Info

Šta su u Parlamentu FBiH poduzeli kada je ugašen signal FTV-u, zašto korisnici Elektroprivrede HZHB ne plaćaju RTV taksu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svako domaćinstvo i pravno lice na teritoriji Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužni su da plaćaju mjesečnu taksu za posjedovanje tog prijemnika, tačnije RTV taksu, stoji u Zakonu o javnom radio-televzijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Taksu koja trenutno iznosi 7,5 KM plaćaju isključivo građani koji se snabdijevaju električnom energijom putem Elektroprivrede Bosne i Hercegovine jer menadžment Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) ima ugovor za naplatu RTV takse samo sa ovim preduzećem.

Odmah sam sazvao sjednicu, ali kada je Općinski sud reagirao…

Zašto takav ugovor nema sa Elektroprivredom HZHB i Elektroprivredom RS-a, nikada nam nije odgovoreno, ali je Poslovodni odbor BHRT-a 8. maja privremeno uskratio usluge entiteskom javnom emiteru Radio televiziji Federacije BiH zbog, kako su naveli, neizmirenih dugovanja (1,5 miliona KM).

Po nalogu Općinskog suda u Sarajevu BHRT je morao pustiti signal RTVFBiH.

Postavlja se pitanje da li je usljed ove situacije nešto poduzela Komisija za informisanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

– Kao predsjednik Komisije za informisanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH ja sam sazvao, odmah čim je došlo do gašenja signala FTV, sjednicu Komisije i ona treba biti održana narednih dana. Međutim, nakon što je Općinski sud poništio odluku BHRT-a, odluke suda se ne tumače, one se provode, tako da sam ja vođen odlukom suda i nastavkom emitovanja programa FTV i radija FBiH otkazao sjednicu jer je jedina tačka bila gašenje signala RTVFBiH – rekao je za Faktor federalni zastupnik Sanel Kajan (DF).

Upitali smo šta će Komisija u narednom periodu poduzeti kako bi se ovakve situacije spriječile.

Parlament je osnivač RTVFBiH, pozivam menadžment

– Komisija za informisanje je itekako profesionalno i korektno radila i sigirno će raditi tako sve dok sam na čelu tog radnog tijela. I mi ćemo svakako održati sjednicu jer je Parlament FBiH osnivač RTVFBiH, a Komsija je direktno nadležna za rad RTVFBiH, odnosno FTV-a, Radija FBiH kao i Novinske agencije FENA. Ja i ovom prilikom pozivam menadžmente tih javnih medija i pružamo im ruku i saradnje i prijateljstva i spremni smo pomoći. Samo se oni trebaju odazvati na naše pozive – rekao je Kajan.

Prokomentirao je i činjenicu da RTV pretplatu plaća samo stanovništvo sa jednog područja BiH.

Jačati državne medije, RTV taksa je obaveza

– Smatram da je apsolutno neprihvatljvo i nekorektno naplaćivati RTV taksu, novac uzimati onima koji se snabdijevaju strujom isključivo preko EPBiH. Treba jačati državne medije, ulagati u državne medije, RTV taksa je obaveza u svim razvijenim, civiliziranim zemljama, a tako mora biti i u Bosni i Hercegovini, ali ne po sistemu kakav je sada. Pretplata, odnosno, RTV taksa ako se već naplaćuje onima koji se snabdijevaju strujom prekom Elektroprivrede BiH, onda isto tako, u jednakom omjeru, na isti način, mora biti i putem Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede RS-a – poručuje Kajan.

Kao što je poznato, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB) nema potpisan ugovor / sporazum sa RTVBiH i FTVFBiH u vezi s naplatom TV pretplate putem računa za isporučenu električnu energiju, ali ima sa Radiotelevizijom Herceg-Bosne gdje se “uz saglasnost svakog pojedinog kupca, na računu može iskazati dobrovoljni prilog za RTVHB u iznosu od 1 KM”.

Antidržavni medij ne želim komentirati

– Ja RTV Herceg Bosne ne priznajem. To je za mene antidržavni medij. Taj medij ne želim komentarisati jer ga ne priznajem ni u kakvom obliku – kazao nam je Kajan.

Kajan je po profesiji novinar.

– Ja sam i intimno i profesionalno dugo bio vezan i za BHRT i za RTVFBiH. Na BHRT-u sam vodio 2002. godine prvi dnevnik, kada je taj javni servis osnovan u formatu kakav jeste. A na Radiju Federacije BiH bio sam jedan od najmlađih urednika informativnog programa. U posljednje dvije godine, prije nego što ću biti izabran u Parlament FBiH, bio sam u ITC-u Federalne televizije u Mostaru. Dakle, vezan sam za oba medija i ne mogu objektivno komentarisati kada je riječ o ta dva medija, a želim sve najbolje i jednom i drugom emiteru jer smatram da ovoj državi trebaju jaki bosanskohercegovački mediji – rekao nam je.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno