Ljudi

Zeničanina Belmira Bošnjaka lično odlikovao švedski kralj Carl XVI Gustaf za uspješno poslovanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tridesetčetverogodišnji Zeničanin, Belmir Bošnjak već gotovo dvadeset godina živi i radi u Tranåsu, malenom gradu na sjeveru Švedske. Uprkos mnogim životnim izazovima i nedaćama, zahvaljujući svojoj marljivosti i istrajnosti Belmir je uspio osnovati i podignuti dvije uspješne kompanije, i pronaći svoje mjesto u tuđini.

Belmir Bošnjak rođen je u decembru 1988. godine u Zenici. Svoje djetinjstvo proveo je u porodičnoj kući u Donjoj Gračanici u kojoj je živio zajedno sa roditeljima, mlađom sestrom, djedom, majkom i stricem. Dane je provodio učeći i igrajući nogomet sa prijateljima iz naselja, tako pokušavajući barem nakratko zaboraviti na tešku finansijsku situaciju u kojoj je bila njegova porodica:

„Moje odrastanje i nije bilo za pohvaliti se, moji roditelji nisu nam mogli priuštiti normalno odrastanje i mi smo se morali zadovoljiti minimalnim uslovima. Nije bilo novca za putovanja i neka veća druženja. Kao dječak, nisam sanjao velike stvari, bilo mi je važno da imamo hranu na stolu i da svi budemo živi i zdravi. Jedinu želju koju sam imao bila je da odemo iz Bosne i Hercegovine, preselimo u neku evropsku zemlju i započnemo jedan bolji i kvalitetniji život.“

Na nagovor ujaka koji je u Švedsku odselio još 2000. godine, porodica Bošnjak odlučila je isprobati svoju sreću i započeti novi život u ovoj zemlji. Godine 2003, oni su poslali zahtjeve za trajno preseljenje i zajednički azil švedskim i finskim vlastima. Nakon što su ih odbili (najprije u Švedskoj, pa u Finskoj i još jednom u Švedskoj), neko vrijeme su živjeli ilegalno u švedskom gradu Tranåsu. Krajem 2003. godine, rođena je Belmirova najmlađa sestra, zbog čega im je 2006. godine izdana amnestija i zahtjev konačno prihvaćen. Članovi porodice Bošnjak postali su zakoniti stanovnici Švedske i od tog trenutka oni su mogli obrazovati se, raditi, napredovati.

„Jako je teško opisati tu sreću. Otvorile su nam se sve mogućnosti za normalan život, mogli smo sprovesti svoje ideje u djelo. Ja sam se nastavio školovati, završio sam kurs švedskog jezika, a 2007. godine sam se uspio i zaposliti. Naš život se stabilizirao, baš onako kako smo i zamislili.“

Belmir je najprije bio zaposlen u mašinskoj industriji i radio je kao CNC mašinovođa. Njegova supruga, koju je upoznao 2008. godine, radila je kao lakirerka. Zbog posljedica velike svjetske ekonomske krize, oboje su ostali bez posla 2009. godine. Nevolje koje su ih snašle ipak ih nisu obeshrabrile i već godinu dana kasnije odlučili su otvoriti svoju kompaniju. Iako donesena u nesigurnim vremenima, ta hrabra odluka pokazala se ispravnom, prisjeća se Belmir:

„Kao dva stranca u Švedskoj i bez posebnog obrazovanja, nas dvoje smo krenuli u biznis. Otvorili smo firmu Full-Fart AB koja se bavi pružanjem usluga selidbe, najma radne snage, čišćenja, održavanja stambenih zgrada (npr. košenje trave, čišćenje snijega, održavanje zajedničkog stambenog prostora, renoviranje, krečenje i moleraj). Na početku je bilo jako teško dobiti poslove jer nismo imali poznanstva. Radili smo i dan i noć, sve je otežavala i finansijska kriza, no upornost je uskoro počela donositi rezultate.“

Poslijeg izvjesnog vremena, druge firme su im se počele javljati i tražiti njihove usluge. Dok je posao cvjetao, Belmir i supruga učili su administrativne poslove i sve što je potrebno za uspješno rukovođenje firmom. Trenutno je u toj firmi zaposleno između 65 i 75 radnika, a broj će vremenom rasti jer osim glavnog ureda u Tranåsu i ureda u Jönköpingu, Linköpingu, Norrköpingu i Nyköpingu, Belmir i njegova supruga planiraju otvoriti podružnice i proširiti posao i u drugim gradovima u Švedskoj.

Postajući sve iskusniji i vještiji, bračni par odlučio je otvoriti još jednu firmu, Full-Fart Fastigheter AB, koja se bavi nekretninama i iznajmljivanjem stambenog i poslovnog prostora. I u tom projektu oni su relativno brzo postigli veliki uspjeh i danas su u njihovom vlasništvu tri stambene zgrade sa 25 stanova i tri industrijska objekta s kancelarijama i skladištima.

Uloženi trud i posvećeni rad Belmira i njegove porodice prepoznale su i nagradile i švedske vlasti, ponosno ističe ovaj tridesetčetverogodišnji Zeničanin:

„Godine 2015, uvršteni smo među najuspješnije strane privatnike u Švedskoj. Tu nagradu u Stockholmu nam je lično uručio švedski kralj Carl XVI Gustaf. Dvije godine kasnije nagrađeni smo kao firma koja je imala najbrži rast u regiji Jönköpings län (s rastom od preko 400%) i kao najbolja i najuspješnija firma u opštini Tranås.“

Kako Belmir ističe, bh. dijaspora (i dijaspora iz drugih zemalja bivše Jugoslavije) u Švedskoj je izuzetno cijenjena zbog svoje marljivosti, kulture i gostoprimstva, a posebno se u tome ističu mlađe generacije koje su visokoobrazovane i koje tek trebaju zauzeti važne i visoke pozicije u društvu.

Iako u Švedskoj Belmir živi i radi već gotovo dvadeset godina, on nije zaboravio državu u kojoj je rođen i u kojoj je odrastao. Zajedno sa svojom suprugom i dvjema kćerkama, često posjećuje Bosnu i Hercegovinu u kojoj su ostali mnogi njegovi prijatelji i porodica:

„Mi svake godine putujemo u BiH po sedam-osam puta. Pokušavam da tu naviku prenesem na moje dvije kćerke, Aminu i Almu. Želim da nauče naše običaje i da zavole našu Bosnu i Hercegovinu isto toliko koliko i Švedsku. Trenutno imam i neke planove za pokretanje biznisa u BiH, ali sve tek treba biti dogovoreno i pokrenuto.“

S obzirom na dosadašnje rezultate njihovog rada, njihovu odlučnost i stečeno znanje, izvjesno je da će porodica Bošnjak nastaviti nizati iznimna poslovna dostignuća. U njihovim budućim projektima, naročito onima koje planiraju pokrenuti u Bosni i Hercegovini, želimo im puno strpljenja, uspjeha i sreće.

Autor: i-platform.ch



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno