Biznis

Potpisan sporazum o relizaciji programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba za potrebe tržišta rada ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Antonio Šimunović i predsjednica Privredne komore ZDK-a Dijana Babić potpisali su sporazum o realizaciji programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba za potrebe tržišta rada u ovom kantonu.

Program je vrijedan 126.000 KM, od čega je ovo ministarstvo obezbjedilo 65.000 KM, Federalni zavod za zapošljavanje 49.000 KM, a preostalih 12.000 KM osigurala je Privredna komora ZDK-a.

Planirano je da programom bude obuhvaćeno najmanje 35 osoba na području ovog kantona. Korisnici programa će biti odabrani putem dva javna poziva koje će objaviti Privredna komora ZDK-a, s tim da će prvi biti upućen osobama prijavljenim na evidencije nezaposlenih, a drugi javni će se odnositi na kompanije kod kojih će se izvoditi praktična obuka polaznika i kod kojih će polaznici biti zaposleni na period od najmanje četiri mjeseca.

Prema posljednjim zvaničnim podacima iz oktobra 2023. godine, na području ovog kantona je na evidenciji nezaposlenih JU Služba za zapošljavanje bilo evidentirano 15.409 nekvalifikovanih osoba, a budući da postoji velika potražnja poslodavaca za kvalifikovanom radnom snagom određenih profila, resorno ministarstvo se, prema riječima ministra Šimunovića, opredijelilo da kroz ovakve i slične projekte usmjeri sredstva te doprinese smanjenju nezaposlenosti nekvalifikovanih i teško zapošljivih kategorija.

– Dugoročno gledano, investicija u obrazovanje odraslih i prekvalifikaciju teško zapošljivih i dugotrajno evidentiranih na evidenciji Službe za zapošljavanje ogleda se u činjenici da osobe koje su korisnici ovog programa budu brisane sa evidencije nezaposlenih, a s druge strane postaju konkurentne na tržištu rada sticanjem novih, traženih kompetencija za koje su certificirane od strane Privredne komore – rekao je ministar Šimunović.

Naglašava da ovo ministarstvo ima odličnu saradnju s Privrednom komorom, koja je započeta 2019. godine na osnovu memoranduma o saradnji “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno