Sudske klupe

Tužilaštvo BiH: Kako je kandidatkinja za vijeće u Zenici dobila novac za izbore

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o jednomjesečnom zadržavanju za osumnjičene Adnana Smajlovića, Sancheza Jukića i Aidu Halać, svi uhapšeni u akciji “Black Tie 2”. U nastavku donosimo detaljnije optužbe koje je Tužilaštvo BiH iznijelo na ročištu.

Smajlović, Jukić i Halać se sumnjiče da su dobrovoljno pristupili i postali članovi Grupe za organizovani kriminal kojom rukovodi Edin Gačanin na način da su, posredstvom njemu pouzdanih i odanih lica, prvenstveno rodbinskih veza, vrbovani, znajući o kakvoj se grupi radi i čime se bavi, gdje su imali unaprijed određene planirane uloge i zadatke.

Nadalje su, kao pripadnici grupe, postupali svako u odnosu na dodijeljeni zadatak u unaprijed dogovoren plan, za šta su od Edina Gačanina direktno ili posredno, zaduživali sredstva i opremu – telefone sa Sky ECC aplikacije. Sve to, s ciljem efikasnijeg kontakta i prikrivanja tragova o dogovoru prilikom izvršenja krivičnih djela vezanih za nedozvoljenu proizvodnju opojnih droga u cilju šverca droge na području Južne Amerike, Afrike i Evrope, za šta im je Gačanin osiguravao sva potrebna sredstva.

Jedna “kasa” za čuvanje novca se prema navodima Tužilaštva nalazila u Sarajevu kod Adnana Smajlovića, druga kasa je bila u Nizozemskoj kod Husmira Gabeljića.

Osim njih troje, članovi krim-grupe su navodno bili Dženis Kadrić, Boško Jerković, Ibro Miladin, Dražen Čobović, Adna Helić, Tarik Zulović, Haris Bahram, Nedžad Suljević, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Husmir Gabeljić, Fatih Kol, Almir Serdarević i Suvad Sačić.

Adnan Smajlović se tereti, odnosno sumnja se da je početkom mjeseca augusta 2020. godine u BiH primio, držao i raspolagao novcem za koji je znao da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela Edina Gačanina, koji se nalazio u Dubaiju, i narko kartela “Tito i Dino” u inostranstvu od proizvodnje i trgovine teškim opojnim drogama na način da mu je Gačanin poslao novac u iznosu od 500.000 KM i koji je stavljen na raspolaganje Smajloviću, a koji je dalje trebao novac dostavljati ostalim članovima krim-grupe (prethodno navedeni).

Oni su od Smajlovića iz “kase” uzimali različite novčane iznose, a on je to upisivao i evidentirao u svoje evidencije, pri čemu je prvo obavještavao Gačanina.

Smajlović je 10. augusta 2020. godine od Gačanina dobio uslove na novac raspodjeli na sljedeći način:

Sančezu Jukiću, odnosno korisniku na Skyju SKZ ECC BAC3A0, koji je dobio 50.000 KM;
Aidi Halać, na Skyju Griselda 25.000 KM;
Tariku Zuloviću, na Skyju Aristotelus, 25.000 KM.

Smajlović je, također, dobio od Gačanina upute da “Profa” odnosno Boško Jerković, dobije šta god treba. Smajlović naglašava Gačaninu da on vodi detaljnu evidenciju ko, kada, u kojem iznosu i u koje svrhe uzima novac iz “kase”.

Uloga Sancheza Jukića u okviru grupe bila je, prema navodima Tužilaštva, prvenstveno nabavljanje te međunarodni promet i preprodaja narkotičkih sredstava, najčešće opojne droge kokain, u većim količinama od po nekoliko stotina kg ili čak nekoliko tona.

Jukić se, nadalje, tereti da je od Gačanina dobio upute da otputuje u Južnoafričku Republiku, grad Durban, da za potrebe projekta kojeg nazivaju “Satwa”, gdje najvjerovatnije vrši logističke i tehničke poslove prijema kontejnera iz Perua i Kolumbije u kojima šalju ili planiraju slati opojnu drogu kokain i njihov dalji transport ka lukama i zemljama EU i zbog potreba pokretanja i formiranja servera na području Južnoafričke Republike, radi funkcionisanja aplikacije za komunikaciju pod nazivom “Circle” koju grupa planira pokrenuti.

Dalje, kako se navodi u obrazloženju Tužilaštva BiH, u komunikaciji od 24. februara 2021. godine, u Sky komunikaciji, Gačanin navodi da je “Rossiju” Smajlović poslao 30.000, ne navodeći čega. Gačanin tokom komunikacije napominje da kod “Profe” moraju imati ljude koji će biti fizički prisutni na kojoj će se nalaziti server, nakon čega se Jerković obraća Rossiju gdje navodi da moraju da se vide svakako, kako bi ovo organizovali, a zatim dodaje da će osposobiti malu kancelariju, koja se nalazi naspram server sobe i da trebaju uzeti stan u Bulevaru “Malom Leeju” odakle može za pet minuta da dođe pješke.

Na to Smajlović odgovara da će vidjeti svakako kasnije.

Halać novac dobila za kampanju

U komunikaciji od 24. januara 2021. godine, Smajlović kaže da mu se izbrisala kasa, odnosno evidencija kako se uzimao novac iz nje te provjerava kod Aide Halać koliko je njoj novca dao i pita je da li je i njoj Aristotel dao 25.000 KM što ona potvrđuje, a zatim piše da je dao 2.500 eura za kampanju, što Aida također potvrđuje.

Inače, Halać je bila kandidatkinja stranke Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad za Gradsko vijeće Zenica.

Tužilaštvo BiH je razotkrilo da je u Sky komunikacijama Edin Gačanin naglasio koliko je “važno da Aida postane prvi ženski gradonačelnik”.

Dalje piše da je za Beograd dao 3.000 eura i 600 eura za prve letove. Na kraju kaže da su u Beogradu potrošili ukupno preko 15.000 KM. Halać na to pita Smajlovića da li se “brat” naljutio na nju što su toliko novca potrošili, na šta Smajlović kaže da nije te da je “sve ok”.

Tužilaštvo BiH je, izvršenom analizom komunikacije od 10. augusta 2020. godine, došlo do dokaza da je vidljivo da se komunikacija odnosi na novac koji šalje Gačanin, koji treba da koriste navedeni učesnici grupne komunikacije, kao i kasa sa navedenim novcem, kojoj prvenstveno ima pristup Adnan Smajlović.

Naime, na početku komunikacije, Gačanin obavještava preostale učesnike grupne komunikacije, da je “Vesrtappen” (Adnan Smajlović) primio kasu sa 500.000 KM gdje nalaže njemu da će upisivati, odnosno voditi detaljnu evidenciju kako se uzima novac iz nje.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno