Info

SSSDMSFBiH: Čeka se odgovor Vlade FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH poslao je službenim putem, preko odvjetnika, upit federalnoj Vladi da li su njeni članovi postupili u potpunosti po zaključku koji su donijeli na sjednici 13. marta, gdje su naveli da resorno ministarstvo treba u roku od 15 dana pribaviti mišljenja kantonalnih vlada i ministarstava vezano za naše pregovore i da će s tim ići na sjednicu Vlade. Smatramo da je to njihova obaveza”, izjavila je za Oslobođenje predsjednica SSSDMSFBiH Marina Berberović.

Poručila je da, s obzirom na to da su sami donijeli taj zaključak, moraju ga poštovati, te da doktori čekaju odgovor. Ako odgovora ne bude u narednih pet do sedam dana, vidjeće šta dalje činiti.

– Tužba protiv Vlade FBiH koju smo za diskriminaciju predali nadležnom sudu u Sarajevu ostaje sigurno. To je u proceduri. Do suda je kada će slučaj pokrenuti. Vjerovatno će poslati Vladi na mišljenje. Koliko će to trajati, ne znam. Uglavnom, sud će donijeti odluku o tome, istakla je Berberović.

Podsjetimo, Savez samostalnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH organizovao je u utorak polusatni protest upozorenja u zdravstvenim ustanovama ovog entiteta.

Elvis Cikotić, predsjednik SSSDMS-a Zeničko-dobojskog kantona, čiji je centralni protest bio u holu Kantonalne bolnice Zenica, nada se da će Vlada uvidjeti ozbiljnost situacije, da će reagirati i pozvati Sindikat na sastanak, te da će uskoro početi pregovore za kolektivni ugovor. Ako do toga ne dođe, izjavio je Cikotić, razmotriće druge korake.

Liječnici traže i ujednačavanje prava u svih deset kantona Federacije BiH kroz potpisivanje novog kolektivnog ugovora, s ciljem zaustavljanja odlaska liječnika iz ovog entiteta.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno