Kultura

Predstava i knjiga Mire Gavrana u nedjelju u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zenica, u nedjelju, 28. aprila u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bit će upriličena promocija knjige Mire Gavrana „Portret duše“ u 18 sati na Kabaertskoj sceni, a isti dan u 20 sati bit će odigrana predstava „Sladoled“ Teatra Gavran Zagreb na Velikoj sceni.

U svom romanu „Portret duše“ Miro Gavran piše o životima sedam žena. U njihovim pričama, iznesenim u različitim književnim i neknjiževnim vrstama (pripovijest, memoari, filmski scenarij, ratna reportaža itd). Promišljenom i neobičnom strukturom u „Portretu duše“ autor gradi čvrstu i zanimljivu fabulu, u kojoj svjedočimo interesantnim prekretnicama u životima njegovih ranjivih junaka dok s lakoćom prolazimo kroz šest decenija života u Hrvatskoj, od 1960. do 2020. godine. „Portret duše“ jedanaesti je roman jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika, Mire Gavrana. Književnu večer sa Mirom Gavranom će moderirati Zorana Krstičević Mravak.

Predstava „Sladoled“ prema tekstu Mire Gavrana, u režiji Borisa Svrtana i u produkciji Teatra Gavran Zagreb je komedija koja prikazuje život sa svim njegovim usponima i padovima, sa smijehom, sa suzama, i svim drugim svakodnevnim situacijama… Iz ovog Teatra su o predstavi napisali: „Imamo najbolji sladoled u gradu! On nije ni u kornetu ni u čašici nego na pozornici. Vjerojatno vas neće rashladiti nego ugrijati vaša srca jer tajni je njegov sastojak ljubav, i to ona između majke i kćeri. Dobio je i nekoliko vrijednih nagrada.

Nije lako odrastati bez oca, no uz brižnu i duhovitu majku život je svakako lakši, a i zabavniji.“ U predstavi igraju: Mladena Gavran i Ana Vilenica.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno