Zenica

U Zenici obilježeno potpisivanje „Bilinopoljske izjave“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu tradicionalne manifestacije „OD KULINA BANA I DOBRIJEH DANA“ u Zenici je obilježena godišnjica potpisivanja „Bilinopoljske izjave“.

Manifestacija je održana kod Spomen ploče Kulinu banu, u parku ispred istočne tribine stadiona Bilino polje, u organizaciji Foruma građana Zenice i u prisustvu pristojnog broja posjetilaca.
Inače, „Bilinopoljska izjava“ dokument je u kojem se bosanski vladar, Kulin ban pred izaslanicima pape Ivanom de Kazamarisom i dubrovačkim arhiđakonom Marinom odrekao učenja Crkve bosanske, koje nije bilo u skladu sa učenjem rimske crkve. Optužbe za herezu stigle su u pismu zetskog kneza Vukana, koje je 1199. godine uputio papi optužujući Kulina bana da upražnjava vjeru sa svojim podanicima koja nije u skladu sa učenjima Vatikana.
Kulin ban, kako bi izbjegao krstaški rat kojim je bilo zaprijećeno, pozvao je papine izaslanike da sa njim riješe ovu situaciju. Iako se formalno odrekao učenja Crkve bosanske, Kulin ban je ipak potajno, zajedno sa svojim podanicima i građanima koji su živjeli na teritoriji Bosne i Hercegovine, nastavio upražnjavati potajno učenje Crkve bosanske, ali je ovim potezom izbjegao pohod na Bosnu i Hercegovinu.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su učenici Osnovne muzičke škole u Zenici i glumci BNP-a.
Moderator i naratorka manifestacije bila je Sabina Kulenović, glumica BNP-a Zenica, koja je izvela prigodan Zapis o zemlji Maka Dizdara, te Bosna od Enesa Kiševića.
Uslijedilo je prigodno obraćanje Tvrtka Mišanovića, predsjednika Foruma građana Zenica, u povodu obilježavanja „Bilinopljske izjave“, u kojem je, pored ostalog, kazao:
-„Bilinopoljska izjava“ je dokument koji je jako bitan za državnost Bosne i Hercegovine. Treba naglasiti da, osim što se to desilo 8.aprila 1203. godine, da je u tom trenutku Kulin ban napravio jako bitan potez za opstojnost Bosne i Hercegovine. To su bila vremena krstaških ratova i kada su naši susjedi imali pretenzije da zauzmu Bosnu i Hercegovinu. Kulin ban je jednim potezom napravio djelo kojim je zadržao suverenitet Bosne i Hercegovine – rekao je Mišanović.
Zatim je uslijedilo dodjeljivanje nagrada za najbolje literarne i likovne radove na nagradnom konkursu „I stiže proljeće u moj Grad“ za 2017.godinu. Na konkurs je pristiglo 157 likovnih i 114 literarnih radova, ukupno 271 rad iz 12 zeničkih osnovnih škola. Ove godine pored redovnih dodjeljena je Nagrada za kolektivni rad i Nagrada za inovativnost u katagoriji likovnih radova.
Rezultate stručnog žirija saopštila je Meliha Salčinović, predsjednica žirija.

Nagrađeni likovni radovi:
1.Emina Hodžić – OŠ Musa Ćazim Ćatić
2.Ena Alihodžić – OŠ Miroslav Krleža
3.Ajdin Spahić – OŠ Mak Dizdar

Nagrađeni literarni radovi:
1.Hena Begović – OŠ Musa Ćazim Ćatić
2.Almasa Huseinspahić – OŠ Edhem Mulabdić
3.Nejla Mujčinović – OŠ Mak Dizdar

Nagrada za kolektivni rad – JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u u psiho-fizičkom razvoju Zenica.
Nagrada za inovativnost – Nina Trbić – OŠ Miroslav Krleža.

Na kraju manifestacije slijedilo je zajedničko fotografisanje posjetilaca pored Spomen ploče Kulinu banu. Ovaj projekat su podržali ZDK, Grad Zenica, Ekopak, Almy, Dubrovnik, Procom, Pero i Meridijan.

Tekst i foto galerija: E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno