Posuđeno

Reportaža iz Haga – studenti Pravnog fakulteta UNZE uspješno predstavljali BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Reportaža iz Haga – studenti Pravnog fakulteta UNZE uspješno predstavljali BiH – Studenti Pravnog fakulteta u Zenici među najboljim mladim pravnicima svijeta  – Grupa studenata treće i četvrte godine je u Haagu, koji je, kako kaže Arnela Maglić, za jednog pravnika magičan grad koji “diše” pravo, imala tu sreću da posjeti većinu institucija koje prijestolnicu Holandije čine tako “pravnom” državom
Grupa studenata treće i četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici boravila je nedavno u svjetskom gradu pravde – Den Haagu u Holandiji gdje je njihova ekipa predstavljala Bosnu i Hercegovinu na ICC Moot Court takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava na stalnome Međunarodnom krivičnom sudu. Radi se najvećem takmičenju iz područja međunarodnoga krivičnoga prava u svijetu, a zeničkom fakultetu bilo je ovo drugo uzastopno učešće, kao jedinom Pravnom fakultetu iz naše zemlje koji je ikada učestvovao na ovom renomiranom takmičenju.
Iz regije su osim BiH predstavnika učestvovali Pravni fakulteti iz Novog Sada (Srbija) i   Zagreba (Hrvatska). Ukupno je bilo 60 timova koji su se takmičili. Ekipa UNZE koju su činili doc. dr. sc. Nezir Pivić i mr. sc. Enis Omerović kao akademski treneri, te Vedran Bijelić (govornik – master student), Ajla Heralić (govornica – apsolventica), Arnela Maglić (govornica – III godina), Alma Tabaković (istraživačica – IV godina), Emir Bektić (istraživač – III godina) i Jeneta Šabić (zamjenski član – III godina), prošla je dva kruga i izborila plasman u osminu finala, ali je tamo zaustavljena u borbi za plasman među 24 najbolja od predstavnika Kanade i Filipina.
Organizator ICC mout court takmičenja bio je Grotius centar za međunarodne pravne studije Leiden univerziteta, uz podršku Međunarodnog krivičnog suda. Na ICC Moot Court takmičenje bili su pozvani svi prestižni univerziteti, odnosno pravni fakulteti iz cijeloga svijeta, posebno oni koji imaju prepoznatljivu tradiciju moot court modela takmičenja studenata prava, za vrijeme njihova studija, i koji njeguju ovu vrstu interaktivne edukacije budućih jurističkih naraštaja.
– Zaista je teško opisati osjećaj studentice treće godine koja je upisala Pravni fakultet upravo zbog međunarodnog krivičnog prava, kada dobije priliku da zajedno sa svojim kolegama i kolegicama predstavlja BiH na jednom od najprestižnijih takmičenja u navedenoj pravnoj oblasti. Najveća ostavština ovog takmičenja jeste znanje, i ono što smo naučili u toku priprema za ovo takmičenje će sigurno biti od velike koristi za naš budući rad. Smatram da su ova takmičenja upravo ono što će izdvojiti jednog pravnika u moru drugih, i da se najbolje prilike nude upravo ili na ovakvim takmičenjima ili zbog ovakvih takmičenja. Ponosni smo na angažman tima, i radujemo se narednoj godini i još boljim rezultatima, kazala nam je Arnela Maglić, koja je uz Vedrana Bijelića dobila najveće pohvale za nastup.
Ona je objasnila da je Den Haag za jednog pravnika magičan grad koji „diše“ pravo, a da su oni imali tu sreću da posjete većinu institucija koje ga čine tako magičnim.
Enis Omerović jedan je od najzaslužnijih za dobre rezultate na moot court takmičenjima. Još kao student III godine na Pravnome fakultetu u Sarajevu bio je član tima koji je osvojio prvo mjesto u državi na moot court takmičenju iz evropskih ljudskih prava i krivičnoga prava. Kasnije je dvije godine zaredom bio u ulozi sudije na Balkan Case Challengeu, a dolaskom na Pravni fakultet u Zenici okušao se i u trenerskoj ulozi. Sada je akademski trener studenata PF UNZE. Pod njegovim vodstvom Pravni fakultet iz Zenice postao je državni prvak iz evropskih ljudskih prava za 2014, a osvajali su druga i treće mjesta na državnom takmičenju iz krivičnoga prava, učestvovali dvije godine zaredom na regionalnom takmičenju iz međunarodnog medijskoga prava u Beogradu, te regionalnom takmičenju iz evropskih ljudskih prava u Herceg Novom.
Da su čelnici Pravnoga fakulteta u Zenici prepoznali značaj ovakvih projekata govori i prilog da je ovaj fakultet po prvi put u našoj zemlji 2014. godine, u suradnji s USAID-om i Internews-om u BiH, organizovao državno takmičenje u simulaciji suđenja iz medijskog prava. Uprava Pravnoga fakulteta UNZE na čelu s dekanom, prof. dr. Enesom Bikićem, stalna su podrška u radu, ali i nastojanjima da, kroz ove aktivnosti, na što kvalitetniji način promoviraju Pravni fakultet u Zenici.
Na pitanje koliko ovakva takmičenja mogu pomoći studentima, Enis Omerović nam je odgovorio da mogu pomoći mnogo u njihovom profiliranju, postizanju veće konkurentnosti, jačanju njihova samopouzdanja, te vještina govorništva i istraživanja. Studenti se uče kako istražiti problemsko pitanje, gdje pronaći odgovore, kako formulirati argumente, kako logički slijediti argumentacijsku liniju, kako biti dosljedan i konzistentan u odgovorima na sudijska pitanja na usmenim raspravama.
– Nakon jednog ovakvog projekta, dobijate studenta, budućeg pravnika, koji zna istražiti svaki problem, konstruirati argumentaciju, napraviti njezinu dobru strukturu, te u konačnici, adekvatno zastupati svoje argumente pred tročlanim sudskim vijecem, čvrsto vjerujući u ispravnost onoga što prezentira, jačajući pritome svoje oratorstvo do mjere u kojoj je sposoban ubijediti vijeće da upravo njemu pokloni svoju vjeru. Stoga, radi se o projektu koji ima za cilj potpuno osposobljavanje pravnika za ispunjavanje sutrašnjih i najtežih zadataka, kao i za prevazilaženje i onih najvisočijih prepreka. Radi se zapravo o izvanrednom i nesvakidasnjem iskustvu, ne samo za studenta, već i za njihove trenere, koji svakodnevno usvajaju nova znanja da bi primjereno i na vrijeme znali odgovoriti vrlo dinamičnom razvoju međunarodnog prava, kao pravne grane i praktične discipline, istakao je Enis Omerović.
Ostatak grupe imao je priliku posjetiti Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju – ICTY i ostale međunarodne pravosudne institucije koje imaju svoje sjedište u ovom holandskom gradu. Bila je ovo druga organizovana posjeta studenata prava iz Zenice Haagu. Uz po jednu posjetu studenata Pravnog fakulteta iz Sarajeva iz 1996. i Pravnog fakulteta u Tuzli 2013., zaista malo za našu zemlju za 22 godine. Premalo. Inače, Haag prosječno godišnje posjeti oko 8.000 studenata Prava iz cijeloga svijeta.
– Bila je ovo druga posjeta studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Haagu, gradu mira i pravde kao što sami kažu, sjedištu
Tribunala, sjedištu Međunarodnog suda pravde. Rukovodstvo je prije dvije godine obezbjedilo prvu posjetu. Studenti su osim zanimljivih susreta sa tužiocem Brammertzom i sudijom Orijem imali priliku prisustvovati  konferenciji na kojoj se raspravljalo o pripremama za ponovljeno suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Obišli su i Međunarodni sud pravde, a ekipa PF UNZE je učestvovala na renomiranom takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava. To je nešto što je pohvalno za fakultet, ostaće u trajnom sjećanju studentima, ali je i pokazatelj kako treba raditi ubuduće da se naša djeca educiraju i školuju i vani i da vide praktično kako izgledaju suđenja i na najvišim sudskim instancama u svijetu, pa i Tribunalu u Haagu, rekao je Dževad Drino, profesor na PF UNZE.
Doc. prof. Spahija Kozlić, predsjedavajući Naučno nastavnog vijeća PF UNZE je podcrtao kako u BiH malo fakulteta organizira na pravi način određene praktične aktivnosti. U okviru studiranja mora postojati određeni odnos između teorije i prakse, u ovom slučaju pravne teorije i pravne prakse, i na ovaj način studenti treće i četvrte godine su imali prilike da  sagledaju kako se provode sudski procesi na Međunarodnom tribunalu u Haagu.
– Komparativno gledajući ovu odnosno prethodnu posjetu od prije dvije godine, napravljen je kvalitativan iskorak. Taj iskorak se vidi po novim sadržajima i bogatstvu onoga što su studenti imali priliku vidjeti, obići i ćuti. Ono što mi je posebno drago je da im se ukazala prilika koja se rijetko pruža studentima. Naravno da će Pravni fakultet nastaviti sa praksom i vjerujem da će ovakve posjete pravosudnim institucijama, ne samo u Haagu, postati tradicija. Vjerujem da ćemo ići i do Bruxelesa i Strasburga i drugih destinacija gdje egzistiraju pravne institucije evropskog i svjetskog ranga, poručio je Spahija Kozlić.
Studenti su imali priliku razgovarati sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Serge Brammertzom, sudijom ICTY Alfonsom Orijem, posjetili su Ambasadu BiH u Kraljevini Holandiji gdje su razgovarali sa odlazećim ambasadorom Ahmetom Halilovićem i osobljem Ambasade, obići Međunarodni krivični sud, bili su gosti humanitaraca iz turske humanitarne organizacije Hasene, koje je predvodio Mehmet Yaramış u Rotterdamu, penjali se na toranj Euromast visok 185 metara, posjetili Amsterdam gdje su se vozili brodom po amsterdamskim kanalima te grad Delft, rodni grad Huge Grotiusa, jednog od utemeljitelja međunarodnog prava.
Zahvaljujući oficiru za vezu sa tribunalom Amiru Ahmićem, stiudenti su se susreli sa predstavnicama jednog od udruženja majki Srebrenice Kadom Hotić i Munirom Subašić, te predstavnikom udruženja žrtava rata Muratom Tahirovićem, kao i volonterkom Elminom Kulašić, koja pomaže ovim organizacijama nakon što se vratila iz SAD.

Univerzitet u Zenici i Pravni fakultet su zahvalni Vladi Kraljevine Holandije, odnosno Ambasadi Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, na dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju ovog projekta, kao i federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke, te Gradu Zenica na prepoznavanju kvalitete, značaja i svrhe ovoga projekta.

Studenti nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli. Svi odreda hvalili su menadžment Fakulteta, svoje profesore, ljude koji su im bili na usluzi za vrijeme boravka u Holandiji. A što se tiče Haaga on je nešto potpuno drugačije od onoga što običan čovjek može i zamisliti. Svjetsko mjesto pravde je sve samo ne obično, tmurno i dosadno mjesto. Mjesto u kojem radi 30.000 diplomata nudi puno toga što nema veze sa pravom i pravdom, uštogoljenim ljudima koji ne znaju šta će od sebe, mjestima bez duše. Tamo, istina vlada sistem, ljudi znaju da žive, da uživaju, ali i privređuju. Tamo je i jedna od najljepših plaža u Evropi koja krasi ovo mjesto.

Mirza Dajić / BH Dani

Putnici u zemlju lalaU okviru studijsko-edukativne posjete Tribunalu sa Pravnog fakulteta UNZE su išli: Emrah Žuna, Nataša Bilić, Esmeralda Veletovac, Ajla Delić, Ahmed Odobašić, Badema Zaimović, Mediha Sejdinović, Selma Halilović, Nejra Aščerić, Lejla Čuruković, Adnan Beganović, Merima Ahmetspahić, Aladin Kalbić, Nejra Kavaz, Nejra Šljivo, Arif Lepić, Amar Ljević, Mirela Burkić, Emina Bajgorić, Dženana Kos, Jeneta Šabić, Ilda Husika, Kristina Krišto, Lamija Turčinović, Arnela Maglić, Emir Bektić (studenti treće godine studija), Belmin Mašić, Majda Husković, Mahir Hakanović, Amila Smaka, Merima Lozić, Selma Hećimović, Rabija Brkić, Enisa Durak, Maida Ostrvica, Mirza Bašić, Merjema Redžić, Ena Mehinović, Bajazit Huseinović, Elma Čamdžić, Huso Ikanović, Belma Hodžić, Adnan Bošnjak, Amer Hadžić, Hanka Šarić, Jasmin Mušić, Vedran Bijelić, Ajla Heralić, Alma Tabaković (studenti četvrte godine studija), Spahija Kozlić, Dževad Drino, Halid Kurtović, Maša Alijević, Enis Omerović, Aida Mulalić, Edina Čehajić nastavno osoblje), Nezir Pivić (zamjenik ministra pravde BiH, inače profesor PF UNZE), Jasmin Duvnjak i Haris Lužuć (saradnik i gost). Da sve prođe kako treba u vožnji pobrinuli su se Ešef Sejkanović i Elmir Viković, profesionalni vozači Prevoza putnika Zavidovići i Agencije Almy Travel.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno