Rekreacija

Započeta realizacija projekta „Planinarenje i alpinizam kao vid prevencije poremećaja u ponašanju“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Započeta realizacija projekta „Planinarenje i alpinizam kao vid prevencije poremećaja u ponašanju“ – Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice ima za cilj promovisati planinarenje među mladima ne samo kao mehaničku funkciju, već kao praktično oruđe koje zahtijeva interakciju svih uključenih strana čime se podstiče razvoj emocionalne sigurnosti kao i razvoj ličnog i kulturnog identiteta kod mladih.

Na osnovu tog cilja, udruženje Vedro realizuje projekat pod nazivom „Planinarenje i alpinizam kao vid prevencije poremećaja u ponašanju“ gdje su direktni korisnici ovog projekta, ovaj put, štićenici Dječijeg doma „ Dom porodica“ Zenica, djeca uzrasta od 12-18 godina oba spola.

Zahvaljujući sredstvima donatora, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, u utorak,25.10.2016. godine, nakon pripremnih uvodnih radnji, u biblioteci dječijeg Doma „Dom porodica“ projekat je jednom zanimljivom, interaktivnom prezentacijom stupio u realizaciju te je uspješno odrađena prva faza projekta koja podrazumijeva upoznavanje djece sa članovima Projektnog tima Udruženja „Vedro“; šta je to uopšte planinarenje te koje su to predstojeće zajedničke aktivnosti koje nas čekaju.

Mala nezainteresovanost i nesigurnost djece na samom početku prezentacije veoma brzo su isparila i bila smijenjena njihovom znatiželjom. Naime, nakon što smo počeli sa pričama o našim avanturama, o ljepotama naše zemlje, prikazu predivnih slika i video klipova sa izleta i druženja, probudili su u sebi svoje malene avanurističke duhove te nas bombardovali mnogim pitanjima, svojim ličnim iskustvima u prirodi pa čak su nam predlagali neke zajedničke aktivnosti. Iznenadili su nas svojim znanjem o planinama navodeći kako je Mont Everst najveća planina na svijetu. Pa planinarenje je nešto sasvim cool!

„Upoznaćemo tetu koja se popela na najveću planinu svijeta“ – radovali su se zajedno kada smo im predložili da pođu sa nama u Multiplex ekran i upoznaju Draganu Rajblović, alpinisticu koja je ovojila upravo ovaj vrh. Dakle, 28.10.2016. godine u Multiplex ekranu Zenica, na promociji Draganine knjige „Moj Everest – San i java“ publiku će činiti i mali znatiželjni, potencijalni planinari i biti dio jedne zanimljive priče.

Nakon uspješne realizcije prve faze ovog projekta, slijedi realizacija naredne dvije faze: organizovanje edukacija kroz radionice „Osnove planinarenja“ i organizovanje izleta i vježbi u prirodi (Smetovi i Pepelari).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno