Info

BHRT: 31. maja isključenje iz EBU-a

Bez prijenosa Evropskog prvenstva i utakmica reprezentacije
Bez prijenosa Evropskog prvenstva i utakmica reprezentacije
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BHRT: 31. maja isključenje iz EBU-a- Resorna komisija Doma naroda Parlamenta BiH nije usvojila izvještaje BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata i reviziji finansijskog poslovanja za prošlu godinu, niti je primila k znanju programski plan za ovu godinu, saopćio je BHRT.

Na upozorenje iz BHRT-a da bi 31. maja mogli ostati bez usluga Evropske radio-difuzne unije (EBU) ukoliko se ne izmiri dio duga, odgovor iz Komisije je bio razgovarat ćemo vrlo brzo, ali da li BHRT ima vremena da čeka?

Još jedanput u državnom parlamentu nije bilo dovoljno glasova za podršku BHRT-u.

“Izvještaje nisu prihvatili, planove nisu primili k znanju, vide da je stanje teško, razumiju da rješenje treba hitno naći, ali ga još ne nalaze. I nemaju odgovor na pitanje šta će se desiti ako ga uskoro ne nađu”, navodi se u saopćenju.

Član Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić kazao je da nije prijatno nikome od zaposlenih u BHRT-u da prolazi kroz ovaj period tokom kojeg je sve više glasova da je taj sistem ugrožen i da taj sistem vjerovatno treba pretrpjeti ozbiljne promjene da bi mogao opstati u budućnosti.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH Sead Kadić rekao je da je BHRT država BiH.

“Ja glasam i uvijek sam glasao za državu BiH. Znam da je ova kuća u problemima, znam da imamo rješenje za ovo, samo treba malo volje”, kazao je Kadić.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Komisije Mario Karamatić smatra da je krajnje vrijeme, ako misle da imaju Javni RTV servis, da sjednu i naprave kompletan novi zakon o Javnom RTV servisu

Predsjedavajući Upravnog odbora (UO) BHRT Esad Gotovuša kazao je da situacija nije zabrinjavajuća, nego dramatična.

“Do kraja mjeseca slijedi nam isključenje iz EBU-a, a to ima reperkusije na naše programske obaveze i na ono što javni servis na nivou države treba da ima. Upitan je EURO, prenos reprezentacije, evropsko prvenstvo u rukometu, fudbalu, itd.”, kazao je Gotovuša.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson podsjetio je da je Evropska unija jasno stavila do znanja da je uloga javnih emitera u BiH vrlo važna.

“Vidimo vrlo važnu ulogu za javne emitere u ovoj zemlji, to je zaista osnovni temelj demokratskog društva i mi želimo vidjeti javne emitere koji su stavljeni na stabilan finansijski temelj”, kazao je Ferguson.

Trenutni model naplate RTV takse ističe krajem juna, a niko sa sigurnošću ne može reći da li će nakon toga uslijediti mrak na TV ekranima i tišina na radiju, navodi se u saopćenju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno