Info

Kompanije za koje možda niste čuli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pitanje monopola uređeno je mnogim domaćim zakonima i međunarodnim dokumentima. Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija, gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga.

Osobina monopola je nedostatak gospodarske konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe. Iako mnogi na sam spomen monopola isti vežu uz mnoge multinacionalne kompanije, postoje mnoge druge tvrtke koje imaju moć samovoljno podići cijene i spriječiti druge tvrtke na ulazak na njihov teritorij.

1. Anheuser-Busch InBev

AB inBev je najveći svjetski distributer piva, koji distribuira brandove piva kao što su Budweiser, Corona, Stella Artois i mnoge druge. 2013. godine kupili su SABMiller, drugu najveću tvornicu piva i time stekli dominaciju na tržištu. Iako je postojala antitrustovska tužba protiv njih, ABinBev i dalje nastavlja s kupovinom zanatskih pivovara. Njen tržišni udio u SAD-u je 46,4% posto, a u drugim zemljama svijeta čak i viši, npr. u Brazilu gdje je tržišni udio ove kompanije čak 68,2%.

2. YKK

Niste nikada čuli za YKK? Ne krivimo vas, no, možda upravo sad na sebi nosite komad iz ove tvornice. Da pojasnimo. Vodeći svjetski proizvođač patentnih zatvarača je upravo YKK, japanska tvrtka nastala1934. YKK napravi više od 7 milijardi patentnih zatvarača svake godine ili oko 50% svih patentnih zatvarača na planeti.

3. Luxottica

Više od 80% različitih modela naočala su dizajnirane ili su distribuirane od strane ovog poduzeća. Naime, ovo poduzeće u svom opusu ima i Ray Ban, ali i naočale koje ćete pronaći na policama high street brandova poput Targeta. 2012. godine 60 Minutes im je predložio da iskoriste svoju poziciju i smanje cijenu pojedinih dizajnerskih naočala koje su nastale u istim uvjetima kao i jeftiniji modeli.

4. De Beers

De Beers ima uistinu dugu povijest monopolističke prakse. Osnovan 1888. dugo godina je imao monopol u polju dijamanata, a 2004. priznali su i krivicu za namještanje cijena. I dok je njihov udio na tržištu dijamanta 1989. bio veći od 80%, 2014. je iznosio oko 35%.

5. TYSON

Tyson je jedan od lidera velike četvorke u SAD-u koji je optužen za stvaranje destruktivnog monopola hrane. S tržišnim udjelom od 25%, kako bi popravili svoj ugled nakon izlaganja Christophera Leonarda, obećali su prestati koristiti antibiotike u proizvodnji piletine do 2017. godine.

6. Anthem

Iako je tržišni udio ovog poduzeća koji nudi zdravstveno osiguranje u SAD-u, još uvijek relativno nizak za dobivanje statusa monopolskog giganta, Anthem još uvijek ima najveći broj prodanih osiguranja po regijama, točnije ima dvostruko veći broj kontroliranih područja od naredna dva najdominatnija osiguravatelja.

7. Intel

Intel je poznat po mikroprocesorima, ali i dugoj dominaciji na polju računalne tehnologije. Dugo vremena su, ovisno o uspjesima i naprecima svog konkurenta, AMD-a, mijenjali svoje cijene. Smicalice su stale tek 2014. godine, a posljednji zalogaj im je Altera Corporation, čijom bi kupovinom, ukoliko dođe do stjecanja, dobili dominaciju na ovom polju.

8. Pearson

Ukoliko ste u Sjevernoj Americi, od vašeg vrtića do osmog razreda već ste koristili nastavni plan i udžbenike nastale pod palicom Pearsona. Razlog tome je činjenica da Pearson kontrolira više od 60% tržišta.

9. PayPal

Iako ima gotovo 91% tržišnog udjela i planira u svoje vlasništvo dodati Paydiant, još jednog diva na polju online plaćanja, suosnivač PayPala je jednom prilikom izjavio da su monopoli samo velike tvrtke, a supernatjecateljske to nisu.

10. Sirius XM Holdings

Unatoč protivljenju Nacionalne udruge radiotelevizija i odvjetnika iz nekoliko država, Sirius i XM spojene su u jedno poduzeće 2007. Iako je netom nakon spajanja tvrtka umalo bankrotirala, postali su dominanti na polju satelitskih radija. Danas, satelitski radio dolazi instaliran na 70% novih automobila prodanih u SAD-u.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno