Info

Zeničanin don Dražen Kustura iz Vatikana: Ne mislim da je virus Božja kazna, ali jeste poziv da se mijenjamo

dav
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pandemija covid-19 zaustavila je i religijski život, barem u njegovom formalnom smislu. Muslimanima je zabranjeno posjećivati džamije, uključujući i sveto mjesto Kabu u Meki, sinagoge su zaključane za Jevreje i u vrijeme Pesaha koji je počeo 8. aprila, dok hiljade katoličkih vjernika Uskrs danas dočekuju također u domovima i bez grupnih molitvi u crkvama.

„Slike koje će ovih dana u svijet otići iz Vatikana sigurno su neuobičajene“, kaže za Al Jazeeru Dražen Kustura, svećenik na postdiplomskom studiju iz komunikologije na Pontificia Universita della Santa Croce [Papinsko sveučilište Svetog Križa] u Vatikanu.

Na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, kao ključnu strategiju protiv smrtonosnog novog korona virusa vlade su zabranile sva okupljanja na javnim mjestima, pa su i vjerski autoriteti pozvali vjernike da ostanu kod kuća i na taj način pomognu u suzbijanju virusa.

Ovogodišnji Uskrs, najveći i najvažniji katolički praznik, zasigurno je povijesni. Zabranjeno je slavljenje misa s narodom. To su teške, ali u ovim trenucima razumne odluke, kaže don Kustura. U karanteni je već mjesec dana pa dešavanja izvan Vatikana uglavnom prati u medijima.

Broj smrtnih slučajeva od covida-19 u svijetu u subotu je premašio 106.000, dok je broj oboljelih veći od 1,7 miliona, računajući od kraja decembra kada se virus prvi put pojavio u Vuhanu u Kini, prema podacima Worldometersa. Najpogođenija zemlja je SAD-a (19,714 smrtnih i 507,323 zaraženih) prema podacima objaveljeni u subotu do 16 sati. Španija i Italija su najpogođenije europske zemlje sa ukupno više od 35.000 mrtvih i više od 300.000 zaraženih.

  • Italija je, uz Španiju, najpogođenija zemlja novim korona virusom. Život je skoro u cijelosti paraliziran. Kako se to odrazilo na Vatikan? Kako izgleda život u Vatikanu ovih dana?

– Već više od mjesec dana cijela Italija, a time i Vatikan, žive u svojevrsnoj izolaciji. Kretanje je ograničeno svima, a rade samo službe koje su neophodne poput ljekarni, supermarketa i prodavaonica s hranom, liječnika, pošte, banaka… Takve rigorozne mjere donekle su uspjele zaustaviti rapidno širenje zaraze te se prvi rezultati vide u posljednjih nekoliko dana. Situacija je puno bolja nego recimo prije 20-ak dana, ali je daleko od idealne tako da će ove mjere ostati na snazi još izvjesno vrijeme.
Jasno to se odrazilo i na život i rad u Vatikanu, ali i cijele Katoličke Crkve u Italiji.

Ostatak teksta pročitajte na stranicama AL JAZEERA BALKANS



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno