Info

Foto-ekskluzivno: Zenički studenti među najboljim mladim pravnicima svijeta – na takmičenju i u posjeti Holandiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto-ekskluzivno: Zenički studenti među najboljim mladim pravnicima svijeta – na takmičenju i u posjeti Holandiji

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici predstavljao je proteklih dana Bosnu i Hercegovinu na ICC Moot Court takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava na stalnome Međunarodnom krivičnom sudu, koji se završava u petak u Hagu, Kraljevina Holandija.

Ekipu PF UNZE su činili doc. dr. sc. Nezir Pivić i mr. sc. Enis Omerović kao akademski treneri, Vedran Bijelić (govornik – master student), Ajla Heralić (govornica – apsolventica), Arnela Maglić (govornica – III godina), Alma Tabaković (istraživačica – IV godina), Emir Bektić (istraživač – III godina) i Jeneta Šabić (zamjenski član – III godina).

Istovremeno, veća grupa od pedesetak njihovih kolega, studenata treće i četvrte godine fakulteta, uz pratnju profesora, boravila je u Hagu i drugim holandskim gradovima, o čemu ćemo u nastavku teksta.

– Ove 2016., ukupno je 60 timova učestvovalo na takmičenju – od toga samo tri iz regije: pravni fakulteti Novi Sad, Zagreb i Zenica. Takmičenje se sastoji iz tri kruga po dva meča/suđenja na engleskom jeziku – svaki tim radi šest mečeva s različitim univerzitetima – tim iz Zenice se ove godine takmičio s univerzitetima iz Soluna, Istanbula, Yorka/Toronta, Manile, Novoga Sada, Nairobija i mnogim drugim. Uspjeli smo doći do osmine finala, a nažalost nismo prošli u četvrtfinale ovogodišnjeg takmičenja, kaže za Zenicablog Enis Omerović, akademski trener ekipe.

PF Univerziteta u Zenici ove se godine nije izborio za plasman u prvih 24 pravna fakulteta, odnosno nije uspio uci u cetvrtfinale ovogodisnjega takmicenja.

Takmičenje se završva u petak, 27. maja, finalnim mečevima u novoj zgradi Međunarodnog krivičnog suda, a večeras je održana ceremonija zatvaranja, odnosno dodjela certifikata svim učesnicima i proglašenje najboljeg podneska i najboljeg govornika.

Organizator ICC mout court takmičenja je Grotius centar za međunarodne pravne studije Leiden univerziteta, uz podršku Međunarodnog krivičnog suda. Na ICC Moot Court takmičenje pozvani su svi prestižni univerziteti, odnosno pravni fakulteti iz cijeloga svijeta, no, povrh svega, ponajviše oni koji imaju prepoznatljivu tradiciju moot court modela takmičenja studenata prava, za vrijeme njihova studija, i koji njeguju ovu vrstu interaktivne edukacije budućih jurističkih naraštaja.

Naš Pravni fakultet je po prvi put pozvan na ovo renomirano takmičenje, najveće iz područja međunarodnoga krivičnoga prava u svijetu, prošle godine, a ovo mu je drugo uzastopno učešće, kao jedinom Pravnom fakultetu iz BiH koji je ikada u historiji ovoga natjecanja ostvario pravo učešća na ovome svjetskome pravničkome događaju.

Dakako, svojim zaslugama i prepoznatljivim, ali i pragmatičnim nastavnim planovima i programima, odnosno modelima edukacije studenata, smo zaslužili taj poziv.

Ponovno vrijedi istaknuti, da je Pravni fakultet UNZE bio državni prvak u međunarodnom medijskom pravu za godinu 2013, državni prvak u evropskim ljudskim pravima za 2014, te drugi u BiH u oblasti krivičnog prava za 2013. i 2014.

Univerzitet u Zenici i Pravni fakultet su zahvalni Vladi Kraljevine Holandije, odnosno Ambasadi Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, na dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju ovog projekta, kao i federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke, te Gradu Zenica na prepoznavanju kvalitete, značaja i svrhe ovoga projekta za mlade pravničke naraštaje okupljenih oko Pravnoga fakulteta u Zenici.

Osim ekipe takmičara, veća grupa studenata već nekoliko dana boravi u Hagu, a već su posjetili i imali nekoliko radionica, razgovora, simuliranih suđenja i drugih programa u samom Tribunalu. Sagovornici su im bile osobe poput glavnog tužioca Serža Bramerca, sudije Alfonsa Orija, ali i ambasadora BiH u Holandiji Ahmeta Halilovića i osoblja ambasade naše zemlje u Holandiji.

Zahvaljujući oficiru za vezu sa tribunalom Amiru Ahmićem, susreli su se i sa predstavnicama jednog od udruženja majki Srebrenice Kadom Hotić i Munirom Subašić, te predstavnikom udruženja žrtava rata Muratom Tahirovićem, kao i volonterkom Elminom Kulašić, koja pomaže ovim organizacijama nakon što se vratila iz SAD.

Studenti su bili i gosti humanitaraca iz turske humanitarne organizacije Hasene, koje je predvodio Mehmet Yaramış, a koji su bili sjajni domaćini zeničkim studentima u Roterdamu. Uz Roterdam, te druge aktivnosti, studenti će imati priliku posjetiti i Delft, rodni grad Huge Grotiusa, jednog od utemeljitelja međunarodnog prava, te Amsterdam, također uz pomoć ljubaznih domaćina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno