Ljudi

FOTO: Ekipa Mašinskog fakulteta UNZE pobjednik YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekipa Mašinskog fakulteta UNZE pobjednik YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016 – Od 1. do 4. 12. 2016. godine u Sarajevu je održana Konferencija ”The 2016 BiH IEEE Student and Young Professional Congress” pod nazivom ”TECHNOLOGY AND INNOVATION FOR A BRIGHTER FUTURE”.

Konferencija je trajala četiri dana, a program je bio izuzetno sadržajan. Isti je, između ostalih sadržaja, oplemenjen sa uvodnim predavanjima profesora i stručnjaka iz Australije, Kanade, USA i Velike Britanije. Zatim, program je obuhvatao stručne i kulturne posjete Jablanica-Konjic-Mostar.

Bitne aktivnosti studenata i mladih profesionalaca su odvijane kroz Workshopove gdje su radni timovi imali priliku sarađivati sa eminentnim stručnjacima iz domena nauke i biznisa, a u cilju dalje razrade ideja sa kojima su ekipe došle na takmičenje u okviru Kongresa. Dana 3.12.2016. godine je održan najuzbudljiviji dio Kongresa pod nazivom Innovation Hackathon.

Ekipa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici pobjednik je YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016 godine sa inovacijom u oblasti obrazovanja – „PiProjector“.

Studenti Univerziteta u Zenici, Harun Hrustić, Armin Bošnjak, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Nizama Perenda i Ramiz Mujčinović, ponudili su rješenje koje je devetočlani žiri ocijenio najboljom i najperspektivnijom inovacijom u konkurenciji 13 timova sa 7 elektrotehničkih, IT, mašinskih i ekonomskih fakulteta iz čitave BiH. Žiri su činili stručnjaci iz Australije, Kanade, USA, Velike Britanije i BiH.

Pobjednički tim radio je uz podršku mentora Mr.sc. Denisa Spahića, Višeg asistenta i koordinatora iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

PiProjector je uređaj koji je namijenjen učionicama koje posjeduju projektor, a nemaju laptop ili računar sa kojeg bi se upravljalo prezentacijama. Dodatno, PiPro posjeduje i kamera projektor koji omogućava korisnicima ovog uređaja da rukopis ili crtež sa papira prenesu na platno u realnom vremenu. PiPro je baziran na Raspberry Pi mikro računaru, a posjeduje i 7″ ekran na dodir, Raspberry Pi kameru, WiFi tastaturu sa touchpad-om, te autonomnu bateriju od 15600 mAh. Kompletno kućište izrađeno je tehnologijom 3D printanja.

Više o navedenom događaju se može vidjeti na: http://yep.ba/zenica-slavi/

S poštovanjem, doc. dr. Fuad Hadžikadunić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno