Info

Pandemija – planetarno širenje bolesti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Pandemija – planetarno širenje bolesti – Pandemija zahtijeva od svake države da ‘otkrije, testira, tretira, izolira, prati i mobilizira svoj narod’.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila da je širenje korona virusa u svijetu postalo planetarna pandemija.

Virus je u decembru prošle godine otkriven u Kini i dosad se proširio na više od 100 država i teritorija, odnijevši nekoliko hiljada života od više od 121.000 oboljelih.

Američki medij USA Today objašnjava da je pandemija globalno širenje ozbiljne nove bolesti koje ima “održivu transmisiju širom svijeta”, a to je objasnio Anthony Fauci s Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Dodaje da mnogi širom svijeta termin “pandemija” povezuju s pandemijom gripe 1918, kada su umrli deseci miliona osoba.

Signal za bolji angažman

No, Fauci ističe da, po definiciji, “pandemija” ne traži toliki broj žrtava te da je to prilično širok termin.

Guardian, također, navodi kako taj termin nema veze s težinom bolesti nego s geografskim širenjem.

Prema terminologiji WHO-a, pandemija se objavljuje kada se nova bolest, na koju stanovništvo nema imunitet, širi cijelim svijetom mimo svih očekivanja.

Slučajevi koji uključuju osobe koje putuju iz strane države gdje su zaraženi i koje se potom vrate u domovinu ne važe u slučajevima proglašenja pandemije.

Mora postojati drugi val prijenosa s osobe na osobu širom zajednice.

Kada se proglasi pandemija, objašnjava Guardian, to znači da se povećava šansa za daljnje širenje kroz zajednice i time se daje signal boljim i jačim pripremama državnim institucijama i zdravstvenim sistemima za takav razvoj situacije.

Poređenja radi, epidemija je iznenadan porast broja slučajeva bolesti ili oboljenja koje može biti jedinstveno za jednu državu ili zajednicu.

Pandemiju proglašava WHO, ne postoji neki prag broja oboljenja ili broja žrtava od bolesti, kao ni broja pogođenih država.

Od epidemije SARS-a do pandemije H1N1

Naprimjer, u slučaju virusa SARS, identificiranog 2003, nije bilo proglašenja pandemije iako je 26 država bilo pogođeno te iako se bolest brzo širila.

Ukazuje se kako postoji opasnost da proglašenje pandemije izazove globalnu paniku i da se tako anulira pravi značaj proglašenja, a to je podizanje svijesti.

Takav slučaj dogodio se 2009, kada je proglašena pandemija H1N1, bolesti kolokvijalno poznate kao “svinjska gripa”.

Tada je došlo do nepotrebne panike, navodi Guardian, pretjerane potrošnje na zdravstvene sisteme i zagušenja tih sistema.

Treba podsjetiti da su simptomi korona virusa općenito blagi i većina ljudi oporavi se za šest dana, dodaje britanski list.

Iz WHO-a ukazuju da riječ “pandemija” ne označava promjenu pristupa nego se zahtijeva od svake države da “otkrije, testira, tretira, izolira, prati i mobilizira svoj narod”.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno