Sudske klupe

Bivšem direktoru Medicinske škole i lažnoj bibliotekarki zatvorske kazne i da vrate “zarađeni” novac u budžet ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, izrekao je prvostepenu presudu protiv Hamdije Čabaravdića, bivšeg direktora Medicinske škole u Zenici i uposlenice te škole Makside Hadrović zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, odnosno produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave.

Čabaravdiću je izrečena zatvorska kazna u trajanju od godinu i tri mjeseca, dok je Hadrović osuđena na pet mjeseci zatvora.

Optužnicu protiv Čabaravdića i Hadrović Kantonalno tužilaštvo podiglo je krajem februara ove godine, a potvrdio Općinski sud u Zenici.
Čabaravdić je optužen da je, kao direktor Medicinske škole iskoristio službeni položaj i ovlaštenja propisana Zakonom o srednjoj školi i drugim zakonskim rješenjima i pravilnicima kojima se precizira kako se potpisuju ugovori o radu i zasniva radni odnos u školi. Ovim procedurama propisani su i uvjeti koje moraju ispunjavati osobe koje stupaju u radni odnos.

Pravilnicima je definisano da se nastavnici, stručni saradnici i saradnici biraju na osnovu javnog konkursa koji na prijedlog direktora raspisuje školski odbor, a na što prethodno saglasnost mora dati i Ministarstvo obrazovanja. Nakon provedene procedure školski odbor vrši izbor nastavnika, saradnika i stručnih saradnika, a izbor ostalih uposlenika obavlja direktor škole, ali uz poštivanje načina bodovanja kandidata.

Čabaravdić je kao direktor škole sa svime bio jako dobro upoznat, ali je suprotno tome, a u namjeri da joj pribavi korist, donio odluku o prijemu u radi odnos Makside Hadrović bez provedene konkursne procedure. Dobila je ugovor kao bibliotekarka u školi na određeno vrijeme u periodu od septembra 2016. do okončanja konkursne procedure.

Zatim je na osnovu te odluke zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme, i ponovio to čak četiri puta u 2016. i 2017. godini. Sve to vrijeme, prema optužnici, Maksida Hadrović čak nije ni dolazila na posao.

– … donio odluku od 14.6.2017. da Hadrović Maksidi prestaje radni odnos sa 30.6.2017., a isti je znao i bio svjestan da Hadrović Maksida po donesenim odlukama i zaključenim ugovorima o radu nikada nije dolazila na posao, niti radila u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici na poslovima bibliotekara škole, jer su na tim poslovima radili drugi uposlenici – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Njoj je za period od septembra 2016. do kraja juna 2017. ukupno isplaćeno 6.678 KM, nešto više od tri hiljade KM doprinosa, poreza oko 400 KM, pa je u konačnici iznos nezakonite koristi koju joj je pribavio oko 11 i po hiljada KM.

Nekoliko godina kasnije, Maksida Hadrović iskoristila je to što ju je Čabaravdić fiktivno prijavljivao i aplicirala na konkurse prilažući uvjerenja iz PIO/MIO da je bila zaposlena u Medicinskoj školi u Zenici u navedenom periodu.

– Iako je znala i bila svjesna da nije radila niti obavljala poslove u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici u periodu od 1.9.2016. do 30.6.2017., jer se radilo o zaključivanju fiktivnih ugovora o radu na određeno vrijeme na poslove bibliotekar škole za navedeni period, a sve s ciljem da se po osnovu takvog stečenog lažnog radnog staža izvrši bodovanje po tom osnovu, a po raspisanim konkursima za prijem u radni odnos, što je i htjela – navedeno je u optužnici.

Sud je u presudi optužene obavezao da na ime paušala plate iznose od po 500 KM, u roku od 15(petnaest) dana od pravomoćnosti presude.

Također, Čabaravdiću je itrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od pet godina od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Sud je također poništio odluke o prijemu u radni odnos na određeno vrijeme Makside Hadrović koje je donio Čabaravdić, kao i ugovori o radu na određeno vrijeme na radnom mjestu bibliotekar, te naložio Zavodu PIO/MIO Mostar brisanje evidentiranog radnog staža u matičnoj evidenciji optužene Hadrović za period od 1. septembra 2016. godine do 30. juna 2017. godine u JU Medicinska škola Zenica.

Optuženi se solidarno obavezuju da po osnovu štete Zeničko-dobojskom kantonu isplate iznos od 11.532,36 KM u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Presuda nije pravomoćna i na nju je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu u Zenici.

Čabaravdić je 2020. pravosnažno uvjetno osuđen na godinu zatvora, sa rokom kušnje od dvije godine zbog zloupotrebe položaja.

On je, prema toj presudi, omogućio jednom zaposleniku da uporedo radi na drugom radnom mjestu u Orašju, a istovremeno prima plaću i druge naknade za navodni rad u Medicinskoj školi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno