Info

Kada ćemo putovati u Tursku s ličnom kartom?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kada će građani Bosne i Hercegovine i Turske moći obavljati međusobne posjete u ove dvije države koristeći samo ličnu kartu, odnosno bez pasoša, pitanje je koje se često postavlja u javnosti naročito pred turističku sezonu.

Činjenice, kao i obično, govore o tome da bh. vlasti nisu odradile svoj zadatak kako bi građanima obje zemlje bile omogućene međusobne posjete bez da koriste pasoš.

Prema informacijama Faktora iz diplomatskih izvora, činjenice o mogućnosti putovanja između dvije države sa ličnom kartom su sljedeće:

Sporazum između Vlade Republike Turske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji državljanima Bosne i Hercegovine i Turske pruža omogućava putovanje sa ličnom kartom, bez pasoša, tema je koja je bila na dnevnom redu i to na prijedlog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana prilikom njegove posjete Sarajevu 6. septembra 2022. godine.

Istog dana odlučeno je da se na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine pripremi nacrt sporazuma koji je predstavljen javnosti prilikom obraćanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i tadašnjih članova Predsjedništva BiH.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je tada, 2022. godine, kako će ministarstva njegove zemlje ubrzano raditi na realizaciji ovog dogovora. Tako je i urađeno.

Samo 10 dana nakon ovih izjava, nacrt sporazuma koji je pripremila turska strana zvanično je proslijeđen vlastima Bosne i Hercegovine. Međutim, sporazum i dalje čeka zvanični odgovor iz Bosne i Hercegovine, piše Faktor.

Što se tiče takvog sporazuma između Turske i Srbije, a što se često spominje u javnosti kada se postavlja pitanje šta je sa sporazumom između BiH i Turske, on još nije stupio na snagu. Dakle, prilikom međusobnih posjeta državljanja te dvije zemlje još se koriste pasoši.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno