Biznis

U prvom kvartalu 2024. godine obim robne razmjene manji za 308,7 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prvom kvartalu tekuće godine BiH je ostvarila ukupan obim razmjene od 10,9 mlrd. KM, koja je manja za 2,75% odnosno 308,7 mil. KM u odnosu na isti period 2023. godine. Od toga ukupna vrijednost izvoza iznosi 3,95 mlrd. KM što je manje za 560 mil. KM u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu je iznosio 6,94 mlrd. KM i veći je za 252 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Posmatrano po tržištima, zabilježen je pad izvoza na sva vodeća tržišta, ali je je prisutan trend usporavanja pada izvoza, što je pogotovo izraženo u martu 2024. godine. Od zemalja Evropske unije najveći pad izvoza je zabilježen na tržištima Hrvatske (12,8%), Austrije (14,3%), Italije (18,5%), te Njemačke (9,4%) nakon dugogodišnjeg rasta izvoza. Od zemalja CEFTE-e najveći pad izvoza zabilježen je na tržištu Srbije (26,4%).

Ohrabrujuća su povećanja izvoza na tzv. “ostala tržišta” gdje je zabilježen rast izvoza na tržište Turske (37,9%). Kretanja uvoza su imala suprotnu tendenciju od izvoza, što je dovelo do povećanja spoljnotrgovinskog deficita koji iznosi približno tri milijarde KM. Najznačajnija uvozna tržišta su: Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Italija i Srbija.

Prikazana kretanja robne razmjene u prvom kvartalu (pad izvoza i povećanje uvoza) uočena su kod svih zemalja Zapadnog Balkana, što ukazuje na uslovljenost robnih kretanja uslijed promjene potražnje na nivou EU, kao glavnog partnera.

Kada je riječ o proizvodima i tarifama većinu pada čine tri tarife i to: električna energija, željezo i čelik, karbonati i drugi proizvodi hemijske industrije. Izvoz električne energije je smanjen za 196,1 miliona KM, što je uglavnom rezultat nižih cijena električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na prethodnu godinu. U sektoru „ rude, metali i proizvodi“ izvoz je smanjen za 191,8 miliona KM ili 21%, a smanjenje se odnosi uglavnom na smanjenje izvoza željeza i čelika i njihovih proizvoda, a značajan je i pad izvoza karbonata tj. proizvodi hemijske industrije s padom od 53 miliona KM. Od proizvoda koji imaju rast izvoza treba spomenuti proizvode namjenske industrije gdje imamo povećanje izvoza od 40 miliona KM u referentnom periodu, te rast izvoza farmaceutskih proizvoda.

U pojedinim industrijskim granama u BiH primjetna je neodgovarajuća koncentracija ponude, s malim brojem privrednih subjekata. Promjenama na nivou jednog ili izrazito malog broja preduzeća ,značajno se utiče na ukupnu industrijsku granu i spoljnotrgovnisku razmjenu, što se i desilo u prva tri mjeseca ove godine.

Informacije o rastu EU privrede s početkom ove godine, a pogotovo oporavak njemačke privrede daju nadu da će i negativna kretanja izvoza BiH s početka ove godine biti amortizovana, te pozitivno uticati na nivo ekonomske aktivnosti u BiH.

Autor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno