Sudske klupe

Video+foto: drama u Njemačkoj, specijalci pokušali uhapsiti Emira Fetića zbog ubistva Amera Pivića u Zenici

Sa uviđaja u Gelzenkirhenu (foto: DPA)
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: drama u Njemačkoj, specijalci pokušali uhapsiti Emira Fetića zbog ubistva Amera Pivića – Specijalna jedinica njemačke policije GSG 9 je u Gelzenkirhenu (Njemačka, Gelsenkirchen) pokušala uhapsiti Emira Fetića (27) iz Zenice, osumnjičenog  za ubistvo, za kojim su objavljene tri potjernice, uključujući međunarodne. Hapšenje nije uspjelo, upotrebljeno je oružje, ali je bjegunac uspio pobjeći, objavili su njemački mediji.

Njemačk policija se odlučila za upotrebu specijalaca iz jedinice GSG 9, te savzne i regionalne policije, jer je sumnjala da hapsi vrlo opanog čovjka, što se pokazalo tačnim. Ranije je pokrenut postupak izručenja na osnovu tri međunarodne potjernice, rekao je njemački tužilac Hamm.

Fetić se nalazio kao putnik u automobilu koji je zaustavljen, da bi uspio izaći, te bježati pješice, umakavši specijalcima koji su čekali u zasjedi. Policija je pucala na automobil, a vidjljivo je najmanje šest čahura od upotrebljenih metaka.

Vozač automobila je uhapšen, te je protiv njega određen kraći pritvor i optužba zbog otpora policajcima u hapšenju. Kako je saopćila njemačka policija, vozač je saslušan i ona pušten. Najvjerovatnije je da je vozač prijatelj – poznanik bjegunca Fetića. On je probio blokadu, te kratko bio u bijegu, prije nego je uspješno zaustavljen, hicima iz vatrenog oružja.

Prema podacima njemačkih medija, bjegunac Fetić se tereti za ubistvo 2012. godine u Zenici. Sud u Njemačkoj je tek u martu ove godine naredio izručenje. Zašto hapšenje nije uspjelo, nije poznato.

Pregledani su i snimci koje su načinili i sami policajci, akteri neuspjelog hapšenja, te nema elemenata njihove odgovornosti. Potraga za 27-godišnjim Fetićem je nastavljena.

20a84b1bace8162da5ba16dd7c67a3a8Kako su objavili medji u Njemačkoj, uz elitne snage u upotrebi je bio i helikopter. Hapšenje je planirano po Fetićevom izlasku iz stambene zgrade u kojoj je boravio, ali je on uspio ući u automobil koji ga je čekao. Policija je vozilo zaustvila tek pucajući u njega, ali je Fetić u međuvremenu izašao “iz obruča2 i bijeg nastavio pješice. U pucnjavi niko nije povrijeđen.

Prvostepeni sud u Zenici osudio je u dva navrata dvojicu aktera pucnjave Jasmina Nezića i Damira Bašanovića za izazivanje opće opasnosti sa po pet godina i deset mjeseci zatvora. No, Vrhovni sud FBiH poništio je presude te ih na kraju oslobodio.

Emir Fetić, koji je, prema Tužilaštvu i policiji, bio s Nezićem i Bašanovićem, u bijegu je od noći pucnjave i navodne tvrdnje da se nalazi u Njemačkoj tek su danas potkrijepljene informacijama iz Njemačke.

Ubijeni Amer Pivić
Ubijeni Amer Pivić

Kobne večeri 22. septembra 2012. Amer Pivić je ubijen dok je na stajalištu čekao autobus za naselje Klopče, gdje živio sa roditeljima. Radio je jedan posao, a prije drugog odlučio je da prošeta gradom, pa krenuo kući da odmori.

Ni kriv, ni dužan, našao se usred razmjene vatre dvije grupe problematičnih sugrađana. Gotovo četiri godine nakon ubistva njegov ubica je još na slobodi, a većina aktera pucnjave na slobodi.

Dvojica optuženih za pucnjavu u kojoj je Amer ubijen, Damir Bašanović Prkuli i Jasmin Nezić Bljuto, nakon što su u prvom postupku bili osuđeni na po pet godina i 10 mjeseci zatvora, u drugom, u aprilu prošle godine, na Vrhovnom sudu FBiH, su oslobođeni.

Dvojica “sa druge strane”, Goran Popović i Džemal Mahmić osuđeni su i “odrobijali” svoje, ali njih optužnica nije teretila za Amerovu smrt.

Sa uviđaja zbog ubistva
Sa uviđaja zbog ubistva


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno