Biznis

Autoceste FBiH planiraju izgradnju fotonaponskih elektrana na Koridoru Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Autoceste FBiH planiraju izgradnju fotonaponskih elektrana na Koridoru Vc, te je objavljen tender kojim traže firmu koja će izraditi dokumentaciju za studijsko istraživanje potencijala u tu svrhu.

Procijenjena vrednost nabavke je 125.000 KM bez PDV-a, odnosno 146.260 KM sa obračunatim PDV-om.

Rok za dostavljanje ponuda je 20.11.2023. godine do 10:00 sati, a ponude koje su dostavljene po isteku ovog roka će biti vraćene ponuđaču neotvorene.

Javno otvaranje ponuda će se održati 20.11.2023. godine u 10:30 sati, u prostorijama ugovornog organa.

Ugovor će biti dodijeljen ponuđaču koji je ponudio prihvatljivu ponudu sa najnižom ukupnom cijenom.

POTROŠNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE NA KORIDORU VC ​

“Osnovni cilj studije je zadovoljiti dio rastućih potreba za električnom energijom iz vlastite proizvodnje, te sniziti rizik promjene cijena električne energije na tržištu”, istaknuto je.

Naime, koridor Vc je u fazi izgradnje, a dionice koje su u funkciji imaju značajnu potrošnju električne energije. Prema podacima iz 2019. godine potrošnja električne energije na dijelu koridora Vc bila je oko 8.500.000 kWh uz godišnje finansijske izdatke oko 1.500.000 KM. Puštanjem novih dionica i stalnim unapređenjima postojećih, potrošnja električne energije se stalno povećava, kao i stalno povećanje cijena električne energije, navodi se u projektnom zadatku.

Cijena električne energije ima izražen trend rasta, za koji se očekuje da će biti nastavljen zbog nesigurnosti, integracije sve veće snage intermitentnih izvora električne energije u mrežu, kao i smanjenja kapaciteta za proizvodnju električne energije zbog gašenja elektrana na fosilna goriva.

Foto: Zvučna barijera sa instaliranim fotonaponskim sistemom Brennero, autoput A22, Italija

Upravo zbog toga, solarni fotonaponski paneli postaju jedan od najjeftinijih izvora električne energije. Međutim, zbog zahtjeva za velikim površinama za instalaciju fotonaponskih sistema, kao i činjenicu da je ekonomski i tehnički optimalna instalacija proizvodnih kapaciteta što bliže mjestu potrošnje, potrebno je istražiti tehnologije i predložiti rješenje za fotonaponske elektrane na postojećim i budućim dionicama koridora Vc.

BIH RASPOLAŽE ZNAČAJNIM SOLARNIM RESURSIMA​

Napominju da je posljednjih godina, primjena fotonaponskih sistema višestruka. Imajući u vidu rastuće troškove za električnu energiju, te činjenicu da se sve veći broj elektrana na fosilna goriva u svijetu gasi u postupku tranzicije elektroenergetskog sektora, instalacija fotonaponskih sistema postaje ekonomski opravdana na skoro svim područjima, čak i bez vanjskih podsticaja.

Pored toga, BiH raspolaže značajnim solarnim resursima, i to iznad evropskog prosjeka, uz izuzetno povoljan sezonski raspored i mogućnost njenog efikasnog i dugoročnog korištenja.

Proteklih nekoliko desetljeća tehnologija je donijela ogromne promjene u svim sferama života i poslovanja. Kupci električne energije evoluiraju iz pasivnih sudionika na tržištu električne energije – potrošača, u aktivne sudionike na tržištu električne energije koji ne samo da upravljaju svojom potrošnjom, već korištenjem naprednih tehnologija proizvode energiju za svoje potrebe, pa čak i predaju viškove u mrežu.

Solarna energija sve je značajniji obnovljivi izvor energije koji u svijetu, ali i Bosni i Hercegovini, ima stalni trend rasta u instalisanim kapacitetima. Samo u 2018. godini je instalisano preko 100 GW u postrojenjima na solarnu energiju, te je kumulativna snaga u fotonaponskim elektranamadosegla operativni kapacitet od preko 500 GW.

U istoj godini, neto snaga novo izgrađenih proizvodnih jedinica na solarnu energiju daleko je prednjačila neto snazi proizvodnih jedinica na sve druge izvore energije.

Navodeći dalje prednosti, ističe se da je iskoristiva snaga solarne energije daleko veća od iskoristive snage drugih obnovljivih izvora energije, dok su i troškovi tehnologije znatno smanjili u posljednjem desetljeću, posebno za fotonaponsku energiju.

0,2-0,5% ZEMLJINE POVRŠINE POKRIVENO CESTAMA​

Prema raznim studijama, oko 0,2-0,5% Zemljine površine pokriveno je cestama. Očekuje se da će se ovaj postotak povećati za 60% do 2050. godine. To je impresivna količina zemljišta, koje stvara snažan utjecaj na okoliš. Ipak, postoji način da se ovaj, do sada negativan trend, transformiše u pozitivan utjecaj na okoliš. Solarni fotonaponski sistemi predstavljaju dokazanu, sigurnu tehnologiju za proizvodnju električne energije sa izuzetno dugim životnim vrijekom, niskim troškovima održavanja i visokom pouzdanošću. Ova tehnologija je najbrže rastuća tehnologija u posljednjim decenijama, sa procjenom daljeg rasta ovog trenda. Investicijski troškovi za fotonaponske elektrane sniženi su za preko 70% u posljednjih 10 godina, te su ove tehnologije isplative i bez dodatnih podsticaja.

“Gledajući potencijalni doprinos fotonaponskih solarnih tehnologija za proizvodnju električne energije na prostoru autocesta, PV zvučne barijere, odlagališta iskopnog materijala od izgradnje autocesta, otkupljenog zemljišta koje se ne koristi za potrebe autoceste, predstavljaju ogroman potencijal”, zaključeno je.

Autor: S.B./akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno