Posuđeno

Zenica- Javni zatvoreni bazeni duže od 65 godina samo pusta želja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evo glavnih događanja vezanih za javni zatvoreni bazen u Zenici. Nisu sva događanja obuhvaćena, ali i ovo je dovoljno, da se stvori slika o tome. Sve se ustvari svodi na: “ZENIČANI, HOĆE, NEĆE, NE ZNAJU ŠTA HOĆE!”

– U decembru 1970. g. je otvoren novoizgrađeni sportski kompleks industrijske škole, koji je sadržavao olimpijski bazen za plivačka i vaterpolo takmičenja, prostor za stolni tenis, teretanu, te univerzalnu salu za odigravanje košarkaških, rukometnih, odbojkaških i utakmica drugih dvoranskih sportova. Olimpijski bazen je dimenzija 12,5×25 m.

– Ove 1972. godine, na temelju rješenja Glavnog urbanističkog plana iz 1955. godine, bila je po ko zna koji puta pokrenuta i inicijativa o pretvaranju Kamberovića polja u sportsko – rekreacioni centar. Bili su angažovani projektanti iz beogradskog „Sport-projekta“. Projekat ostavljen „za neka bolja vremena“.

– Početkom 1979. godine ponovo je reaktivirana ideja o izgradnji sportsko-rekreativnog centra na Kamberovića polja. Idejno rješenje su uradili arhitekti Milorad Knežević, Božidar Lazarević i Petar Jovanović iz beogradske projektne organizacije „Arhitektura i urbanizam“. Nedostatak sredstava je odgodio radove.

– Na Dan mladosti, 25. maja 1986. godine, položen je kamen temeljac za izgradnju Sportsko rekreativnog kulturnog centra „Kamberovića polje“. Ubrzo je na saveznom nivou donijeta mjera o zabrani raspolaganja društvenim sredstvima za neproizvodne i neprivredne investicije u 1986. i 1987. godini, a koja je značila obustavu dalje izgradnje PSRC Kamberovića polja. Radovi su nastavljeni 1988. godine jačim intenzitetom, a sredinom 1990. godine započeta je izgradnja male sportske dvorane.

– Nastavljeni radovi na izgradnji Privredno-sportskog i rekreacionog centra „Kamberovića polje“ u Zenici.Na sjednici Vijeća udruženog rada Skupštine SRBiH, održanoj 22. maja 1988. godine, usvojen je poseban amandman kojim je odobren nastavak radova i radovi su nastavljeni jačim intenzitetom, a sredinom 1990. godine započeta je izgradnja male sportske dvorane.

– Sredinom 1990. godine započeta je izgradnja male sportske dvorane kulturno sportskog i privrednog centra Kamberovića polje. Mala sportska dvorana je bila zanimljivo projektovana. Planiran je bio bazen olimpijskih dimenzija u prizemlju sa prilično velikim gledalištem. Na spratu je trebala biti višenamjenska sala za dvoranske sportove i razne priredbe i sa velikim gledalištem. Svi radovi su bili trajno obustavljeni krajem 1990. g. Gradilište je bilo ograđeno i jedno vrijeme imalo čuvarsku službu. Krajem rata radilište je bilo u cijelosti ogoljeno.

– Krajem 1996. godine je obavljen razgovor sa zamjenikom načelnika opštine Zenica, gospodinom Perom Cvitanovićem, u vezi izgradnje KSRC Kamberovića polje. Bilo je govora o obezbjeđenju minimalnih osam miliona njemačkih maraka kredita putem IK Banke dd Zenica, da se završi univerzalna sportska hala sa zatvroenim bazenom. Obavljen je jedan razgovor i nikad više.

– 2005. godine je počelo rušenje građevina izgrađenih osamdesetih godina. Opština Zenica je odustala od gradnje zatvorenog bazena i univerzalne sportske hale. Novi plan nije nikada bio na javnoj diskusiji! Kada je novi trgovački kompleks bio pri završetku, 2008. godine, na krovu samoposluge je počela gradnja hale, koja je nazvana Arena. Zgrada nije na zemljištu u vlasništvu opštine/grada, nego je podignuta na privatnom objektu i „upisana“ je kao etažno vlasništvo (to je tvrdnja iz opštine).

– Trenutno, osnovna škola Hasan Kjafi Prušćak planira graditi svoj sportski kompleks u kojemu će biti zatvoreni bazen.

Autor: Mirsad Đulbić/ZENICA- Stare slike i pričice

Uz dozvolu autora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno