Kultura

FOTO: Održan Okrugli stol “Vidovdanski ustav i bošnjačko pitanje (1921.-2021.) – stotinu godina poslije”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć (28.12.2021.) je u prostorijama Muzeja grada Zenice, a u organizaciji BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine i BZK „Preporod“ Zenica održan okrugli stol na temu „Vidovdanski ustav i bošnjačko pitanje (1921.-2021.)-stotinu godina poslije-“.

O temi su govorili doktori nauka iz raznih naučnih oblasti. Na početku se prisutnima obratio prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine ukazujući na značaj bosankog jezika i književnosti Bošnjaka nekad i sad, te ulozi samog „Preporoda“ (prvo „Gajreta“, potom „Narodne uzdanice“) u afirmisanju pitanja identiteta.

Nakon dr. Kodrića skupu se obratio prof.dr. Šaćir Filandra, vrsni poznavalac bošnjačkog identiteta, nacionalnog pitanja i bošnjačke političke scene XX vijeka. U svome obraćanju dr. Filandra je istakao da su ideje jugoslavenstva, na koje Bošnjaci nisu mogli uticati, inkompatibilne ideji Bosne i Hercegovine. Posebno je podvukao da je Jugoslavija Bošnjacima bila i majka (garantovala im je sigurnost) i maćeha (uskratila je njihova politička prava).

Nakon dr. Filandre skupu se obratila dekanesa Pravnog fakulteta u Zenici prof.dr. Larisa Velić govoreći o agrarnom pitanju i oduzimanju zemlje prije 100 godina, dovodeći isto u vezu sa danas aktuelnim pitanjem državne imovine.

Poseban osvrt na pravni status i društveno-politički položaj Islamske (vjerske) zajednice u Kraljevini SHS dao je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof.dr. Muharem Adilović, koji je ukazao i na aktuelne atake na Islamsku zajedenicu u Bosni i Hercegovini i vežnost njene opstojnosti kao vezivnog tkiva Bošnjaka današnjice.

U svom izlaganju doc.dr. Sedad Dedić je naglasio da su ustavna pitanja danas gotovo identična ustavnim pitanjima od prije 100 godina, ali s jednom vrlo bitnom razlikom. Bošnjaci su danas ipak važan politički faktor bez kojeg nijedno pravno-političko pitanje u državi ne može biti rješavano, za razliku od perioda Vidovdanskog i postvidovdanskog uređenja kad su gotovo sva pitanja rješavana na relaciji Beograd-Zagreb, pa sve do sporazuma Cvetković-Maček.

Nakon dr. Dedića riječ je imao dr. historijskih nauka Amir Ismić, zlatni ljiljan, koji je u svom vrlo nadahnutom i stručnom izlaganju ukazao na značajna imena bošnjačke prošlosti koja su o vrlo teškim temama bošnjačkog identiteta i države Bosne i Hercegovine u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji govorili još krajem 1960-tih, kad je sloboda izražavanja plaćana oduzimanjem slobode.

Učešće na skupu je uzeo i doc.dr. Enis Omerović, koji je poslao svoje video obraćanje iz dalekog Rijada, gdje se nalazi kao gostujući profesor. On je svoje izlaganje posvetio međunarodnim okolnostima i globalnim odnosima koji su uticali na unutrašnja politička zbivanja u svim državama pa tako i u Kraljevini. Posebno je ukazao na Versajski mirovni ugovor, Ligu naroda, krah Lige naroda, Senžermenski ugovor saveznika sa Austrijom, sljednicom raspadnute Austrougarske monarhije, ujedinjenju u Kraljevinu SHS i Vidovdanskom ugovoru.

Završna riječ na skupu je pripada prof.dr. Ajdinu Huseinspahiću koji se zahvalio prisutnima i još jednom podvukao da su prethodna pitanja o kojima smo govorili na okruglom stolu zapravo aktuelna i dan-danas (državna imovina, jezik, negiranje zločina genocida, ataci na IZ u BiH, svođenje Bošnjaka na vjersku grupu…), samo je važno da ih prepoznamo i da kao bošnjačka nacija načinimo taj iskorak ka jedinstvenoj platformi djelovanja bez obzira na stranačko (ne)opredjeljenje. Na kraju, zahvaljujemo se Zeničanima i posjetiocima koji su došli iz drugih gradova da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju.

Skup je moderirao sekretar BZK „Preporod“ Zenica dipl.iur. Tarik Isaković.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno