Oglasi

Prijem 26 državnih službenika u Gradu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prijem 26 državnih službenika u Gradu Zenica – Na osnovu člana 24., a u vezi sa članom 74a. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH, (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05, 8/06 i 4/12) i člana 1. Zakona o preuzimanju Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj 3/12), Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, na zahtjev Grada Zenica, objavljuje

JAVNI KONKURS za popunu radnih mjesta državnih službenika u Gradu Zenica

5 / 586

Služba za privredu i finansije
01. Pomoćnik Gradonačelnika za privredu i finansije – 1 (jedan) izvršilac
02. Stručni saradnik za poljoprivredu – 1 (jedan) izvršilac
03. Stručni saradnik za upravno rješavanje – 1 (jedan) izvršilac

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti
04. Pomoćnik Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti – 1 (jedan) izvršilac
05. Stručni saradnik za civilni sektor/NVO sektor – 1 (jedan) izvršilac
06. Stručni saradnik za pitanja mladih – 1 (jedan) izvršilac

Služba civilne zaštite
07. Komandant Profesionalne vatrogasne jedinice – 1 (jedan) izvršilac
08. Zamjenik komandanta Profesionalne vatrogasne jedinice – 1 (jedan) izvršilac
09. Stručni saradnik za pravne poslove – 1 (jedan) izvršilac

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove
10. Pomoćnik Gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove – 1 (jedan) izvršilac
11. Šef Odsjeka za ekologiju i komunalne poslove – 1 (jedan) izvršilac
12. Šef Odsjeka za inspekcije – 1 (jedan) izvršilac
13. Viši stručni saradnik za puteve – 1 (jedan) izvršilac

Služba kabineta Gradonačelnika
14. Viši stručni saradnik za normativno-pravne poslove – 2 (dva) izvršioca
15. Stručni saradnik za marketing, promociju i investicije – 1 (jedan) izvršilac
16. Stručni saradnik za poslovnu zajednicu – 1 (jedan) izvršilac
17. Stručni saradnik za upravljanje razvojem – 1 (jedan) izvršilac
18. Stručni saradnik za statistiku i analizu – 1 (jedan) izvršilac

Stručna služba Gradskog vijeća
19. Sekretar Gradskog vijeća – 1 (jedan) izvršilac

Služba interne revizije
20. Interni revizor – 1 (jedan) izvršilac
21. Stručni saradnik za sprovođenje interne revizije – 2 (dva) izvršioca

Služba za ljudske resurse i zajedničke poslove
22. Stručni saradnik za poslove informacionog sistema – 1 (jedan) izvršilac

Sektor za odnose sa javnošću
23. Viši stručni saradnik – glasnogovornik Grada – 1 (jedan) izvršilac
24. Stručni saradnik – novinar – 1 (jedan) izvršilac

Služba za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina
25. Šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove – 1 (jedan) izvršilac
26. Stručni saradnik za poslove niskogradnje – 1 (jedan) izvršilac

01. Opis poslova: Neposredno rukovodi službom za upravu, planira, organizuje, objedinjava i usmjerava rad Službe. Raspoređuje poslove i zadatke na državne službenike i namještenike. Daje uputstva i pruža neposrednu stručnu pomoć, uspostavlja i održava kvalitetnu i efikasnu eksternu i internu komunikaciju. Obavlja najsloženije poslove iz nadležnosti Službe. Odlučuje o pitanjima za koja je ovlašten posebnim rješenjem Gradonačelnika (kada takvo rješenje postoji). Odgovara za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala u okviru Službe. Odgovara za zakonito, blagovremeno, potpuno stručno i racionalno vršenje poslova. Predlaže, izrađuje i odgovara za realizaciju planova i pri tome vodi računa o utvrđenim rokovima i prioritetima. Predlaže, priprema i izrađuje nacrte i prijedloge gradskih propisa i drugih akata iz nadležnosti Službe. Predlaže godišnji program rada Službe. Donosi mjesečne i druge planove rada s rokovima i izvršiocima. Podnosi godišnji izvještaj o radu, te izvještaje o izvršenju mjesečnih planova rada s podacima o pojedinačnim rezultatima rada službenika i namještenika. Redovno informiše Gradonačelnika o stanju u oblastima za koje je obrazovana Služba. Prati rad svih uposlenih u Službi, te kontroliše njihovu predanost i marljivost u radu, odnos prema sredstvima rada, odnos prema strankama, te racionalno korištenje radnog vremena i u skladu s tim daje prijedloge radnih ocjena za državne službenike i namještenike iz Službe. Stara se i organizuje vođenje evidencija korištenja godišnjih odmora i drugih vidova odsustvovanja s posla značajnih za rad Službe (odsustvo zbog bolesti, plaćeno i neplaćeno odsustvo i sl.) i o istom obavještava Službu za ljudske resurse i zajedničke poslove. Odgovara za zakonito, savjesno, ažurno i uredno izvršavanje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara Gradonačelniku. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u zadatak Gradonačelnik, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

02. Opis poslova: Učestvuje u praćenju i proučavanju stanja u oblasti poljoprivrede, stočarstva, ribolovstva, veterinarstva i šumarstva, te predlaže odgovarajuće mjere za unapređenje poljoprivrede i stočarstva. Prati i primjenjuje zakonske i druge propise iz oblasti poljoprivrede. Pomaže u ostvarivanju saradnje s nadležnim resornim kantonalnim ministarstvom, kao i s drugim subjektima s kojima je nužna saradnja u realizaciji određenih programa i provođenja aktivnosti u ovoj oblasti. Učestvuje u izradi programa razvoja poljoprivrede na nivou Grada. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

03. Opis poslova: Vodi upravne postupke iz djelokruga Odsjeka. Izrađuje prijedloge rješenja i drugih akata iz oblasti samostalnog privređivanja. Obavlja pravne poslove vezane za zakup poslovnih prostora. Inicira pokretanje sudskih postupaka. Sarađuje sa Gradskim pravobranilaštvom. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

04. Opis poslova: Neposredno rukovodi službom za upravu, planira, organizuje, objedinjava i usmjerava rad Službe. Raspoređuje poslove i zadatke na državne službenike i namještenike. Daje uputstva i pruža neposrednu stručnu pomoć. Uspostavlja i održava kvalitetnu i efikasnu eksternu i internu komunikaciju. Obavlja najsloženije poslove iz nadležnosti Službe. Odlučuje o pitanjima za koja je ovlašten posebnim rješenjem Gradonačelnika (kada takvo rješenje postoji). Odgovara za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala u okviru Službe. Odgovara za zakonito, blagovremeno, potpuno stručno i racionalno vršenje poslova, predlaže, izrađuje i odgovara za realizaciju planova i pritom vodi računa o utvrđenim rokovima i prioritetima. Predlaže, priprema i izrađuje nacrte i prijedloge gradskih propisa i drugih akata iz nadležnosti Službe. Predlaže godišnji program rada Službe. Donosi mjesečne i druge planove rada s rokovima i izvršiocima, podnosi godišnji izvještaj o radu, te izvještaje o izvršenju mjesečnih planova rada s podacima o pojedinačnim rezultatima rada službenika i namještenika. Redovno informiše Gradonačelnika o stanju u oblastima za koje je obrazovana Služba. Prati rad svih zaposlenih u Službi, kontroliše njihovu predanost i marljivost u radu, odnos prema sredstvima rada, odnos prema strankama, te racionalno korištenje radnog vremena i u skladu s tim daje prijedloge radnih ocjena za državne službenike i namještenike iz Službe. Stara se i organizuje vođenje evidencija korištenja godišnjih odmora i drugih vidova odsustvovanja s posla značajnih za rad Službe (odsustvo zbog bolesti, plaćeno i neplaćeno odsustvo i slično) i o istom obavještava Službu za ljudske resurse i zajedničke poslove. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara Gradonačelniku. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u zadatak Gradonačelnik, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

05. Opis poslova: Sprovodi politiku u oblasti NVO sektora na lokalnom nivou u saradnji s vladinim i nevladinim organizacijama, udruženjima građana, njihovim asocijacijama i pojedincima. Obrađuje zahtjeve za dodjelu sredstava iz budžeta Grada, namjenjenih za projekte NVO sektora, a u skladu s Programom i kriterijima raspodjele istih sredstava. Obrađuje zahtjeve za dodjelu sredstava iz budžeta Grada, namjenjenih neprofitnim organizacijama i pojedincima iz NVO sektora. Prati rad NVO po programima i projektima koji se finansiraju iz budžeta Grada (osim sporta i mladih). Redovno komunicira i sarađuje s predstavnicima NVO, udruženjima građana, njihovim asocijacijama i pojedincima u vezi s predloženim projektima i njihovom realizacijom. Vodi evidenciju i kontrolu o namjenskom utrošku sredstava odobrenih iz budžeta Grada za programe i projekte NVO, a na osnovu izvještaja koje su obavezni dostaviti njihovi korisnici. Priprema informacije i druge materijale iz domena NVO sektora. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

06. Opis poslova: U skladu sa Zakonom o mladima u F BiH, inicira i poduzima sve potrebne radnje u vezi s realizacijom obaveza iz okvira nadležnosti Grada, odnosno Službe. Koordinira proces uspostavljanja i sprovođenja omladinske politike na lokalnom nivou u saradnji s vladinim strukturama. Identifikuje probleme i potrebe mladih u lokalnoj zajednici grada Zenice i predlaže odgovarajuće mjere. Redovno komunicira i sarađuje s omladinskim organizacijama, neformalnim grupama i pojedincima. Sarađuje i s drugim vladinim strukturama za mlade. Priprema informacije i druge materijale iz domena omladinske politike i omladinskih nevladinih organizacija. Razmatra i obrađuje zahtjeve omladinskih nevladinih organizacija za dodjelu sredstava iz budžeta Grada za programe i projekte mladih, a u skladu s Programom i kriterijima raspodjele istih sredstava. Vodi evidenciju i kontrolu o namjenskom utrošku sredstava odobrenih iz budžeta Grada za programe i projekte mladih, a na osnovu izvještaja koje su obavezni dostaviti korisnici istih budžetskih sredstava. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stave u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

07. Opis poslova: Organizuje rad Jedinice. Rukovodi Jedinicom u intervencijama gašenja požara i intervencijama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. Neposredno kontroliše rad u Jedinici i obezbjeđuje zakonitost i blagovremenost u izvršavanju poslova i zadataka iz djelokruga iste. Podnosi sve potrebne izvještaje pomoćniku Gradonačelnika. Kontroliše i organizuje vođenje operativno – radne i druge evidencije u Jedinici. Organizuje bezbjednost objekata i materijalno – tehničkih sredstava. Koordinira rad s dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području djelovanja Jedinice. Vrši analizu intervencija u Jedinici i o tome podnosi izvještaje pomoćniku Gradonačelnika. Izdaje naredbe i uputstva za rad u jedinici po nalogu pomoćnika Gradonačelnika. Podnosi prijave za pokretanje disciplinske odgovornosti (postupaka) protiv zaposlenika vatrogasne jedinice, koji su počinili povrede radne obaveze i discipline. Vrši obilazak objekata od posebnog interese, kao i drugih objekata na području djelovanja Jedinice. Učestvuje u pripremi plana zaštite od požara. Organizuje, koordinira i prati pripreme i provođenje mjera zaštite i spašavanja od požara. U skladu s Planom zaštite od požara Grada podnosi izvještaje i informacije iz djelokruga rada Jedinice pomoćniku Gradonačelnika ili drugom nadređenom organu. Provodi operativnu gotovost i spremnost, te odgovara za ispravnost sprava i opreme Jedinice. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Jedinice, koje istom stavi u zadatak pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

08. Opis poslova: Zamjenjuje komandanta Profesionalne vatrogasne jedinice u slučaju odsutnosti ili spriječenosti istog sa svim njegovim ovlaštenjima i odgovornostima. Pomaže na poslovima obučavanja i kondicioniranja pripadnika Jedinice. Vodi Jedinicu i komanduje istom u toku intervencije. Obavlja normativne poslove iz djelokruga rada Jedinice. Vodi analizu vatrogasnih intervencija i predlaže eventualne mjere za poboljšanje spremnosti pripadnika Jedinice. Prati i proučava (ažurira) propise iz oblasti zaštite od požara i vatrogastva i po potrebi pruža neophodnu pomoć po pitanjima iz oblasti organizacione problematike u skladu s pravilima struke. Učestvuje u pripremi plana zaštite od požara. Priprema planske nabavke za potrebe Jedinice i prati njihovu realizaciju. Izvršava i druge poslove i zadatke za potrebe Jedinice prema nalogu pomoćnika Gradonačelnika i komandanta (starješine) Jedinice, kao i poslove koji proističu iz Uputstva o načinu rada u sklopu Jedinice. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara komandantu Jedinice i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Jedinice, koje istom stave u zadatak komandant Jedinice i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

09. Opis poslova: Rješava jednostavnije upravne stvari u prvostepenom upravnom postupku (skraćeni upravni postupak) iz djelokruga Odsjeka. Vodi postupak radi utvrđivanja činjenica o kojima se ne vodi službena evidencija i izdaje odgovarajuća uvjerenja o tim činjenicama. Vrši stručnu obradu sistemskih pitanja od značaja za odgovarajuću oblast iz nadležnosti Službe. Izrađuje nacrte svih vrsta rješenja i drugih pojedinačnih akata iz djelokruga Odsjeka. Izrađuje analitičke, informacione i druge materijale iz djelokruga Odsjeka. Prati pojave i promjene u oblasti civilne zaštite iz aspekta pravne struke, te o istim pojavama i promjenama sačinjava odgovarajuće materijale. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stave u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

10. Opis poslova: Neposredno rukovodi službom za upravu. Planira, organizuje, objedinjava i usmjerava rad Službe. Raspoređuje poslove i zadatke na državne službenike i namještenike. Daje uputstva i pruža neposrednu stručnu pomoć, uspostavlja i održava kvalitetnu i efikasnu eksternu i internu komunikaciju. Obavlja najsloženije poslove iz nadležnosti Službe, odnosno u komunalnoj i inspekcijskoj oblasti. Obilazi teren, sastavlja izvještaje, daje stručna mišljenja u predmetima iz oblasti komunalne infrastrukture, te aktivno učestvuje u poslovima pripreme, praćenja i realizacije projekata iz komunalne i inspekcijske oblasti. Vrši inspekcijski nadzor nad izvršenjem zakona i drugih propisa i općih akata iz inspekcijske oblasti. Odlučuje o pitanjima za koja je ovlašten posebnim rješenjem Gradonačelnika (kada takvo rješenje postoji). Odgovara za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala u okviru Službe. Odgovara za zakonito, blagovremeno, potpuno stručno i racionalno vršenje poslova. Predlaže, izrađuje i odgovara za realizaciju planova i pritom vodi računa o utvrđenim rokovima i prioritetima. Predlaže, priprema i izrađuje nacrte i prijedloge gradskih propisa i drugih akata iz nadležnosti Službe. Predlaže godišnji program rada Službe. Donosi mjesečne i druge planove rada s rokovima i izvršiocima. Podnosi godišnji izvještaj o radu, te izvještaje o izvršenju mjesečnih planova rada s podacima o pojedinačnim rezultatima rada službenika i namještenika. Redovno informiše Gradonačelnika o stanju u oblastima za koje je obrazovana Služba. Prati rad svih zaposlenika Službe, te kontroliše njihovu predanost i marljivost u radu, odnos prema sredstvima rada, odnos prema strankama, te racionalno korištenje radnog vremena i u skladu s istim daje prijedloge radnih ocjena za državne službenike i namještenike iz Službe. Stara se i organizuje vođenje evidencija korištenja godišnjih odmora i drugih vidova odsustvovanja s posla značajnih za rad Službe (odsustvo zbog bolesti, plaćeno i neplaćeno odsustvo i slično) i o istom obavještava Službu za ljudske resurse i zajedničke poslove. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara Gradonačelniku. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u zadatak Gradonačelnik, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

11. Opis poslova: Neposredno rukovodi radom Odsjeka. Organizuje vršenje svih poslova iz nadležnosti Odsjeka. Organizuje pripremu informacija o realizaciji investicionih projekata. Raspoređuje poslove na službenike i namještenike i istima pruža stručnu pomoć i daje bliža uputstva o načinu vršenja povjerenih poslova. Odgovara za zakonito, blagovremeno, pravilno, stručno i efikasno vršenje svih poslova iz djelokruga Odsjeka. Redovno upoznaje pomoćnika Gradonačelnika o stanju izvršavanja poslova iz nadležnosti Odsjeka, problemima koji nastaju u vršenju istih poslova, te predlaže odgovarajuće mjere za njihovo rješavanje. Postupa po nalozima pomoćnika Gradonačelnika i neposredno učestvuje u izvršavanju najsloženijih poslova iz nadležnosti Odsjeka kojim rukovodi, kao što su: izrade analiza, izvještaja, informacija i drugih stručnih i analitičkih materijala, planskih materijala, te rješavanje najsloženijih upravnih stvari u prvostepenom postupku iz nadležnosti Odsjeka. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

12. Opis poslova: Neposredno rukovodi radom Odsjeka. Odgovoran je za korištenje finansijskih i materijalnih potencijala dodijeljenih Odsjeku. Organizuje vršenje svih poslova i raspoređuje poslove na državne službenike, te istima daje bliže upute o načinu vršenja povjerenih poslova. Vrši nadzor i kontrolu izvršenja poslova i zadataka. Osigurava blagovremeno, zakonito i pravilno obavljanje svih poslova iz nadležnosti Odsjeka. Poduzima mjere na poboljšanju kvaliteta rada i stara se o radnoj disciplini. Vrši inspekcijski nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa i općih akata iz inspekcijske oblasti, odnosno građevinske, komunalne i sanitarne inspekcije. Sačinjava zapisnike o izvršenom nadzoru i kontroli na licu mjesta. Donosi rješenja, zaključke i druga akta u skladu s utvrđenim činjenicama i važećim zakonima. Priprema postupak izvršenja rješenja, odnosno prinudno rušenje bespravno izgrađenih objekata ili dijelova istih. Učestvuje u izvršenju rješenja i zaključaka i neposredno prati realizaciju izvršenja troškova, te vodi upravni inspekcijski postupak do njegovog okončanja. Sarađuje s Policijskom upravom vezano za asistenciju policije na terenu. Neposredno sarađuje s organima mjesnih zajednica i prikuplja neophodne podatke, te o istom sačinjava izvještaje. Sačinjava izvještaje o radu i vodi evidencije propisane pozitivnim materijalnim propisima. Preuzima, pregleda i raspoređuje poštu iz djelokruga Odsjeka. Vrši pregled upravnih i drugih akata koje izradi inspektor. U vršenju posla iz svoje nadležnosti vodi, koordinira i mjesečno ažurira evidenciju rada inspektora i spiska građevina predviđenih za uklanjanje i provođenje drugih mjera u skladu s poslovima iz djelokruga Odsjeka. Izrađuje program rada i izvještaj o radu Odsjeka. Sarađuje s drugim organima po pitanjima iz djelokruga rada Odsjeka. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

13. Opis poslova: Učestvuje u pripremi izrade analitičko-planske dokumentacije iz oblasti građevinarstva (oblast niskogradnja, putevi). Obavlja složenije zadatke iz oblasti gradnje i održavanja putne mreže iz nadležnosti Grada. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stave u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

14. Opis poslova: Učestvuje u pripremi nacrta i prijedloga odluka i drugih gradskih propisa, kao i drugih akata iz nadležnosti Službe. Učestvuje u obavljanju najsloženijih poslova iz normativno-pravne, studijsko-analitičke i stručno-operativne oblasti, kao i druge poslove iz nadležnosti Službe. Učestvuje u izradi planova i izvještaja o radu, te u izradi svih potrebnih informacija, izvještaja i drugih materijala koje Gradonačelnik upućuje Gradskom vijeću. Sačinjava odgovore, obavijesti, upite za dostavljanje informacija i druge podneske iz djelokruga rada Službe. Po nalogu rukovodioca Službe, pomaže istom u izvršavanju njegovih zadataka. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara rukovodiocu Službe. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u zadatak rukovodilac Službe, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

15. Opis poslova: Prati i pronalazi potencijalne izvore finansiranja (Direkcija za evropske integracije, ambasade, EBRD, CEB, UNDP, USAID, GIZ, itd.). Priprema prijedloge promotivnih materijala (brošura, letaka, CD-a, materijala za web prezentacije, vodiče za investitore, flajere i slično) na lokalnom, engleskom ili nekom drugom odgovarajućem jeziku, a naročito onih koji se odnose na upute o osnivanju privrednih subjekata i procese izdavanja građevinskih dozova za investitore, a u saradnji sa Agencijom ZEDA. Distribuira sve navedene materijale. Obavještava lokalne poduzetnike o promotivnim manifestacijama, sajmovima, pozivima nadležnih organa vlasti za dodjelu finansijskih sredstava i slično putem elektronskog medija. Svakodnevno ostvaruje kontake s predstavnicima domaćih i stranih investitora, privrednim komorama, poslovnim udruženjima, te istima pruža potrebne stručne i administrativno-tehničke pomoći. Organizuje obilaske privrednih potencijala za potrebe potencijalnih investitora. Učestvuje u organizovanju konferencija za medije i iste redovno obavještava o privrednim aktivnostima od lokalnog značaja. Učestvuje u izradi anketa i provodi istraživanja poslovne klime s ciljem unapređenja privrednog poslovanja u gradu Zenici. Učestvuje u planiranju, pripremi, i praćenju implementacije programa ekonomskog razvoja. Uspostavlja kontakte s donatorskim organizacijama i fondovima. Razmatra mogućnosti za prikupljanje sredstava namijenjenih realizacijama razvojnih programa. Učestvuje u pripremi prijedloga razvojnih projekata, podnošenju zahtjeva i realizaciji istih, što podrazumijeva upravljanje projektnim ciklusom. Pruža administrativno-tehničku pomoć organizaciji rada Tima za praćenje implementacije Strategije razvoja grada, realizacije projekata proisteklih iz Strategije i Plana kapitalnih investicija. Predlaže šefu Odsjeka podsticajne mjere za poboljšanje stanja u lokalnim privrednim oblastima, kao i podsticajne mjere za privlačenje direktnih stranih investicija i povećanja nivoa zaposlenosti. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i rukovodiocu Službe. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

16. Opis poslova: Prati BFC SEE zahtjeve. Izrađuje i ažurira spiskove svih sajmova i manifestacija od interesa za privrednike. Vodi i sačinjava zapisnike sa sastanaka predstavnika Grada s predstavnicima lokalne poslovne zajednice. Pruža stručnu i administrativnu pomoć u organizaciji rada Tima za praćenje implementacije Strategije razvoja grada, realizacije projekata proisteklih iz Strategije i Plana kapitalnih ulaganja. Učestvuje u planiranju, pripremi i praćenju implementacije programa ekonomskog razvoja Grada Zenice, kao i u pripremi prijedloga razvojnih projekata i njihove realizacije. Izrađuje godišnje izvještaje o realizaciji projekata od značaja za lokalni i ekonomski razvoj uz tabelarne prikaze. Analizira uslove na tržištu i razmatra mogućnosti pokretanja razvojnih projekata. Pruža ažurirane informacije o dostupnim “start up” programima. Pruža stručnu i administrativnu pomoć u organizovanju sastanaka i rada Privrednog savjeta (sačinjava i upućuje pozive za sastanke, vodi i sačinjava zapisnike sa sjednica, sačinjava izvještaje, ažurira informacije o Privrednom savjetu na službenoj internet stranici Grada, i tome slično). Izrađuje i ažurira informacije o lokalnim podsticajima, kao i izvještaje o realizovanim podsticajima i korisnicima istih. Predlaže šefu Odsjeka podsticajne mjere za poboljšanje stanja u lokalnim privrednim oblastima, kao i podsticajne mjere za privlačenje direktnih stranih investicija i načina povećanja nivoa zaposlenosti. Predlaže mjere za olakšanje upravnih postupaka u odnosu na privredne zahtjeve. Pruža informacije o državnim i lokalnim podsticajima zainteresovanim privrednicima. Pruža informacije o mogućnostima samozapošljavanja nezaposlenim licima, kao i o potrebama investitora. Sarađuje s Kantonalnom službom za zapošljavanje. Organizuje i učestvuje u pripremama trening programa za potrebe razvoja lokalne privrede i poduzetništva. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i rukovodiocu Službe. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

17. Opis poslova: Pruža podršku šefu odsjeka u aktivnostima izrade Strategije razvoja i Plana implementacije. Pruža podršku drugim nadležnim službama u izradi Plana implementacije Strategije (1+2) i godišnjih planova službi, uključujući odgovarajuće finansijske planove. Priprema i kandiduje projekte za finansiranje kod međunarodnih i finansijskih organizacija i fondova i drugih zainteresovanih domaćih i stranih investitora, u saradnji sa drugim službama i Agencijom ZEDA. Inicira realizaciju razvojnih projekata iz Plana implementacije Strategije, u saradnji sa drugim službama te pruža podršku službenicima zaduženim za pojedinačne projekte iz drugih službi u izradi dokumentacije o projektima i u samoj implementaciji projekata iz Strategije koji su od značaja za razvoj grada. Prati realizaciju pojedinačnih projekata, u saradnji sa drugim službama, predlaže korektivne mjere kada je to potrebno i priprema nacrte izvještaja o realizaciji projekata. Na bazi uspostavljenih indikatora, zajedno sa šefom odsjeka, provodi evaluaciju stvarnih učinaka realizovanih projekata u skladu sa Planom implementacije Strategije. Predlaže preduzimanje mjera za otklanjanje poteškoća u realizaciji Strategije, predlaže pravila procedure ili ažuriranje istih. Sarađuje na ažuriranju podataka za praćenje realizacije projekata, kao i baze podataka koja se odnosi na profil grada. Učestvuje u pripremi promotivnih materijala i promociji Strategije te promociji novih investicionih ulaganja i investicionih potencijala općine. Obavlja i druge poslove po nalogu neposrednog rukovodioca. Prati i pronalazi potencijalne izvore finansiranja (Direkcija za evropske integracije, ambasade, EBRD, CEB, UNDP, USAID, GIZ, itd.). Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i rukovodiocu Službe. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

18. Opis poslova: Organizacija i učestvovanje u pripremama trening programa za potrebe razvoja privrede i preduzetništva na lokalnom nivou. Učestvovanje u planiranju, pripremi i praćenju implementacije programa ekonomskog razvoja. Sarađuje na ažuriranju podataka za praćenje realizacije projekata, kao i baze podataka koja se odnosi na profil grada. Ažuriranje profila općine. Komunikacija sa donatorskim organizacijama i fondovima. Analiziranje mogućnosti za prikupljanje sredstava namijenjenih realizaciji razvojnih programa. Učestvovanje u pripremi prijedloga razvojnih projekata i njihovoj realizaciji. Pripremanje prijedloga projekata za apliciranje kod donatora i fondova. Nadgledanje sprovođenja razvojnih projekata. Ažuriranje baze o statusu projekata. Kreiranje godišnjeg izvještaja o realizaciji projekata ekonomskog razvoja. Saradnja sa nadležnom službom za zapošljavanje. Svakodnevno ostvaruje kontake s predstavnicima domaćih i stranih investitora, privrednim komorama, poslovnim udruženjima, te istima pruža potrebne stručne i administrativno-tehničke pomoći. Prikuplja, obrađuje i analizira podatke o stepenu realizacije razvojnih projekata i Strategije razvoja u cjelini, u saradnji sa predstavncima drugih službi, institucijama, privrednim i drugim subjektima. Uspostavlja, održava i kontinuirano ažurira centralnu elektronsku bazu podataka o najznačajnijim pokazateljima ekonomskog, socijalnog, obrazovnog, kulturnog i demografskog razvoja grada. Sarađuje s Kantonalnom službom za zapošljavanje. Učestvuje u izradi anketa poslovne zajednice i analizi istih. Organizuje i učestvuje u pripremama trening programa za potrebe razvoja lokalne privrede i poduzetništva. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i rukovodiocu Službe. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

19. Opis poslova: Rukovodi radom Službe i odgovoran je za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala u Službi. Odgovoran je za blagovremeno, zakonito i pravilno vršenje svih poslova u nadležnosti Službe. Izrađuje nacrte i prijedloge normativnih akata, koje donosi Gradsko vijeće, kao što su: Statut Grada, Poslovnik o radu Gradskog vijeća, pravila mjesnih zajednica i drugi akti, kojima se uređuju organizacija i rad Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela, organa mjesnih zajednica, te prava i obaveze gradskih vijećnika i članova radnih tijela Gradskog vijeća. Pomaže predsjedavajućem Gradskog vijeća u pripremanju sjednica i u obezbjeđivanju uslova za rad Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela. Učestvuje u pripremi materijala za sjednice Gradskog vijeća. Stara se o ostvarivanju prava i dužnosti gradskih vijećnika i obezbjeđuje uslove za rad klubova vijećnika. Zaprima inicijative i prijedloge, upućene Gradskom vijeću i iste daje na dalju obradu nadležnim gradskim službama. Daje stručna mišljenja o nacrtima, odnosno prijedlozima svih normativnih akata, koje predlažu gradske službe i to prije dostavljanja radnim tijelima Gradskog vijeća. Stara se o pravno-tehničkoj obradi akata usvojenih na sjednici Gradskog vijeća, te o blagovremenom objavljivanju propisa i drugih akata koje je donijelo Gradsko vijeće, dostavljanju zaključaka i pitanja vijećnika Gradonačelniku, gradskim službama i drugim nadležnim institucijama. Daje mišljenja, prijedloge i sugestije na nacrte akata, koje usvajaju institucije Kanotna i Federacije. Prati sjednice skupštine Kantona i sugeriše Gradskom vijeću i Gradonačelniku razmatranje pojedinih materijala za Skupštinu Kantona. Stara se o obavljanju stručnih i drugih poslova za potrebe Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela. Prati rad svih zaposlenih u Službi, te kontroliše njihovu predanost i marljivost u radu, odnos prema sredstvima rada, odnos prema strankama, te racionalno korištenje radnog vremena i u skladu s istim daje prijedloge radnih ocjena za državne službenike i namještenike iz Službe. Stara se i organizuje vođenje evidencija korištenja godišnjih odmora i drugih vidova odsustvovanja s posla značajnih za rad Službe (odsustvo zbog bolesti, plaćeno i neplaćeno odsustvo i slično) i o istom obavještava Službu za ljudske resurse i zajedničke poslove. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara Gradonačelniku. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u zadatak Gradonačelnik, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

20. Opis poslova: Rukovodi radom Službe i odgovoran je za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala u Službi. Odgovoran je za blagovremeno, zakonito i pravilno vršenje svih poslova u nadležnosti Službe. Obavlja isključivo poslove interne revizije koja se odnosi na: reviziju organizacije, reviziju zakonitosti i regularnosti finansijskih transakcija, reviziju izvršenja i finansijsku reviziju, a sve u skladu s međunarodnim standardima za internu reviziju, testiranje, ispitivanje i ocjenu podataka i informacija. Nadgleda funkcionisanje internih kontrola, izvještavanje o rezultatima. Daje preporuke kojima se obezbjeđuje funkcionalnost interne i upravljačke kontrole, te prati postupanja po istim preporukama. Obavlja poslove interne revizije polazeći od strateškog plana interne revizije za tri godine, na osnovu kojeg izrađuje godišnje planove, kao i planove pojedinačnih revizija koje odobrava Gradonačelnik najkasnije do kraja tekuće godine za sljedeću godinu. Na osnovu utvrđenih nalaza, sačinjava izvještaj za svaku organizacijsku jedinicu u kojoj je vršena revizija i prati realizaciju datih preporuka u skladu s usaglašenim planom djelovanja. Obavezan je sarađivati s Uredom za reviziju institucija u Federaciji BiH i istom davati potrebne informacije ili podatke. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Interni revizor je nezavisan u svom radu i neposredno je odgovoran Gradonačelniku. U skladu sa zakonom obavlja i druge poslove iz djelokruga Službe, koje istom povjeri Gradonačelnik, shodno njegovoj stručnoj spremi i poziciji radnog mjesta.

21. Opis poslova: Učestvuje u poslovima vezanim isključivo za internu reviziju. Pomaže internom revizoru u planiranju, izvršavanju, analizi i izvještavanju o sprovedenim internim revizijama u skladu sa Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u Federaciji BiH, kodeksom profesionalne etike za internu reviziju a uz uvažavanje standarda interne revizije. Učestvuje u pripremi izrade Strateškog i godišnjeg plana interne revizije i u svim zadacima koji proističu iz navedenih revizorskih dokumenata. Priprema i kontroliše podatke u vezi sprovedenih revizija. Učestvuje u izradi izvještaja o izvršenoj reviziji i davanju preporuka i mjera za otklanjanje utvrđenih nedostataka. Uz pojedinačne revizije iz Strateškog plana rada i godišnjih planova interne revizije, učestvuje u drugim revizijskim poslovima a koji se obavljaju po nalogu Gradonačelnika. Po nalogu internog revizora ostvaruje saradnju s ostalim gradskim službama i zaposlenicima radi usaglašavanja konačnog revizorskog izvještaja. Pomaže internom revizoru u praćenju datih preporuka, a u skladu s provedenim internim revizijama. Odgovoran je za zakonito, stručno, savjesno i blagovremeno obavljanje zadataka iz opisa radnog mjesta. Za svoj rad neposredno odgovara Internom revizoru. U skladu sa zakonom obavlja i druge poslove iz djelokruga Službe, koje istom povjeri Interni revizor, shodno njegovoj stručnoj spremi i poziciji radnog mjesta.

22. Opis poslova: Radi na instalaciji, izmjeni i dopunama sistemskog softvera. Učestvuje u instalaciji i puštanju u rad aplikacija i izradi korisničke dokumentacije za aplikaciju. Vrši administriranje baza podataka (kontroliše rad, vrši podešavanje, nadzire sigurnost, brisanje pogrešno unesenih podataka kada za to postoji opravdanost). Brine o čuvanju podataka (back up) baza. Daje uputstva tehničarima o načinu čuvanja i arhiviranju podataka. Vrši implementaciju back up / restore / recovery postupaka. Predlaže mjere za poboljšanje rada serverske opreme i njihovu nadogradnju. Učestvuje u izradi i realizaciji programa stručnog osposobljavanja korisnika iz oblasti informacionih tehnologija i iste primjenjuje u radu. Prati i pručava dortignuća na podrčju računarske tehnike i iznalazi mogućnost za njenu primjenu. Obavještava šefa Odsjeka o tehničkim i drugim pitanjima od značaja za informacioni sistem. Odgovoran je za zakonito, stručno, savjesno i blagovremeno obavljanje zadataka iz opisa radnog mjesta. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom povjere šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, shodno njegovoj stručnoj spremi i poziciji radnog mjesta.

23. Opis poslova: Blisko sarađuje s medijima. Priprema i javnosti daje informacije o radu Gradonačelnika, Gradskog vijeća i gradskih službi, te s tim u vezi kontinuirano prati rad istih s ciljem kvalitetnog izvršavanja zadataka iz opisa radnog mjesta. Učestvuje u poslovima informisanja javnosti putem saopštenja za javnost, informacija za medije (elektronske i printane) i obavještenja. Učestvuje u medijskom praćenju aktuelnih događaja u gradu Zenici. Radi na poslovima interne i eksterne prepiske. Učestvuje u organizovanju i istovremeno vodi konferencije za novinare i medijske nastupa zvaničnika Grada. Vodi konferans svih manifestacija koje organizuje Grad. Učestvuje u izradi gradskog biltena kao i drugih informativnih materijala, brošura, kataloga. Učestvuje u sačinjavanju izvještaja, informacija i sličnog iz domena rada Sektora. Odgovara za stručno, savjesno i ažurno obavljanje povjerenih poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Sektora. U skladu sa zakonom obavlja i druge poslove iz djelokruga Sektora, koje istom povjeri šef Sektora, shodno njegovoj stručnoj spremi i poziciji radnog mjesta.

24. Opis poslova: Obavlja poslove novinara za Gradonačelnika i njegov kabinet i u tom smislu blisko sarađuje s medijima. Kontinuirano prati, prikuplja i obrađuje informacije iz medija o radu Gradonačelnika i gradske uprave. Učestvuje u organizovanju obilježavanja kulturnih i sportskih događaja od značaja za grad Zenicu, kao i u organizovanju press konferencija i medijskog praćenja rada Gradskog vijeća, Gradonačelnika i gradske uprave. Učestvuje u pripremi i organizaciji kontakata Gradonačelnika i njegovih pomoćnika sa sredstvima javnog informisanja. Odgovara za stručno, savjesno i ažurno obavljanje povjerenih poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Sektora. U skladu sa zakonom obavlja i druge poslove iz djelokruga Sektora, koje istom povjeri šef Sektora, shodno njegovoj stručnoj spremi i poziciji radnog mjesta.

25. Opis poslova: Rukovodi radom Odsjeka i neposredno organizuje rad Odsjeka. Odgovoran je za korištenje finansijskih i materijalnih potencijala dodijeljenih Odsjeku. Organizuje vršenje svih poslova i raspoređuje poslove na službenike i namještenike i istima daje bliže upute o načinu vršenja tih poslova. Obavlja najsloženije poslove iz nadležnosti Odsjeka, te s tim u vezi vodi prvostepeni upravni postupak u oblasti imovinsko-pravnih odnosa. Osigurava blagovremeno, zakonito i pravilno vršenje svih poslova iz nadležnosti Odsjeka. Provodi nadzor i kontrolu izvršenja povjerenih poslova i zadataka. Stara se o zakonitosti, pravilnosti i blagovremenosti u izvršavanju poslova Odsjeka. Predlaže mjere za poboljšanje kvaliteta rada i stara se o radnoj disciplini. Učestvuje u izradi programa rada i izvještaja o radu Odsjeka. Vrši koordinaciju rada s drugim odsjecima. Odgovara za zakonito, savjesno, ažurno i uredno izvršavanje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u zadatak pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

26. Opis poslova: Učestvuje u pripremi izrade analitičko-planske dokumentacije iz oblasti građevinarstva – niskogradnja. Obavlja složenije zadatke iz oblasti građevinarstva. Izrađuje stručne ocjene i urbanistička rješenja iz oblasti niskogradnje i komunalne infrastrukture. Provodi kontrolu i ovjeru projektne dokumentacije iz oblasti niskogradnje. Odgovara za zakonito, stručno, ažurno i uredno izvršavanje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stave u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

Uslovi: Pored opštih uslova predviđenih članom 25. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine, kandidati trebaju ispunjavati i slijedeće posebne uslove, utvrđene u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, i to:
Za poziciju 01:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet ekonomske struke,
– najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 02:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet poljoprivredne struke,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 03:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova -fakultet pravne struke ,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 04:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – Filozofski fakultet,
– najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 05:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova -fakultet društvenog smjera,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 06:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet društvenog smjera,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 07:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet tehničkih nauka,
– najmanje 3 (tri) godine rada u vatrogastvu (bez obzira u kojoj stručnoj spremi),
– položen ispit za rukovodioca akcije gašenja požara,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 08:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet tehničkih nauka,
– najmanje 3 (tri) godine rada u vatrogastvu (bez obzira u kojoj stručnoj spremi),
– položen ispit za rukovodioca akcije gašenja požara,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 09:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet pravne struke,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 10:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet građevinske, mašinske ili metalurške struke,
– najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 11:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet građevinske, mašinske ili metalurške struke,
– najmanje 4 (četiri) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 12:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet građevinske, mašinske ili prehrambene struke,
– najmanje 4 (četiri) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 13:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet građevinske struke,
– najmanje 2 (dvije) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 14:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet pravne struke,
– najmanje 2 (dvije) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 15:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet ekonomske struke,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– aktivno poznavanje najmanje 1 (jednog) stranog jezika (poželjno poznavanje 2 (dva) strana jezika),
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 16:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet ekonomske struke,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– aktivno poznavanje najmanje 1 (jednog) stranog jezika (poželjno poznavanje 2 (dva) strana jezika),
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 17:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – Ekonomski fakultet,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– aktivno poznavanje najmanje 1 (jednog) stranog jezika (poželjno poznavanje 2 (dva) strana jezika),
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 18:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – Ekonomski fakultet ,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje najmanje 1 (jednog) stranog jezika (poželjno poznavanje 2 (dva) strana jezika),
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 19:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet pravne struke,
– najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 20:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet ekonomske struke,
– najmanje 5 (pet) godina radnog staža na poslovima interne revizije ili finansija u javnom sektoru
– posjedovanje certifikata za obavljanje poslova interne revizije u javnom sektoru,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 21:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet ekonomske ili pravne struke,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 22:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet informacionih tehnologija ili elektrotehnički fakultet informatičkog smjera,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– posjedovanje specijalističkog znanja iz oblasti informatike,

Za poziciju 23:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet političkih nauka – smjer žurnalistika,
– najmanje 2 (dvije) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje najmanje 1 (jednog) stranog jezika,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 24:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet političkih nauka – smjer žurnalistika,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 25:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova – fakultet pravne struke,
– najmanje 4 (četiri) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru,

Za poziciju 26:
– VSS – VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova – fakultet građevinske struke,
– najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,
– poznavanje rada na računaru.

Prijavljivanje na konkurs:
a) Kandidati koji su evidentirani u Registru državnih službenika Federacije BiH koji vodi Agencija za državnu službu Federacije BiH (postojeći državni službenici) prijavljuju se na konkurs dostavljanjem uredno popunjenog prijavnog obrasca Agencije (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton, Kučukovići broj 2., Zenica, ili na web stranici Agencije www.adsfbih.gov.ba).
b) Ostali kandidati dužni su dostaviti sljedeću dokumentaciju (original ili ovjerene kopije):
1. fakultetsku diplomu (nostrificirana diploma, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj od država nastaloj raspadom SFRJ nakon 06.04.1992. godine),
2. potvrdu/uvjerenje o radnom stažu u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno obrazovanja,
3. potvrdu/uvjerenje o najmanje 3 (tri) godine rada u vatrogastvu (bez obzira u kojoj stručnoj spremi) (pozicije 07. i 08.),
4. potvrdu/uvjerenje o najmanje 5 (pet) godina radnog staža na poslovima interne revizije ili finansija u javnom sektoru (pozicija 20.)
5. kandidati za radno mjesto stručnog saradnika (pozicije: 02., 03., 04., 05., 09., 15., 16., 17., 18., 21., 22., 24., i 26.), koji obavljaju poslove namještenika u organu državne službe i koji su stekli VII stepen stručne spreme ili visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, dužni su dostaviti i:
 -dokaz da su zaposleni u organu državne službe kao namještenici i dokaz o pet godina radnog iskustva u organima državne službe, nakon položenog stručnog ispita za namještenika i
 -dokaz o položenom stručnom ispitu za namještenika,
6. dokaz o poznavanju i dokaz o aktivnom znanju stranog jezika prema odredbama Pravilnika o dokumentaciji kojom se dokazuje poznavanje ili znanje i aktivno znanje stranog jezika u postupcima sprovođenja konkursa u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine – Prečišćeni tekst („Službene novine Federacije BiH” broj 51/16 I 59/16),- (za pozicije :15,16,17, 18 i 23)
7. dokaz o položenom ispitu za rukovodioca akcije gašenja požara (pozicija 07. i 08.),
8. certifikat za obavljanje poslova interne revizije u javnom sektoru (pozicija 20.),
9. dokaz o poznavanju rada na računaru (osim za poziciju 22.),
10. popunjen prijavni obrazac Agencije za državnu službu Federacije BiH (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton, Kučukovići broj 2., Zenica, ili na web stranici Agencije www.adsfbih.gov.ba).

Kandidati koji dostave dokaz o položenom stručnom upravnom ispitu, javnom ispitu za državne službenike u institucijama Bosne i Hercegovine ili pravosudnom ispitu izuzimaju se od polaganja ispita općeg znanja.

Napomena: U slučaju da Agencija ne raspolaže podacima koji se odnose na pojedine uslove konkursa, kandidati koji imaju status državnog službenika će biti dužni potrebne dokaze o ispunjavanju uslova konkursa dostaviti Agenciji u roku od 5 dana od dana prijema obavijesti Agencije kojom se traži dostavljanje dokaza.

O datumu, vremenu i mjestu polaganja ispita općeg znanja i stručnog ispita kandidati će biti obavješteni putem web stranice Agencije za državnu službu Federacije BiH, www.adsfbih.gov.ba. Imena kandidata se ne objavljuju.

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita općeg znanja i/ili stručnog ispita smatraće se da je odustao od učešća u konkursnoj proceduri o čemu neće biti pismeno obaviješten.

Izabrani kandidati su dužni u roku od 8 dana od dana prijema obavještenja o rezultatima konkursa, dostaviti Agenciji sve dokaze o ispunjavanju uslova konkursa.

Prijavu na konkurs, odnosno sve tražene dokumente treba dostaviti u roku od 15 dana od objave javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH”, putem pošte, preporučeno na adresu:

Agencija za državnu službu Federacije BiH
Odjeljenje Agencije za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton
Ul. Kučukovići br. 2
72000 Zenica
sa naznakom:
“Javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u
Gradu Zenica”
Nepotpune, neuredne i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.
V.D. DIREKTOR
Refik Begić, magistar uprave



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno