Nogomet

NK Čelik: povodom posljednjih dešavanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

NK Čelik: Saopštenje – Povodom posljednjih dešavanja u našem klubu kada je grupa navijača prekinula jutarnji trening u petak, želimo jasno kazati da klub u punom kapacitetu stoji iza igrača i stručnog štaba. Grupa navijača je prisilno ušla na stadion i pred odlučujuću utakmicu prijetila igračima, birali kapitena, određivali sastav.

Iza svega ovoga stoji Vladan Popović i Dado Salkanović koji su već dvije godine glavni inicijatori bojkota, a cilj im je sa neformalnom grupom građana „Za Čelik“ koji imaju političku pozadinu prisilno preuzimanje kluba, metodama zastrašivanja i prijetnji. O svemu je obaviješten v.d Gradonačelnik i komesar Uprave policije MUP ZDK od kojih očekujemo ozbiljnu i brzu reakciju kako se ne bi desilo nešto neželjeno. Klub u punom kapacitetu još jednom daje podršku stručnom štabu i igračima, te onim navijačima koji dolaze na utakmice.

Izuzetno cijenimo Robijaše koji dolaze na tribine i svojim navijanjem daju podršku klubu. Navijače koji su politički opredijeljeni i instruirani apsolutno ne prihvatamo i oni nisu dobronamjerni u stabilizaciji kluba. Klub jeste u rezultatskoj krizi, a razlog je svima poznat. Prethodni saziv Skupštine, te mandatar za predsjednika Upravnog odbora gospodin Bruno Bojić su klubu potrošili dragocjenih mjesnih dana u kojem je trebalo da se formira ekipa, stručni štab i da se obave pripreme za početak sezone.

Klub je bio pred gašenjem i pripremljen za linč. Grad Zenica i veliki broj privrednika iz ovog grada su za nekoliko dana uspjeli stabilizovati stanje u klubu koje je bilo haotično, ali to ne znači da se moglo nadoknaditi izubljeno vrijeme i trenažni proces da igrači dođu u optimalnu formu. U posljenja tri mjeseca djelovanja Odbora za hitnost klub je finansijski stabilizovan, igračima, stručnom štabu i radnoj zajednici isplaćene su sve naknade i plaće u punom kapacitetu, te dobavljačima, kooperantima i ostalim poslovnim partnerima kluba redovno se plaćaju sve obaveze.

Na nivou grada grupa sportskih eksperata u dogovoru sa gradskom upravom je pripremila projekat reorganizacije sporta i u tom kontekstu pripremila sve uslove da nogometni klub Čelik potpiše reprogram. Nakon što Dom naroda usvoji Odluku o produženju roka plaćanja dugovanja prema poreznoj upravi, što je dogovoreno na nivou tri kluba konstitutivnih naroda, Čelik će početi redovno da otplaćuje rate, te na taj način će deblokirati račun i početi normalno funkcionisati.

Klub je također, pripremio projekat reorganizacije omladinskog pogona, te je obavljen razgovor sa nekoliko stručnjaka iz te oblasti i vrlo brzo će biti raspisan javni poziv za izbor koordinatora omladinskog pogona, trenera u svim selekcijama od 10 do 18 godina, a sa školom sporta je uspostavljena saradnja za razvoj fudbala za djecu od 6 do 10 godina. Također, u toku je analiza na koji se način izdaju i koriste poslovni prostori u sklopu stadiona i parking, te uslovi pod kojim su isti izdati u posljednjih nekoliko godina. U toku je i sistematizacija radnih mjesta u radnoj zajednici, te su obavljeni razgovori sa predstavnicima Nogometnog saveza oko načina korištenja stadiona Bilino polje za reprezentativne akcije, a ostvareni su i razgovori sa gradskom upravom oko dogradnje još jednog terena za potrebe i razvoj mlađih kategorija na lokaciji Crkvičkog brda pored trening centra Nogometnog saveza BIH.

Veliki broj privrednika i sponzora, te prijatelja kluba iz inostranstva veoma je zainteresovan za ulazak u klub u svojim interesnim krugovima, te razvoj kluba po principu razvoja mlađih selekcija i proizvodnji igrača za inostrano tržište. Ovakav pristup i sistemski razvoj može dovesti Čelik do željene finansijske i rezultatske stabilnosti. U narednih 15 dana bit će zakazan termin održavanja sjednice Skupštine na kojoj će Odbor za hitnost podnijeti izvještaj o radu od momenta preuzimanja upravljanjem klubom, predložiti manadatara za predsjednika Upravnog odbora i rekonstrukciju Statuta po principu socijalno-društvene situacije u našem gradu što je jedino prihvatljivo, te taj model dati Skupštini na usvajanje.

Sve pomenute aktivnosti koje je Odbor za hitnost obavljao uredno je izvještavao, iako nije imao obavezu, predsjednika neformalne grupe građana „Za Čelik“ Tarika Ajanovića i jednog od vođa Robijaša Vladana Popovića. Sa svim aktivnostima su bili upoznati sve do momenta kada su prekinuli komunikaciju sa klubom iz poznatih razloga. Odabrali su politiku i isključili se iz daljih dešavanja u klubu, te poznatim metodama odrađuju političke kampanje strankama i pojedincima.

Po kodeksu navijački brendiranih grupa u svijetu, te filozofiji organizovanih navijača koji su vjerni klubu, jedan od kodeksa je i bez politike, a oni su očito to prekršili manipulišući navijačima koji srcem vole klub i ovim putem ih pozivamo da dođu na tribine i da bodre svoj klub metodama koje su uobičajene i koje njih kao Robijaše stavljaju u prvi plan prijatelja kluba. NK Čelik je u fazi reorganizacije i apsolutne stabilizacije na čelu sa ljudima koji njim upravljaju i s podrškom velikog broja privrednika i gradske uprave. Put je težak, ali ćemo na njemu istrajati i vratiti Čelik gdje mu je mjesto, a to je u vrhu BH nogometa bez obzira što bi neki „dušebrižnici“ željeli da ga više nema.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno