Zenica

U srijedu 23. januara u Cabaret clubu, predstavljanje knjiga o prijedorskim logorima smrti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U srijedu 23. januara u Cabaret clubu, predstavljanje knjiga o prijedorskim logorima smrti – Pored niza aktivnosti i programa koje braća Petrović, Ivan i Andrija organizuju, za srijedu 23.01.2019. sa početkom od 19:30 u Cabaret clubu, najavljuju večer predstavljanja dvije knjige o prijedorskim logorima smrti, autora Rezaka Hukanovića “Deseta vrata pakla”, knjiga koju porede sa klasikom Prima Levija o životu u koncetracionom logoru “Zar je to čovjek”, te drugi autor Muhidin Šarić, sa petim izdanjem svoje knjige “Keraterm”.
Dokumentarni roman rezaka Hukanovića ”Deseta vrata pakla – Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača” objavljen je 1993., odmah nakon njegova oslobađanja iz logora Omarska i Manjača, kuriozitet prvo na norveškom (prevod Svein Mønnesland), pa onda na bosanskom.
Slijedila su izdanja na engleskom, dovoljno je kazati da je predgovor napisao čuveni nobelovac Elie Wiesel: “Dante nije bio u pravu. Pakao se ne sastoji od devet vrata, nego od deset. Rezak Hukanović vas vodi do zadnjih, desetih vrata, najstravičnijih i užasno srceparajućih. I znamo gdje ćemo ih naći.”
– Elie Wiesel, Nobelova nagrada za mir 1986, Predgovor na engleskom jeziku R. Hukanovića ”Deseta vrata pakla – Pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača”, Washington 1994.
Roman je ponovo, kao drugo dopunjeno i sadržajno bogatije izdanje objavljen 2013. godine i postao je bestseler u BiH, bio je prethodnica razotkrivanja istina o Prijedoru i tamošnjim logorima.
Inače REZAK HUKANOVIĆ, napisao je 6 knjiga poezije. Roman DESETA VRATA PAKLA je autobiografski i govori o logorima smrti Omarska i Manjaca. Sam autor  je bio zatočen 6 mjeseci u ovim kazamatima. Roman je preveden na norveški, engleski, njemački i turski jezik i doživio je tri izdanja u Americi. Predgovor za knjigu napisao je nobelovac Ely Wiesel, koji je i sam bio logoraš. Davne 1971. godine Rezak H. je postavio svjetski rekord u dužini recitovanja poezije, 45 sati, neprekidno i napamet, i ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Roman je na sajmu knjige u Sarajevu proglašen knjigom mjeseca i već postoji nekoliko prijedloga za ekranizaciju. Živi u Prijedoru, gdje radi kao urednik na TV 101. Snimio je nekoliko nosača zvuka kao recitator, od nekada LP gramofonske ploče do CD-a. Napisao mnogo pjesama za popularne pjevače, od kojih je najpoznatija MENE JE UČILO VRIJEME, Halida Muslimovića.
Muhidin Šarić, rođen je 15.03.1944. godine. Životni put ga je vodio kroz gradove: Prijedor, Ključ, Kozarac i Grac u Austriji. Školovao se u Prijedoru, Banjaluci i Novom Sadu. Radio je kao nastavnik maternjeg jezika, a nešto kasnije i kao direktor škole. Jedan je od osnivača i dugogodišnji organizator kulturne manifestacije Književni susreti na Kozari.
U književnosti se javio zbirkom pjesama za djecu Spava li dan u mraku 1976. godine, a slijedile su zbirke: Na krilima neba, Kada plava ptica sanja,  Kolo kozaračko, Cvrkutanka, Zaljubljena baka, Pođi kući, Ponekad na času, Zrnca sunca, Vragolije riječi, te Poetski rječnik zapretanih riječi. Napisao je dva romana za djecu: Benko i Bajka o gavranu Gaku.
Pisao je i drame koje se igraju u Prijedorskom pozorištu, a koje je ta pozorišna kuća objavila u dvije zasebne knjige: Komedije i  Igrokazi za djecu. Poznate su mu komedije za odrasle: Recept za ludilo i Rabulizam. Za djecu: Vuk Dobrica, Blago u kovčegu, Podvala i druge.
Za odrasle je napisao knjigu proze Keraterm – sjećanje na srpski logor, koja je doživjela  pet izdanja. zatim knjige poezije: Tespih, Crna dvorišta i Testament. Pored ovih objavljene su mu knjige: Kraterm,  Hajmat/los, Schwarze Hofe, na njemačkom jeziku, Mavi kuš, na turskom jeziku, Poignee de perles, na francuskom jeziku, te Izbor poezije, na holandskom jeziku.
Pjesme su mu prevođene na više stranih jezika. Zastupljen je u brojnim udžbenicima, antologijama i lektiri za osnovnu školu u BiH. Objavljeno mu je nekoliko Izbora poezije kao zasebne knjige. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima posebno mjesto zauzima nagrada “Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini. 2016. i 2017. godine bio je nominovan za  međunarodnu Nagradu Astrid Lindgren. Ova dva priznanja su nešto najviše u ovoj oblasti što se može dobiti u BiH. Živi i radi u Kozarcu.
Braća Petrović za srijedu najavljuju i goste iznenađenja, a o kome je riječ, ostaje nam da se vidi. Moderator i voditelj program bit će Sedžida Beganović-Isaković. Ulaz i za ovo veče je besplatan, a sve informacije i rezervacije možete uraditi na br.tel.: 032/246-246


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno