Ljudi

Akademik Enes Karić dobitnik priznanja ”Hasan ef. Škapur” za 2023. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komisija za dodjelu nagrade i priznanja ”Hasan ef. Škapur” donijela je Odluku da dobitnik ovogodišnje nagrade i priznanja za doprinos u afirmaciji islama i islamskih znanosti u BiH bude akademik Enes Karić.

Nagrada i priznanje bit će uručeni 12. rebiu-l-evvela 1445. h.g./ 27. septembra 2023. godine u Tešnju.

Fond ”Hasan ef. Škapur” ustanovljen je pri Medžlisu IZ Tešanj 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim naučnim radnicima, pojedincima, organima i ustanovama u BiH i šire za doprinos u razvoju islamskih znanosti. Nagrada i priznanje dodjeljuju se jednom godišnje i to povodom 12. rebiu-l-evvela.

Enes Karić je osnovnu školu završio 1973. u Han Biloj (Travnik). Srednju petogodišnju Gazi Husrev-begovu medresu je završio u Sarajevu 1978, a potom se iste godine upisao na Fakultet političkih nauka i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Na Fakultetu islamskih nauka diplomirao je 1981, a na Fakultetu političkih nauka 1982. godine. Postdiplomski studij iz filozofije je upisao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i magistrirao 1986. (Tema: Odnos grčke i islamske filozofije u enciklopediji Ihvanus-Safa). Doktorirao je 1989. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (tema: Hermeneutički /tefsirski/ problemi prevođenja Kur’ana). Boravio je više puta na specijalizacijama na univerzitetu Al-Azhar, Kairskom univerzitetu, zatim na univerzitetu Yale (SAD) i Oxford (Velika Britanija). Godine 2002. proveo je ljetni semestar na Fullbrightovoj stipendiji na univerzitetu u Kaliforniji, Santa Barbara (UCSB). Zimski semestar 2008. je proveo na Ludwig-Maksimilians univerzitetu u Münchenu.[1]

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu je izabran za asistenta 1981. godine na predmetu tefsir (tumačenje Kur’ana). Godine 1986. izabran je za predavača na istom predmetu, a potom 1989. i za docenta. Godine 1991. biran je za vanrednog profesora tefsira. Godine 1999. biran je u zvanje redovnog profesora na Fakultet islamskih nauka, na predmetu tumačenje Kur’ana. Tokom 1994-96. bio je ministar za Obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je predsjednik bio Haris Silajdžić. Od 2. oktobra 2003. godine izabran za dekana Fakulteta islamskih nauka. Saradnik je na postdiplomskim studijama na Filozofskom, Pravnom i Fakultetu islamskih nauka. Akademske 2002-03. predavao je predmet Kultura islama na Univerzitetu u Ljubljani. Učestvovao je na simpozijima posvećenim filozofiji, hermeneutičkim /tefsirskim/ istraživanjima, povijesti tumačenja svetih tekstova (a posebno Kur’ana), globalizaciji, u Tunisu (1997), Parizu (1997), Leidenu (1998), Hannoveru (2000), Rijadu (2001), Cambridgeu (1997), Tokiju (1999), Grazu (2000.) Također je pozivan da drži predavanja na Institut fur Religionswissenschaft an der Karl-Franzens-Universitat, Graz.

Karićeva studija pod naslovom Historijsko-civilizacijski značaj mističnog tumačenja Kur’ana (The Significance of Sufism in the History of Islamic Civilization: Its place and Value in the Universal and Perennial Process of Spiritual Inquiry) je odabrana u programima UNESCO-a i bit će objavljena u posebnim izdanjima posvećenim različitim aspektima islamske kulture (Various Aspects of Islamic Culture). Urednik ove sveske je prof. dr Ekmeleddin Ihsanoglu. Od 1990. godine član je savjeta fondacije za očuvanje rukopisnog nasljeđa islama (Al-Furqan), koju je osnovao Ahmed Zeki Yamani 1991. godine u Londonu. Član je savjeta časopisa Islamic Studies (Pakistan), kao i savjeta časopisa American Journal of Social Sciences (Herndon, SAD). U ljeto 2002. godine izabran za aktivnog člana Jordanske Kraljevske Akademije (Alu l-Bayt). Akademske službe U periodu 1976 – 1977. bio je glavni i odgovorni urednik Zemzema, zatim 1989 – 1990. glavni i odgovorni urednik Islamske misli. Bio je član redakcije Zbornika Fakulteta islamskih nauka, Muslimanskoga glasa i Ljiljana. Urednik je Anala (časopis Gazi Husrevbegove biblioteke u Sarajevu). U periodu od 1984. do danas objavljivao je rasprave, prijevode sa arapskog i engleskog, eseje, polemike i prikaze knjiga u sljedećim sarajevskim, zagrebačkim i beogradskim listovima i časopisima: Islamska misao, Dijalog, Život, Kulturni radnik, Filozofska istraživanja, Kulture istoka, Znakovi vremena, Glasnik VIS-a i Takvim, Lica, Izraz, Muallim, Oslobođenje, Dnevni avaz, Erazmus, Slovo. Enes Karić je objavio i nekoliko radova posvećenih islamu u Evropi i euro-islamskoj kulturnoj baštini na arapskom jeziku u dnevnim novinama Aš-Šarq al-Awsat, u kuvajtskom časopisu al-Mujtama’a. Na arapskom jeziku objavio u rijadskom časopisu Al-Faisal nekoliko studija koje se bave islamom u Evropi, susretom civilizacija. U Al-Faisalu objavio također i studiju o životu i djelu alima Bosne, Mehmeda Handžića. Obavio i objavio intervjue sa profesorima islamskih nauka: Seyyed Hossein Nasr, Annemarie Schimmel, Abdalwahab Bouhdiba, Abdulhakim Murad. Obavio je i intervju sa kraljem Maroka Hasanom II. 1995. godine je objavio prijevod Kur’ana na bosanski jezik. Od 2. oktobra 2003. godine do 1. oktobra 2007. god. obavljao je dužnost dekana Fakulteta islamskih nauka.[2] 2005. godine bio je glavni protukandidat Mustafi Ceriću na izborima za Reisu-l-ulemu.[3] 2009. godine objavio je svoj prvi roman pod naslovom “Pjesme divljih ptica”.[4]

Dr. Enes Karić radi kao redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Posebno se bavi užom oblašću, poviješću tumačenja Kur’ana i metodologijom tumačenja Kur’ana.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno