Kultura

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić: Publici ćemo ponuditi još bolju sezonu od prethodne

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić:
Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić:
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić: Publici ćemo ponuditi još bolju sezonu od prethodne – Proteklu sezonu obilježile su predstave „Sveto S“, s kojom su napravili regionalni uspjeh, a na „Marulićevim danima“ u Splitu osvojili su nagradu publike za najbolju predstavu u cjelini, te predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ Mirjane Karanović

Bosansko narodno pozorište u Zenici u posljednjih nekoliko godina, otkako je na čelu ove ustanove direktor Hazim Begagić, bilježi sve bolje rezultate u radu. Prošla sezona je bila jedna od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina. Veliki broj premijera i glumačkih imena ponovo su probudili interesiranje zeničke publike za pozorište. To je bio i povod za razgovor sa direktorom Begagićem, koji se složio s našom konstatacijom da je protekla sezona bila veoma uspješna.

– Zahvaljujući projektima koji su obilježili proteklu sezonu, možemo kazati da je bila jako uspješna. Izdvojio bih „Sveto S“, kojom smo napravili značajan regionalni uspjeh. Između ostalog, gostovali smo kao jedina bh. produkcija na jednom značajnom festivalu, na Festivalu hrvatskog kazališta i drame „Marulićevi dani“ u Splitu, gdje smo osvojili nagradu publike za najbolju predstavu u cjelini. Potom predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, rediteljke i glavne glumice Mirjane Karanović, koja je naprosto plijenila publiku. Dijelom zbog novog dramskog pristupa Tanje Šljivar, autorice te drame, a u dobroj mjeri i zbog same Mirjane i njene glumačke virtuoznosti, koju prepoznaje domaća i regionalna publika – kaže Hazim Begagić.

Domaći dramski tekstovi

U svega šest mjeseci od premijere predstava je gostovala ili će gostovati na desetak značajnih domaćih i regionalnih festivala.

– Pored dvije nabrojane predstave, imali smo nekoliko predstva koje su prvenstveno bazirane na domaćem dramskom tekstu. Mislim da je to funkcija, uloga i značaj domaćih pozorišta. BNP je to prepoznao upravo u radu po domaćem dramskom u predstavi naše rediteljke Lajle Kaikčije, „Nach drag western ili prodor na zapad“. Realizirali smo i nekoliko interesantnih projekata, prvenstvno edukativnog karaktera na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni i praktično smo sezonu završili sa nekim koprodukcijama, koje su nam dosta značajne. Ta saradnja s drugim teatrima nam je veoma važna – ističe Begagić.

Što se nove pozorišne sezone tiče, ona će sigurno biti uzbudljiva, kao i ona prethodna.

– Sa rediteljkom Selmom Spahić, koja je odrasla u Zenici, radimo drugi naš zajednički projekat, nakon predstave „Grebanje“, iz 2013. godine, koja je osvojila ukupno 18 nagrada i time postala apsolutni rekorder u ukupnoj repertoarskoj historiji BNP-a. Imamo realizirano 710 premijera, a ta predstava je ubjedljivo najnagrađivanija, što dovoljno govori o Selmi, našem ansamblu i mogućnostima, tako da nije bilo dileme da nakon tri godine obnovimo saradanju – argumentira direktor.

Selmina priča o Zenici

Kako kaže, u pitanju je lokalna tema. Priča o Zenici, fabrici, željezari, o odnosu grada i fabrike i tome koliko je zapravo razvoj željezare utjecao i na razvoj kompletnog grada, ali i koliko je pad te industrijske proizvodnje u ratnom i poratnom vremenu utjecao na transformaciju grada, Zeničana, i na traženje nekih novih lica i puteva razvoja Zenice.

– To je autorski projekat, koji Selma radi sa 15 naših glumaca. Svi su iz Zenice i to je nama interesantna priča i prva premijerna izvedba u kompletnoj produkciji našeg pozorišta. Za nastavak sezone pripremamo jedno veliko djelo Drviša Sušića – „Čudnovato“, koje je dramatizirao i praktično dopisao i doradio naš dramaturg Hasan Džafić. Sa tom predstavom treba da otvorimo 16. Festival bh. drame u maju 2017. godine – naglašava Begagić.

Zenica dobija gradsku galeriju

Velika imena su posljednjih godina u zgradi Pozorišta. Magnet su za publiku, tako da je sala napokon puna. Uspjeha imaju, ali se mora razmišljati i o rekonstrukciji zgrade pozorišta.

– To je prioritet! Sami ne možemo, ali zgradu održavamo. Zenica i ZDK kanton su odobrili interventna sredstva od 120.000 maraka, koja ćemo iskoristi za rekonstrukciju velikih staklenih ploha i bojenje fasade. Nakon ta dva zahvata pristupit ćemo sanaciji ravnog krova, te molerskim radovima u gornjem i donjem foajeu, čime bismo konačno riješili problem gradske galerije, jer ona bi, po okončanju ovih radova, trebala biti smještena u prostoru BNP-a Zenica – kaže direktor Begagić, poručivši na kraju: – Imamo precizno posloženu narednu sezonu, a našoj publici priuštit ćemo i neka gostovanja, što će publici biti značajno, a ponudit ćemo im i neka koncertna iznenađenja.

(Piše Nedžad Glibo/Foto: B. Mahmić/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno