Biznis

OBJAVLJENA NOVA LISTA: Ovo je TOP 10 najvećih dužnika u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

OBJAVLJENA NOVA LISTA: Ovo je TOP 10 najvećih dužnika u BiH – Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine objavila je novu listu najvećih dužnika po osnovu poreza na dodatnu vrijednost.

Kao što je slučaj bio i prethodnih nekoliko mjeseci, kompanije na vrhu liste nisu mijenjale raspored, ali jesu iznose koje po ovom osnovu duguju Bosni i Hercegovine.

Prema listi s podacima zaključno s januarom 2018. godine, najveći dužnik državi po osnovu PDV-a je Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo, a slijede МБ – КЕКЕРОВИЋ д.о.о. i Đuša d.o.o. Fojnica.

Kako piše u pojašnjenju UIO, nakon što je 01. januara 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, prvi od uspostave Uprave za neizravno oporezivavnje BiH, stekli su se zakonski uvjeti za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, trošarine i carine.

Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UNO i Upravnog odbora UNO usvojio Parlament BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

Lista je zaključena 1. februara.

Ovo su najveći dužnici



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno