Politika

Monitoring rada kantonalnih skupština u FBiH u I kvartalu 2018. – Transparentnost rada kantonalnih skupština još uvijek nije na žaljenom nivou

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Monitoring rada kantonalnih skupština u FBiH u I kvartalu 2018. – Transparentnost rada kantonalnih skupština još uvijek nije na žaljenom nivou  – Najpozitivniji momenti u kontekstu transparentosti rada kantonalnih skupština, koji su se desili u prvom kvartalu 2018. godine, su puštanje u rad web stranice Skupština SBK i pripreme za uvođenje sistema elektronskog glasanja u Skupštini BPK.

Skupština SBK konačno je, u martu ove godine, dobila svoju web stranicu i time prestala biti jedina institucija vlasti u državi, bez ovog ključnog alata za transparentan rad u vremenu brzih elektronskih komunikacija. Na žalost, svoju prvu(!) web stranicu Skupština SBK dobija tek 2018. godine, i to kao donaciju Američke agencije za razvoj (USAID), u okviru projekta „Jačanje institucija vlasti i procesa u BiH“.

S druge strane, Skupština BPK, instalirala je, i uskoro bi trebala i pustiti u rad sistem elektronskog glasanja, koji bi trebao dovesti do transparentnijeg i odgovornijeg rada poslanika, odnosno građanima omogućiti uvid u individualno glasanje svakog od poslanika po svakoj od mjera na dnevnom redu.

Inače, transparentnost rada većine kantonalnih skupština je „prihvatljiva, sa dosta prostora za poboljšanja“, što znači da je omogućen slobodan pristup javnosti (uz prethodnu najavu) skupštinskim zasjedanjima i neke osnovne informacije o skupštini i njenom radu, ali da postoje i različiti nedostaci, u kontekstu transparentnosti.

Pa, tako, ni jedna skupština nema, na svojoj web stranici, objavljene podatke o primanjima svojih poslanika. Većina nema funkcionalan elektronski sistem kontrole prisustva i registrovanja pojedinačnog glasanja poslanika. Većina ih na svojoj web stranici ne objavljuje zapisnike sa sjednica skupštine i njenih radnih tijela, kao ni odgovore na poslanička pitanja. Takođe, većina na svojoj web stranici nema mogućnost preuzimanja, u elektronskom obliku, materijala koji su razmatrani i usvojeni!

Poseban problem je donošenja budžeta na netransparentan način, uz ignorisanje potrebe za učešćem javnosti u čitavom procesu, odnosno bez organizovanja javnih rasprava u kojim bi se interesnim grupama, sindikatima, nvo, građanima kao pojedincima, omogućilo da iskažu svoje mišljenje i daju prijedloge, u vezi sa sadržajem Budžeta. Pri donošenju budžeta za 2018. godinu, u 6 kantona – PK, ZDK, BPK, SBK, ZHK i K10 – procedura donošenja obavljena je bez javnih rasprava.

Isti problem kao s budžetima, samo mnogo rašireniji, je i sa programima rada. Iako većina poslovnika sadrži obaveza da se u izradu programa rada uključuju građani i udruženja građana, ta se odredba uglavnom zaobilazi, a prijedlozi takve vrste ignorišu.

Centri civilnih inicijativa preporučuju povećanje transparentosti rada kantonalnih skupština. Sve značajne dokumente i odluke treba donositi na transparentan način, uz javnu raspravu i uvažavanje mišljenja javnosti. Povećati obim i učestalost ažuriranja informacija na zvaničnim web stranicama institucija. Uvesti sistem elektronske evidencije prisutnosti i glasanja poslanika i time rad poslanika učiniti odgovornijim i transparentnijim.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno