Info

Srednjoškolci iz Tešnja istakli se aktivnošću i poduzetničkim duhom na Job Lab radionici Telemach fondacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj nedavno je održana Job Lab radionica karijernog savjetovanja, koja je privukla veliki broj srednjoškolki i srednjoškolaca iz ovog grada.

Ova inicijativa, koju organizira Telemach fondacija u saradnji s Inkubatorom društvenih inovacija MUNJA, ima za cilj osnažiti mlade ljude koji se nakon završetka srednje škole nalaze na važnoj životnoj raskrsnici i pružiti im vrijedne smjernice za budućnost.

Odrastanje u okruženju s brojnim primjerima poduzetničkog duha i uspješnih kompanija, po kojima je ovaj grad prepoznatljiv, pozitivno je utjecalo na stav prema karijeri i planovima za budućnost mladih Tešanjki i Tešanjaca.

Hrabrosti i inspiracije za ostvarenjem snova im ne nedostaje, a ono na čemu žele dodatno poraditi jesu znanja i vještine koje pruža program Job Lab.

„Ova radionica priuštila nam je puno novih informacije neophodnih za izlazak na tržište rada, a koje nemamo u školi. Ponekad svi moramo izaći iz vlastitih granica i oprobati se u nečemu novom, pa tako i u slučaju biznisa, kako bismo na kraju postigli rezultat kojim smo zadovoljni i koji je dobar za nas. Tešanj je prepoznatljiv kao industrijski grad i zbog toga mislim da predstavlja dobro mjesto za početak vlastitog biznisa“, kazala je Arsela Artuković, učenica četvrtog razreda pomenute škole.

Osamnaestogodišnji Amar Sinanović, također učenik četvrtog razreda Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ Tešanj, smatra da su ovakve prilike za edukaciju „izuzetno korisne radi daljeg usmjeravanja obrazovanja ili budućeg zaposlenja“. Istakao je i sljedeće:

„Volio bih postati poduzetnik, budući da regija u kojoj živimo pruža mnoge mogućnosti za to“.

A kako je protekla radionica sa srednjoškolcima Tešnja, ispričala je Melisa Selak-Hodo, edukatorica Job Lab programa u ime organizacije MUNJA.

„Atmosfera je bila fenomenalna, a učesnici su bili aktivni kroz cijelu radionicu, iako je većini ovo bio prvi susret s neformalnom edukacijom. Najviše ih je zainteresovalo šta su to konkretno X faktori za zaposlenje i kako ih oni mogu razviti. Naravno, očigledan je bio i njihov poduzetnički duh, a oduševilo nas je kada smo prilikom razgovora saznali da mnogi od učesnika već imaju određene hobije koje polako pretvaraju u biznise“.

Telemach fondacija kroz Job Lab program nastoji omogućiti mladima da razviju i usavrše vještine koje su danas tražene na tržištu rada te da iskoriste maksimum svojih potencijala za razvoj željene karijere. Radionice se održavaju četvrtu godinu zaredom, a kroz njih je prošlo više od 1600 mladih iz 67. bh. gradova. Ukoliko pohađate srednju školu, vrijeme je da i vi napravite prvi korak ka vašoj karijeri, prijavite se za učešće u online ili live Job Lab radionicama koje će se održati 8. maja u Gornjem Vakufu te 15. maja u Gacku i Bileći. Najaktivnije učesnike očekuje studijska posjeta kompaniji Telemach BH, s mnoštvom zanimljivih prilika za edukaciju i druženje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno