Naše

Zenica ostaje bez sve tri opcije grijanja?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica ostaje bez sve tri opcije grijanja?- Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) je krajem prošlog mjeseca donijela Rješenje o oduzimanju dozvole za rad – licence za opskrbu električnom energijom KTG-u Zenica. Ova informacija nije naišla ni na kakav odjek u Zenici, iako može značiti kraj “snova” o gradnji Termoelektrane na plin, kao budućeg snadbjevača ovog grada toplinskom energijom.

Mittalova ponuda

Desetak hiljada stanova i poslovnih prostora u Zenici grije se parom iz više od četiri decenije starih pogona Energetike u sastavu Arcelor Mittala, koji već dvije godine upozorava gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića da od proljeća 2017. gasi kotlove koji su u fazi raspadanja i prelazi na novi način stvaranja industrijske pare.

Mittal je nudio zajedničku nabavku nove opreme, ali Smajlović sedmu godinu zaredom to odbija, vjerujući u projekat KTG-ove elektrane na gas, koja nema ni kamen-temeljac.

Nažalost, Zeničani su za nekoliko sedmica ostali bez još dva potencijalna izvora zagrijavanja. U februaru je postalo jasno da će grijanje vrelovodom iz Termoelektrane Kakanj biti usmjereno ka Sarajevu, nakon što su godinama vlasti u Zenici odbijale i pomisliti da pristanu da se vrelovod gradi ka Zenici.

ktg-dozvola3Direktor Arcelor Mittala Zenica (AMZ) Bidžu Nair (Biju) je dva navrata, 2014. i 2015. upozoravao gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića da su postojeći kotlovi “na samrti”, te da AMZ sa ili bez Grada, kreće u nabavku novih kotlova. Kao rok gašenja kotlova koji su u funkciji od 1972. godine, Nair je naveo proljeće 2017. godine.

– Nakon dvije godine ćutnje, te roka da se izjasne o zajedničkoj kupovini, Mittal je ove sedmice poslao pismo Smajloviću, u kojem je rekao da “od 15. marta počinje sa projektovanjem novih kapaciteta”, te da je to rok da se Grad izjasni želi li ubuduće da se grije iz ove kompanije. Ni na ovo pismo još nema odgovora, jer Smajlović i saradnici očigledno i dalje vjeruju u projekat KTG-ove Termoelektrane, koju čak ni SDA BiH nije stavila na listu prioritetnih projekata koje će “gurati” njeni kadrovi, kaže naš sagovornik iz Gradske uprave.

Smajlović je više od pet godina odbijao da razgovara sa Elektroprivredom BiH oko dovođenja pare iz Termoelektrane Kakanj, i to dionicom autoputa A1, u izgradnji, što bi dodatno pojeftinilo cijenu gradnje. Pravdao je to “nedovoljnim brojem informacija o mogućnostima TE”, a u posljednje vrijeme “izostankom priče na strani EP-a”.

ktg-dozvola1KTG i Gradska uprava bez komentara

Odluku o oduzimanju dozvole za opskrbu električnom energijom nisu željeli komentirati u KTG-u, pravdajući to “službenim odsustvom odgovornih osoba”. Iz Gradske uprave se također niko nije oglasio o novonastaloj situaciji.  KTG Zenica je kompanija za gradnju Termoelektrane u mješovitom vlasništvu kontraverznog biznismena Branka Montenegra, Grada Zenice i kineskih investitora. Projekat je započet 2008. godine kada je Vahid Hećo (Stranka za BiH) doveo Montenegra kao investitora u Zenicu. U martu 2009. Montengro i Smajlović su potpisali Memorandum, a do danas KTG je u nekoliko navrata mijenjao vlasničku strukturu.

(Dnevni avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno