Info

Na začelju Evrope: Bh. javna uprava služi sebi, a ne građanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvještaj Svjetske banke u kojem je javna uprava Bosne i Hercegovione, na svim njenim nivoima, označena kao najlošija i najneefikasnija u Evropi nije iznenadila javnost niti one koji pomnije prate rad institucija vlasti.

Loše ocjene javna uprava BiH dobila je gotovo u svim segmentima, a njena glomaznost i neučinkovitost označene su kao glavna prepreka razvoju zemlje i njenom putu na približavanju zajedničkom evropskom prostoru.

Ono što najviše zabrinjava jeste da javna uprava BiH ne samo da pokazuje loše rezultate, nego od 2006. godine ne uspijeva sprovesti nacrte, deklaracije i zaključke o racionalizaciji djelovanja koje donose njene institucije, a koje se domaćoj javnosti i posmatračima iz inostranstva predstavljaju kao okvirni programi za poboljšavanje rada.

Glomazna administracija

Javna uprava u BiH boluje od toliko mngo problema da samo njihovo pobrojavanje predstavlja izazov, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala, ističući kako je zasigurno najveći neodgovorno i netransparentno zapošljavanje ljudi bez ikakvih jasnih kriterija i bez prethodno obavljene provjere njihovih znanja i radnih vještina.

„Prije svega, ovi standardni problemi sa kojima se suočava, a to je s jedne strane suviše glomazna i prenatrpana administracija koja je u isto vrijeme neefikasna. Dakle, s jedne strane se koristi javna uprava kao način za uhljebljavanje stranačkih kadrova zbog čega se non stop i bez obzira na moratorij za zapošljavanje povećava broj zaposlenih. Izmišljaju se novi načini na koji će se zasnivati radni odnosi, a sa druge strane nije ni na koji način osigurana efikasnost niti nadzor nad radom službenika u javnoj upravi. U isto vrijeme posebno nedostaje odgovornost u utrošku finansijskih sredstava da bi se omogućila veća efikasnost“.

Drugi veliki problem, pojašnjava Korajlić, zbog kojeg javna uprava u BiH godinama dobiva negativne ocjene, jeste nejasno i netransparentno trošenje novca zbog kojeg se, s opravdanjem, stiče utisak da je javna uprava mjesto na kojem se, paradoksalno, ne štite prava građana niti se vodi računa o udovoljavanju njihovim potrebama.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Al Jazeera/Jasmin AGIĆ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno