Info

Alarmantno stanje u rudnicima u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Alarmantno stanje u rudnicima u FBiH- Samo u Rudniku Kreka iz Tuzle dugovanja su premašila 110 miliona KM. RMU Kakanj duguje oko 77 miliona maraka, Rudnik Breza oko 54 miliona, dok RMU Zenica duguje više od 40 miliona maraka.

Rudnici u Federaciji BiH zajedno duguju 405 miliona KM javnih prihoda. Alarmantno finansijsko stanje u rudnicima i dugovanja koja su se gomilala godinama u potpunosti su izašli na vidjelo tek u posljednjih desetak dana, nakon što je Porezna uprava Federacije BiH odlučila izdati rješenja o ograničenom raspolaganju sredstvima na računima sedam rudnika iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.

U povlaštenom položaju

Samo u Rudniku Kreka iz Tuzle dugovanja su premašila 110 miliona KM. RMU Kakanj duguje oko 77 miliona maraka, Rudnik Breza oko 54 miliona, dok RMU Zenica duguje više od 40 miliona maraka.

U protekla dva dana članovi uprave rudnika i predstavnici sindikata su zajedno sa Vladom Federacije i resornim ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem pokušavali iznaći rješenja za otplatu dugovanja, na način da isplata plata rudarima ne bude ugrožena. Ipak, rudari RMU Kakanj 12. jula stupili su u jednodnevni štrajk, koji su prekinuli nakon što su od uprave rudnika dobili obećanje da će im biti isplaćena majska plata. Osim kakanjskih rudara, i iz Sindikata Rudnika Zenica upozorili su da bi rješenje Porezne uprave moglo dovesti u pitanje isplate plata rudarima.

I dok se rudari pitaju hoće li idućeg mjeseca dobiti plaće, članovi menadžmenta i vođe sindikata pomenutih rudnika, ako je suditi po nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, nemaju takvih finansijskih briga. Neki od njih godinama su imali mjesečna primanja veća i od premijera FBiH – poput bivšeg direktora Kreke, najvećeg dužnika među rudnicima, čija je plata iznosila više od 5.000 KM.

Prema podacima koje je Vlada dostavila federalnom Parlamentu još 2008. godine, enormno visoke plate imali su i generalni direktor RMU Kakanj (5.200 KM) kao i izvršni direktor kakanjskog rudnika (3.753 KM), izvršni direktor Kreke naplaćivao je 2.525 KM mjesečno, u RMU Đurđevik plata generalnog direktora iznosila je 3.228 KM, a izvršnog 2.935 KM, dok je u RMU Banovići generalni direktor primao 3.267 KM, a izvršni između 2.450 i 2.875 KM mjesečno. Tu su i mnogobrojni članovi nadzornih odbora, od kojih svaki naplaćuje između 1.200 i 1.600 KM mjesečno.

Jednak tretman za sve

Ovakvim povlaštenim pojedincima konačno se mora stati ukraj, odlučan je ministar Džindić, koji je otvoreno “prozvao“ Nezira Begića, predsjednika Sindikata Rudnika Kakanj, navodeći da Begić, pored redovne plate, svakog mjeseca prima i dvije transportne nadnice te novac za prekovremeni, odnosno noćni rad, koji uopće ne ostvaruje.

Ministar Džindić kaže da se višemilionska dugovanja ne mogu isplatiti preko noći, niti je to realno očekivati, ali ističe da isplate u etapama moraju što prije početi.

– Sva preduzeća koja ne izmiruju o isplati plaća i doprinosa u skladu sa zakonom moraju se jednako posmatrati. Ne možemo odvajati rudnike od bolnica i slično. Mora postojati jedinstven stav, a po Zakonu o finansijskom poslovanju od 1. januara 2017. neće biti moguće isplaćivati plaće bez doprinosa. Ovo je samo uvod u ono što nas čeka i bolje je da odmah počnemo o tome razmišljati i što prije djelovati – kaže za Faktor ministar Džindić.

Pojedinci iz uprave primali su i do 10.000 KM

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je za Faktor da je na sastanku sa ministrom Džindićem i predstavnicima EP BiH dogovoreno da svi rudnici redovno počnu isplaćivati plaće s doprinosima, a detalji sporazuma s Vladom i Poreznom upravom bit će definisani do kraja ovog mjeseca.

– Prioritet je sada da stvorimo uslove za isplatu plata rudarima. Ove godine imali smo veću proizvodnju uglja za 300.000 tona u prvih pet mjeseci u odnosu isti period prošle godine i znatno bolje rezultate poslovanja. Ako nam se pruži prilika da u potpunosti postanemo stabilna i finansijski održiva preduzeća, mi ćemo je iskoristiti; a ako ova država nema mogućnosti da tu priliku obezbijedi uposlenim u rudnicima, onda trebamo priznati da to ne možemo, da ne znamo i da postajemo energetski ovisna zemlja – kaže Husić.

Na pitanje da komentira izjave ministra Džindića o platama rukovodilaca rudnika, Husić kaže da plate moraju biti u skladu s rezultatima poslovanja i tvrdi da je “sada to svedeno na jednu razumnu mjeru“.

– Imali smo godinama situaciju da su u nekim rudarskim sredinama plate pojedincima iz upravljačkih struktura znale biti i po osam do deset hiljada KM. A ti ljudi su iza sebe ostavili pustoš – zaključuje Husić.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno