Info

Automatsko priznavanje diploma

Automatsko priznavanje diploma među zemljama u regiji cilj je koji tek treba dostići
Automatsko priznavanje diploma među zemljama u regiji cilj je koji tek treba dostići

Automatsko priznavanje diploma- Nekadašnje članice bivše Jugoslavije, a danas samostalne države, tzv. zemlje regije, još nemaju međusobno automatsko priznavanje stečenih diploma i kvalifikacija, tako da otvorene granice i tržište rada ljudima ne znače puno ako nema jakog sustava osiguranja kvalitete, povjerenja u sustav i priznavanja profesionalnih kvalifikacija s kojima bi se mogli zaposliti.

Kazala je to pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić u četvrtak na početku dvodnevnog seminara “Uklanjanje prepreka u priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u regiji” na kojemu su se u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) okupili sudionici iz deset država.

Seminar se odvija u sklopu programa regionalne međunarodne organizacije Obrazovno reformske inicijative za jugoistočnu Europu, a Hrvatska je s razine Europske unije nametnuta kao zemlja lider u regiji koji će raditi na tomu da se pokušaju ukloniti prepreke i naći rješenje za međusobno priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, kako bi se povećala mobilnost na tržištu rada ili u nastavku obrazovanja.

U Europskoj uniji se automatski priznaje samo sedam diploma, u regiji nijedna

Situacija je danas takva da se u zemljama Europske unije, prema usvojenoj direktivi, našim građanima automatski priznaje samo sedam reguliranih profesija i to mahom iz biomedicinskog područja, kaže Beljo Lučić. Priznaju se kvalifikacije liječnika, stomatologa, veterinara, medicinske sestre, primalje, farmaceuta i jedina izvan tog područja – diploma arhitekta.

Svi ostali trebaju prolaziti postupak priznavanja kvalifikacija, no u zemljama regije situacija je još složenija jer nema automatskog priznavanja.

Iako su nekada pripadale istom obrazovnom sustavu danas je postupak priznavanja kvalifikacija dugotrajan, skup i često na kraju neuspješan jer se diploma ne prizna, a osoba se s njom ne može zaposliti u drugoj zemlji.

“Cilj nam je da u budućnosti toga ne bude, ovaj seminar je jedan korak u tom procesu traženja rješenja i načina kako da izradimo sustav međusobnog priznavanja kvalifikacija, kako da on bude brži, jednostavniji, kvalitetniji, da bude fer i da bude izrađen na međusobnom povjerenju”, istaknula je Beljo Lučić.

Za mogućnost automatskog priznavanja kvalifikacija u budućnosti potreban je jaki sustav osiguranja kvalitete u svim tim zemljama, povjerenje u te sustave i nacionalni kvalifikacijski okviri u svakoj zemlji koji se povezuje s europskim kvalifikacijskim okvirom.

Na seminaru u MZOS-u će se razmatrati danski model regionalnog (nordijskog) umrežavanja za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija uz predavanje stručnjaka iz Danske, a raspravljat će se i o izradi zajedničkog prijedloga projekta za program Erasmus plus. Zajedničkim projektom osigurat će se sredstva za aktivnosti koje bi u srednjoročnom razdoblju unaprijedile politiku priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija, što je jedna od preporuka ovogodišnje konferencije ministara obrazovanja svih zemalja Europskog prostora visokog obrazovanja.

BUKA

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem