Zenica

VIDEO+FOTO: Simpozij o turskom jeziku na Balkanu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici se održava simpozij pod nazivom “Od davnina do današnjice: značaj i mjesto turskog jezika u periodici na Balkanu”. Ovo je prvi međunarodni simpozij u organizaciji Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i predstavlja značajan korak na dugome i trnovitome putu koji je Odsjek započeo još 2005. godine.

Otvaranje Simpozija i protokolarno obraćanje je obavljeni u prostorijama Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a osim u našem gradu simpozij ae održava i u Mostaru.

Simpozij je svečano otvoren prigodnim obraćanjem prof.dr.sc. Dževada Zečića, rektora Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Damira Kukića, dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i prof.dr.sc. Edine Solak, šefice Odsjeka za turski jezik i književnost. Prisutnima su se također obratili i gosp. Faruk Berak Akçeşme, direktor Centra za civilizaciju na Balkanu i gosp. Muhamet Akif Yaman, direktor TKC Yunus Emre u Sarajevu.

– Simpozij “Od davnina do današnjice: mjesto i značaj turskoga jezika u periodici na Balkanu“ treba se promatrati kao još jedan značajan korak na dugome i trnovitome putu koji je Odsjek za turski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Zenici započeo još 2005. godine. Naš odsjek koji je formiran uz podršku TIKE, iznjedrio je mnogo diplomantica i diplomanata do danas. Mnogo univerzitetskih profesora i profesorica iz Turske učestvovalo je u realizaciji nastavnoga procesa na našem odsjeku. Naši studenti i studentice posjećuju Tursku u okviru raznih vannastavnih aktivnosti kao što su ljetne škole, kursevi, ekskurzije, koje se organiziraju svake godine. Ugledne ličnosti iskazale su zanimanje za ovaj odsjek, što nam je dalo veliki podsticaj u radu, a posebno treba naglasiti činjenicu da su nas posjetili i visoki državni dužnosnici prilikom svoga dolaska iz Turske u Bosnu i Hercegovinu. A primarni cilj osnivanja odsjeka i jeste bio izgraditi most između Turske i Bosne i Hercegovine.
Kao što je to navedeno i u pozivnom pismu za simpozij, periodične publikacije zauzele su svoje mjesto u svakodnevnome životu u cijelome svijetu, te su se tada počele koristiti kao najvažnije sredstvo informiranja i komunikacije na Balkanu. Turski jezik imao je posebnu i vrlo zanimljivu ulogu kao jezik komunikacije u periodu osmanske vladavine na Balkanu. Kada su se periodične publikacije počele objavljivati na Balkanu, veliki broj časopisa i novina štampao se na turskome jeziku ili su to, pak, bile višejezične publikacije štampane na raznim jezicima (albanskome, bosanskome…), ali su sadržavale i jedan dio na turskome jeziku. Nakon raspada Osmanskoga carstva, zastupljenost turskoga jezika u periodičnim publikacijama počela je jenjavati u balkanskim državama, što se ne može reći za sve države s ovoga područja, jer se utjecaj turskoga jezika uspio zadržati u pojedinim balkanskim zemljama do današnjih dana, istina ne u tolikom intenzitetu kao prije.
Primarni je cilj simpozija prezentirati periodične publikacije na turskome jeziku koje se objavljuju na Balkanu od perioda osmanske vladavine do danas, odnosno analizirati svrhu, cilj i sadržaj ovih publikacija, te se osvrnuti i na njihovo mjesto u svakodnevnome životu i utjecaj na državno uređenje. 46 znanstvenica i znanstvenika izlagat će 38 naučnih radova u okviru međunarodnoga simpozija koji se prvi put organizira na našem odsjeku. Radovi koji će biti prezentirani na simpoziju detaljno će analizirati ovu temu s naučnoga aspekta, te će skrenuti pažnju na kontinuiranu važnost turskoga jezika, koja traje od davnina do današnjih dana.
Važno je naglasiti činjenicu da se ovakvi međunarodni simpoziji ne mogu organizirati bez timskoga rada. Zato bih se željela zahvaliti svima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije. Veliku zahvalnost dugujemo uvaženom rektoru Univerziteta u Zenici prof. dr. Dževadu Zečiću, cijenjenom ambasadoru Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunu Koču, direktoru Instututa Yunus Emre u Sarajevu gospodinu Mehmetu Akifu Yamanu, a posebnu zahvalnost izražavamo atašeu za kulturu Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini gospodinu Soneru Šahinu, uvaženom načelniku općine Kahramankazan Lokmanu Erturku, cijenjenom direktoru Centra za istraživanje islamske historije, kulture i umjestnosti Halitu Erenu, uvaženom direktoru Centra za civilazije na Balkanu Faruku Uzuntašu, koji su pružili finansijsku podršku u organizaciji simpozija.
Isto tako, veliku zahvalnost dugujemo akademskom osoblju, studenticama i studentima Odsjeka za turski jezik i književnost, koji su nam pružili neizmjernu pomoć i podršku u realizaciji svih segmenata ove manifestacije, rekla nam je  voditeljica Odsjeka za turski jezik i književnost Univerziteta u Zenici, vanr. prof. dr. Edina Solak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno