Teatra Nusmir Muharemović, koordinator, kaže da je bila čast i privilegija biti dio jednog projekta koji je podržan od Kreativne Evrope, odnosno, Evropske unije.

“To podrazumijeva da su aktivnosti kojima se bavite podignute na jedan viši nivo, također znači da ste prepoznati kao organizacija koja ima kapacitete da odgovori na zadatke koji će pred nju biti postavljeni u svakom smislu te riječi. Mi smo do sada bili dio dva projekta koji su bili finansirani od Creative Europe, a to su ‘Putevi heroja’ i ‘Odraz u vodi’. Trenutno čekamo rezultate novog javnog poziva i očekujemo pozitivan odgovor”, kazao je Muharemović.

Dodao je da su do sada sarađivali s partnerima iz Italije, Francuske, Grčke, Sj. Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije, a u okviru projekata kao Studio Teatar ugostili su umjetnike iz dvadeset država svijeta.

Studio Teatar svake godine organizuje i festival Ljetne večeri Studio Teatra na kojem je do sada učestvovalo više od stotinu umjetnika iz dvadesetak različitih država pa je projekt Kreativne Evrope bio nastavak dobrog rada i prakse podignut na viši nivo.

“Ponosni smo na činjenicu da smo imali priliku predstaviti djelih naše bogate kulture i historije. Imali smo priliku učiti od drugih, prenositi svoje znanje na druge, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo razbili na desetine predrasuda koje su oni, gosti iz drugih država, imali o nama, našim narodima, identitetu i slično”, dodaje Muharemović i ističe da su postali poželjan partner za saradnju na međunarodnom nivou.

Nina Nikolić iz Sjeverne Makedonije, jedna od koordinatorica projekta, je kazala da ih je radovalo što se na poziv prijavilo više od 200 umjetnika gotovo sa svih kontinenata, samo bez Australije.

“Na samoj radionici su učešće uzeli umjetnici iz ukupno 16 zemalja i za nas je bila velika prilika da se upoznamo sa svim tim različitim umjetnicima, da razmijenimo iskustva i znanja koja posjedujemo i probamo u kratkom roku pronaći ‘zajednički jezik’ za realizaciju javnog performansa. Energija koja se stvorila tokom procesa je bila predivna i izuzetno inspirativna, tako da je i sam performans kao i cijeli proces, koji je za nas umjetnike značajniji od rezultata, bio izvrstan”, kazala je Nikolić te dodala da da je ovakva vrsta projekta neophodna jer kroz njih mogu vidjeti gdje se u ovom trenutku nalaze na “kulturnoj mapi Evrope”, na čemu bi trebali dodatno raditi kako bi napredovali, ali i shvatiti koji su to kvaliteti koje već posjeduju.

Koordinatori projekta Muharemović i Nikolić, kao i Ana Konstantinović, rediteljica “Eho Animato” koja je također bila koordinatorica, su složni da kultura ne poznaje granice što dokazuje i ovaj projekt.

“Kulturni radnici su pokretači saradnje kako na regionalnom planu, tako i na Evropskom i svjetskom nivou. Samo zajedničkim snagama, otvorenošću i razumijevanjem za druge i drugačije možemo svijet učiniti boljim mjestom za življenje, što i jeste jedna od misija teatra ali i cjelokupne umjetnosti”, zaključila je Nikolić, dok je Konstantinović poručila da su ovakvi projekti jedinstvena prilika za veće međunarodne događaje:

“Kultura je često na Balkanu zapostavljena i slabo finansirana u našim državama, a zahvaljujući ovom projektu, dogodila su se nova povezivanja, na umjetničkom i ljudskom nivou. My beloved enemy je napravio veze među ljudima koje i dalje traju i rastu. Za naše organizacije je ovo od velikog značaja”, zaključila je Konstantinović.

Jedan od umjetnika koji je učestvovao u ovom projektu, a koji je završio studij na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu, Harun Čehović kaže da je razmjena iskustava, mišljenja i stavova s umjetnicima iz drugih dijelova svijeta od ekstremnog značaja kao i upoznavanje različitih mentaliteta, tradicija, kultura, priča i dešavanja.

“Prije nekoliko godina imao sam priliku raditi na projektu Beloved Enemy koji se odvijao u našoj državi uz podršku Creative Europe programa, a koji je vodio Studio Teatar u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući tom programu imao sam priliku provesti nekoliko dana s glumcima i glumicama iz čitave Europe. U tih nekoliko dana smo istraživali, analizirali i radili na mnogobrojnim temama, ali fokusirajući se na neku krovnu temu zaštite okoliša i važnosti prirodnog očuvanja. Činjenično, na žalost, i ne toliko popularna tema kod nas u Bosni i Hercegovini na koju kada je netko pokrene često odgovorimo sa ‘Imamo mi i većih problema’, što je u jednu ruku i tačno, međutim mislim da jedno drugo ne isključuje”, kazao je Čehović.

Dodao je da je na ovom primjeru uvidio važnost internacionalne saradnje umjetnika iz BiH s umjetnicima iz Evrope.

“Upravo radi toga, nakon završetka ovog projekta, imao sam osjećaj da odlazim bogatiji ne samo za još jedno iskustvo već i više njih. Pored svega toga, kreirao sam i konekcije i poznanstva s mnogobrojnim kolegama te smo nekako kreirali mrežu i jedno pogodno tlo za buduće internacionalne kolaboracije. Znam da su nakon ovoga projekta i kolege iz različitih država surađivale na nekim novim projektima skupa, neke kolege su, zahvaljujući poznanstvima stečenim na Beloved Enemy projektu, svoje predstave vodili na europske turneje te je i to nešto što dolazi kao rezultat takve kolaboracije”, pojasnio je naš sagovornik.

Svi su složni da su projekti Kreativne Evrope koji se realizuju na području Bosne i Hercegovine, pa i ove godine, ali sigurno i budućih, jedan od najvećih pokretača promjena odnosa prema kulturi kako na domaćem nivou tako i internacionalnom gdje je razvoj kulture od velikog značaja za izgradnju identiteta koji se, kako su kazali sagovornici, dodatno obogaćuje upoznavanjem drugih i drugačijih.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno