Kultura

“Preporod” Zenica: “Na Božjem putu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Preporod” Zenica: “Na Božjem putu”- U povodu Ramaza ,i u okviru obilježavanja 25.godišnjice od obnoviteljske Skupštine Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica izvodi premijeru predstve “Na Božjem putu” Ahmeda Muradbegovića. Režiju,scenografiju i kostimografiju potpisuje glumica BNP Zenica Sabina Kulenović,koja je voditelj Dramske sekcije BZK “Preproda”Zenica.

U predstavi igraju: Nejira Serdarević,Tajib Babić,Mersiha Babić,Edbir Šarić,Mirza Husetić,Dežvada Salčinović,
Sara dervišević,Saudin Gak,Merima Handanović i Azra Durmić.Pored glumaca amatera u predstavi učestvuje i izvodi Ilahije Džejma Terzić popratno uz klavijature Dženisa Terzića,te djevojčice iz Folklorne grupe .

Izvođenje predstave je u saradnji BZK “Preproda”Zenica i Medžlisa Islamske zajednice Zenica,čije će izvođenje biti realizovano i za djecu polaznike Mekteba.

Pisac Ahmed Muradbegović je rođen u Gradačcu 1898.godine,bio je dramaturg,novelist, pjesnik,pisac kazališnih djela i pripovjedaka.Školovao se u Tuzli i Sarajevu.U Zagrebu je studirao nas Filozofskom fakultetu i glumačkoj školi.

Nastupao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i igrao je pod imenom A.M.Begović.1945.godine su ga komunističke vlasti osudile na kaznu robije koju je odslužio u Zenici,a jedini pravi razlog te osude bio je što se očitovao Hrvatom i Muslimanom.Poslije radi kao redatelj i upravitelj u tuzlanskom pozorištu.1950-tih godina radi i u Dubrovačkom kazalištu,a potom postaje voditelj pozorišta u Banjoj Luci.

Odlaskom u penziju odlazi u Dubrovnik gdje ostaje do smrti,1971.godine.Njegova djela su:

-Haremska lirika, Zagreb, 1921.
-Haremske novele, Zagreb, 1924.
-Nojemova ladja, novele, Zagreb, 1924.
-Majka, drama u tri čina, Zagreb, 1934.
-Na Božjem putu, drama u tri čina, Novi Sad, 1936.
-Svijet u opancima, pripovijetke, Beograd, 1936.
-U vezirovim odajama, novele, Sarajevo, 1941.
-Husein-beg Gradaščević, drama iz tri čina, Sarajevo, 1942. (Za ovu dramu je dobio najveća priznanja.)
-Omer-Paša Latas u Bosni 1850.-1852., Zagreb, 1944.
-Ljubav u planini, drama iz tri čina iz narodnog života s igranjem i pjevanjem, Sarajevo, 1944. (Ova drama je poslužila za libreto opere Jakova Gotovca “Morana“

Predsjednica BZK”Preporoda”Zenica Amna Sofić,prof



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno