Zenica

Studenti iz Zenice: Neophodno je o stradanju civila u Gazi adekvatno izvještavati radi izbjegavanja rizika od pogrešnog zaključivanja i prosuđivanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Djeca su djeca! Neophodno je o stradanju civila u Gazi adekvatno izvještavati radi izbjegavanja rizika od pogrešnog zaključivanja i prosuđivanja.

Studenti 4. godine studijskog programa Njemački jezik i književnost Univerziteta u Zenici, zajedno sa svojim mentoricama, prof.dr. Belmom Polić, te asistenticama Nihadom Topovčić i Eminom Horić, su od 7. do 22. 12. 2023. godine pratili članke najčitanijeg njemačkog portala bild.de o planetarno važnoj temi, izraelsko-palestinski sukob. U fokusu njihovog istraživanja je bila analiza izvještavanja bild.de portala o stradanju civila na izraelskoj i na palestinskoj strani. Istraživanje i rezultati su objavljeni kao izvorni naučni rad u međunarodno priznatom časopisu na engleskom jeziku pod naslovom: Challenges and Risks of (In)Adequate Linguistic Structures in Reporting on Suffering in Israel, Palestine, and Ukraine – The Case of bild.de. Članku možete pristupiti putem linka ispod.

https://mapub.org/mapeh/4/challenges-and-risks-of-inadequate-linguistic-structures-in-reporting-on-suffering-in-israel-palestine-and-ukraine-the-case-of-bild-de/

Istraživanje je pokazalo da se za stradanje palestinskih civila u većini slučajeva koristi glagol „umrijeti“/“sterben“, kojim se označava umiranje bez nasilnog ubijanja, dok se adekvatno tretira nasilno umiranje izraelskih civila 7. 10., tj. koriste se glagoli „ubiti/usmrtiti“/“töten“ ili „masakrirati“/“massakrieren“, pa čak i kada se radi o nasilnom ubijanju palestinskih civila u napadu na bolnicu Al-Ahli Baptist u Gazi, kada je ubijeno oko 500 palestinskih civila, gdje je trebalo koristiti glagol „masakrirati“, kojim se opisuje nasilno oduzimanje života većeg broja ljudi, korištena je neadekvatna leksika, kojim se sugerira na nenasilan gubitak života palestinskih civila.

Rezultati istraživanja su, također, pokazali da se osobe koje nisu punoljetne opisuju kao djeca u slučaju stradanja izraelskih civila, što je adekvatno, dok se u većini slučajeva, kada se opisuju palestinska djeca, koristi riječ „maloljetnik“ ili se riječ „dijete“ stavlja u znake navoda, čime se izrečeno dovodi u pitanje. Zbog navedenih rezultata, analizirani su i tekstovi kojima se opisuje stradanje djece na portalu bild.de u Ukrajini i konstatovano je da se koriste adekvatna jezička sredstva, tj. djeca su djeca, stradanje djece se opisuje glagolom „ubiti“, „masakrirati“, te također često stoji sintagma „Putinove granate“, kao instrument ubijanja djece.

Prof. Polić izjavljuje: „Neophodno je da se za opisivanje ratnih stradanja civilnog stanovništva i u Gazi, kao i u Izraelu, kao i u Ukrajini, koriste adekvatni lingvistički termini i strukture, kako bi se izbjegao rizik pogrešnog zaključivanja i prosuđivanja prilikom izvještavanja, kakav očigledno postoji u slučaju bild.de o stradanjima palestinskih civila u Gazi. S obzirom na to da jezik i jezičke strukture sadrže potencijal koji može voditi kako ispravnom tako i neispravnom zaključivanju i informisanju, od posebnog je značaja da izvještači o značajnim, a posebno planetarno važnim događajima, koriste adekvatne termine i strukture s ciljem objektivnog izvještavanja o razmjerima i posljedicama tih događaja.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno