Politika

LIKE (NI)JE I GLAS – Koji kandidati za Predsjedništvo BiH Facebook koriste za komunikaciju s građanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U razgovoru s Admirom Velićem, stručnjakom za digitalni marketing, saznali smo kako to bh. političari koriste društvene mreže, s fokusom na političare koji su kandidati za najviše funkcije u Bosni i Hercegovini.

“Od podataka koje smo koristili za ovo istraživanje uzeli smo vrijeme kada je pokrenuta stranica, koliki je broj korisnika koji ih podržava, koliko postova sedmično objavljuju te kolika je interakcija s korisnicima. Interakcija je inače najvažnija stavka i podrazumijeva koliko korisnika Facebooka lajka, dijeli i komentariše objave političara. Nismo uzimali lični sud za ocjenjivanje kandidata pojedinačno, nego samo zvanične i statističke podatke stranice”, rekao je Velić.

Kandidati za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda

Denis Bećirović

Stranicu je pokrenuo 6. januara 2017. godine, iako je političar već duži niz godina. Trenutno ga podržava 22.264 korisnika Facebooka. U posljednjih sedam dana objavio je 6 postova na stranici. Ostvario je interakciju sa 11.700 korisnika u posljednjih sedam dana. Uspio je verifikovati svoju stranicu, što mu može biti velika prednost u borbi protiv lažnih profila.

Amer Jerlagić

Stranicu je pokrenuo 24. septembra 2013. godine i do sada ga podržava 12.263 korisnika Facebooka. U posljednjoj sedmici objavio je 10 postova na stranici i ostvario je interakciju sa samo 610 korisnika Facebooka. Zanimljivo za njega je da je jedini od kandidata za člana Predsjedništva koji ne koristi oglašavanje.

Fahrudin Radončić

Stranicu je pokrenuo 28. augusta 2010. godine i jedan je od prvih političara u Bosni i Hercegovini koji koristi ovaj medij za komunikaciju. Trenutno ga podržava 25.998 korisnika, a u posljednjih sedam dana objavio je 34 različita posta na svojoj stranici. Za sedam dana je uspio ostvariti interakciju s 11.000 korisnika Facebooka.

Šefik Džaferović

Stranicu je pokrenuo tek prije nekoliko mjeseci, tačnije 7. juna 2018. godine, i pored toga što je dugi niz godina aktivan u bh. politici. Za to vrlo kratko vrijeme otkako je pokrenuo stranicu uspio je sakupiti veliki broj fanova, tačnije 14.264. U posljednjih sedam dana objavio je 46 postova i ostvario interakciju sa 20.700 korisnika. Za njega bismo mogli reći da je “najbrže rastući” političar na Facebooku.

Senad Šepić

Političar je s najviše staža na Facebooku, jer je stranicu pokrenuo 11. maja 2009. godine. Do sada je sakupio najveći broj fanova od svih političara i trenutno ga prati 41.672 korisnika Facebooka. U posljednjih sedam dana objavio je 44 posta na stranici i ostvario interakciju sa 4.600 korisnika. Uspio je verifikovati svoju stranicu, što mu omogućava efikasniju borbu protiv lažnih profila.

Mirsad Hadžikadić

Stranicu je pokrenuo 15. januara 2018. godine i do danas ga prati 12.038 korisnika Facebooka. U posljednjih sedam dana objavio je 34 posta na stranici i ostvario interakciju sa 20.000 korisnika. Inače, Hadžikadić je jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda koji do sada nije bio aktivan u politici te je vjerovatno iz tog razloga i mnogo zanimljiviji korisnicima Facebooka.

Kandidati za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda

Jerko Ivanković Lijanović

Stranicu je pokrenuo 6. januara 2013. godine i do sada je sakupio čak 109.896 korisnika koji ga prate te je bh. političar s najvećim brojem lajkova na svojoj stranici. U posljednjih sedam dana objavio je 15 postova i ostvario interakciju sa 5.400 korisnika, što je realno mali broj u odnosu na ukupan broj ljudi koji ga prate.

Željko Komšić

Stranicu je pokrenuo 24. juna 2014. godine i do sada ga prati 14.619 korisnika Facebooka. Inače, Komšić je političar koji se suočava s najvećim brojem stranica sličnih svojoj, koje nisu oficijelne i za koje se ne zna ko ih vodi. U posljednjih sedam dana objavio je 28 postova i ostvario interakciju sa 4.500 korisnika Facebooka.

Boriša Falatar

Stranicu je pokrenuo 20. aprila 2018. godine i trenutno ima 12.315 korisnika koji su je lajkali na Facebooku. U posljednjih sedam dana objavio je 20 postova i s njima ostvario interakciju sa 11.200 korisnika.

Diana Zelenika

Stranicu je pokrenula 7. januara 2014. godine i sakupila je skromnih 1.216 fanova. U posljednjih sedam dana objavila je 9 postova i ostvarila interakciju s 560 korisnika.

Dragan Čović

I sada najveće iznenađenje. Aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata nema stranicu na Facebooku, ali je ipak prisutan na društvenim mrežama kroz kanale stranke HDZ.

Kandidati za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda

Milorad Dodik

Stranicu je pokrenuo 1. aprila 2010. godine i spada u političare s najviše staža na Facebooku. Trenutno ga prati 14.829 korisnika. U posljednjih sedam dana objavio je 46 postova i ostvario interakciju sa 4.400 korisnika.

Mladen Ivanić

Aktuelni član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda je stranicu pokrenuo 9. jula 2018. godine i trenutno ima 7.329 korisnika koji ga podržavaju. U posljednjih sedam dana objavio je četiri posta i ostvario interakciju s 5.300 korisnika.

Mirjana Popović

Stranicu je pokrenula 4. augusta 2018. godine i sakupila je 770 fanova. U posljednjih sedam dana objavila je 10 postova i ostvarila interakciju s 287 korisnika.

Gojko Kličković

Trenutno nema Facebook stranicu. Aktivan mu je samo profil sa 1.400 prijatelja.

Velić pojašnjava da političari koji su u opoziciji društvene mreže koriste kako bi ostvarili bolju komunikaciju s građanima BiH i predstavili svoje ideje koje ne mogu ostvariti preko medija kao političari na vlasti.

“Iz istraživanja se može primijetiti da postoje političari koji imaju veliku podršku na Facebooku, ali je nemaju na izborima. Također, postoje i političari koji nemaju kanale na društvenim mrežama, ali imaju veliku podršku na izborima. Možemo zaključiti da su ipak društvene mreže dobar kanal putem kojeg političari mogu da komuniciraju s građanima i na taj način poprave svoj rezultat na izborima”, smatra Velić.

Građani najbliži političarima na Facebooku

Prema njegovim riječima, upotreba društvenih mreža dovela je do povezanosti političara i građana te se tako ostvaruje dvosmjerna komunikacija između njih.

“Nijedan drugi medij ne može toliko dobro omogućiti dvosmjernu komunikaciju političar – građanin, kao što to mogu online mediji i društvene mreže. Prednost za političke subjekte ogleda se u tome da oni imaju mogućnost da ‘osluškuju’ sud građana o nekim bitnim pitanjima i na taj način djelulu u skladu sa stavovima i očekivanjima građana”, dodao je Velić, stručnjak za digitalni marketing i vlasnik marketinške agencije Cover.

Brojni političari imaju ogromnu podršku na Facebooku, ali ta podrška nije iskazana glasovima na izborima. Uprkos svim obećanjima, “like” nikako ne uspijevaju ‘pretvoriti’ u glas na izborima. Također, postoje i političari koji nemaju kanale na društvenim mrežama, ali zato imaju ogromnu podršku na izborima.

“Na kraju možemo zaključiti da političari uz pomoć društvenih mreža mogu lakše i brže ostvariti svoje političke ciljeve, naravno ako na pravi način vode svoje kanale na društvenim mrežama”, zaključio je naš sagovornik.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno