Zenica

Foto: Novi Vranduk veliko radilište

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi Vranduk veliko radilište – U Novom Vranduku počeli su radovi na izradi kanalizacione mreže za ovo naselje, a sklopu realizacije jednog od projekata komunalne infrastrukture u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini lokacije Hidroelektrane (HE) „Vranduk“. JP Elektroprivreda BiH u okviru tog programa s 1,5 miliona KM finansira realizaciju 34 projekta.

I ove radove na izradi kanalizacije finansira JP Elektroprivreda BiH u okviru Programa o prijateljskom okruženju s Općinom Zenica, a u svrhu izgradnje HE “Vranduk”.

Danas smo na radilištu u Novom Vranduku zatekli radnike firme „Špic Beton“-Niskogradnja, koji su počeli radove na iskopu kanala, postavljanju šahtova, te polaganju cijevi.

Zbog konfiguracije terena, jedan dio kanalizacije ide putem kroz naselje u dužini oko 130 metara, te je u potpunosti obustavljen saobraćaj kroz naselje. Za dvosmjerni prolaz se koristi tunel od bivše uzane pruge, kroz koji je, inače, jednosmjeran saobraćaj.

Inače, projekti u okviru Programa prijateljskog okruženja bit će realizovani u oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže, te sporta u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini HE “Vranduk” – Koprivna, Ponirak, Novi Vranduk, Varočište, Hanovi, Gladovići, Ljubetovo, Višegrad i druga.

Projekat HE “Vranduk” ima posebnu važnost za Općinu Zenica i Zeničko-dobojski kanton, privredu i građane tog područja, posebno zbog činjenice da iza projekta stoji javno preduzeće Elektroprivreda BiH, a to znači sigurnost.

HE “Vranduk” je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata, koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE “Vranduk” iznosit će 19,63 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh. Širina brane biće 14 metara, dužina 120, a visina 19 metara.

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno