Zenica

Zajimović: Islamski centar Zenica potvrda je prijateljstva kuvajtskog naroda prema našoj zemlji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hfz. dr. Senaid Zajimović obratio se danas na svečanosti otvaranja Islamskog centra “Sultan Ahmed” Zenica, ocjenjujući kako je ovaj projekat potvrda stalnog opredjeljenja Bošnjaka da grade, popravljaju i unapređuju vakufe, ali i izraz prijateljstva kuvajtskog naroda prema našoj zemlji i njenim građanima.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

“Čast mi je i zadovoljstvo pred svima vama izjaviti oduševljenje i izraziti veliko zadovoljstvo što u ‘Danima vakufa 2024.’ otvaramo Islamski centar ‘Sultan Ahmed’ Zenica.

Ovih dana ponosno širom naše domovine otvaramo nove i obnovljene vakufske objekte. Na izgradnji ovog centra vrijedno je radio veliki broj ljudi.

Skromni bošnjački narod uvijek je gradio i popravijao objekte koje su drugi rušili i sretan i zadovoljan što je imao priliku ugraditi sebe u gradnju Čaršijske džamije nakon rušenja od strane Eugena Savojskog ili gradnju Zeničke medrese koja je srušena 1923. godine.

Pa su je ponovo izgradila zenička sela, firme i pojedinci, među kojima su Ševkaga Husremović, Ali-ef. Harmandić i hanuma H. Husremovića. Džamiju su isto tako nakon drugog rušenja gradili naši privrednici i pojedinci.

Evo i Islamski centar su započeli domaći privrednici i pojedinci, veliki broj vakifa.

U ovaj centar su se ugradile i institucije države i privredni sektor. Pripala nam je čast da zajedno sa reisul-ulemom i muftijom Dizdarevićem i našim partnerima iz Kuvajta obezbijedimo sredstva potrebna za dovršetak ovog impozantnog i specifičnog vakufa.

A dovršen je zahvaljujući Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt, Ministarstvu vakufa Države Kuvajt i Fondaciji En-Nedžat iz Kuvajta, s kojima smo realizirali i veliki drugih broj projekata širom BiH, kao i Roditeljsku kuću koju smo jučer otvorili.

Ovom prilikom ja im toplo zahvaljujem na učešću u još jednom zajedničkom poduhvatu.

Kuvajt je mala država, a puno dijeli u cijelom svijetu. Propoznale su to i Ujedinjene nacije, koje su prije desetak godina Kuvajt prozvale “Humanitarnim centrom”, a njihovog emira Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabaha “Humanitarnim vođom”.

Sretan sam i zadovoljan što sam imao priliku dovesti prijatelje koji su sa našom zajednicom gradili širom Bosne i Hercegovini.

I ovaj centar kao nekada “Željezara” bili su izraz prijateljstva kuvajtskog naroda prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

A Medžlisu, Muftijstvu, Zeničanima i cijeloj Islamskoj i društvenoj zajednici čestitam na još jednom realiziranim projektu.

Želim da ga Zeničani u zdravlju i veselju koriste. Hvala vam!”, kazao je direktor Zajimović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno