Politika

Sanja Renić: Borim se za Zenicu kao navijači Čelika za naš klub

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanja Renić: Borim se za Zenicu kao navijači Čelika za naš klub

  1. Tragom Vaše inicijative za utvrđivanje odgovornosti za nesavjestan rad pomoćnika gradonačelnika za urbanizam molimo da nam kažete nešto o tome, obzirom koliko je nama poznat, ovo je prvi slučaj u BiH da Predsjedavajuća Gradskog vijeća otvara ovakvo pitanje. 

                        Mi smo u našoj predizbornoj kampanji u više navrata naglašavali važnost prostorno-planske dokumentacije grada kao determinante razvoja i dinamike izdavanja Rješenja o odobrenju građenja. S obzirom da je prostorni plan za period 2016-2036 osnovni dokument na kojem se temelji naša budućnost i iz kojeg proizilazi Urbanistički plan, a nakon toga i Regulacioni planovi, istom sam pristupila sa iznimnom pažnjom odmah po stupanju na mjesto predsjedavajuće Gradskog vijeća. U tom smislu sam pokušala napraviti komunikaciju sa Službom za prostorno uređenje u cilju dobijanja informacije po pitanju aktivnosti koje se trenutno vode na izradi Prostornog plana. Kako sam naišla na apsolutnu opstrukciju, odlučila sam da uz pomoć stručnjaka iz ove oblasti, a posebno prof. Nasihe Pozder, analizirati zakonsku regulativu koja definira ovu oblast te sam došla do frapantnih činjenica. Zakonom o prostornom uređenju koji je donesen 2004. godine je propisano da Prostorni plan spada u obavezni dokumenat prostornog uređenja te da su ga općine bile dužne usvojiti najkasnije u roku od dvije godine od dana objave Zakona tj. do 2006. godine. Danas je 2017. godina što znači da kasnimo punih 11 godina uz napomenu da su sve općine u Ze-do kantonu usvojile ovaj strateški dokumenat, kao i sam Ze-do kanton 2009. godine. Osim toga, uočili smo i niz drugih nepravilnosti u provođenju procedura koji proizilaze iz Zakona o prostornom uređenju i građenju. Nakon svega, podnijela sam gradonačelniku, obzirom da je on nadležan, inicijativu za utvrđivanje odgovornosti pomoćnika načelnika za urbanizam i savjetnika gradonačelnika za urbanizam, kao direktno odgovornih za period 2004-2016. godine zbog nesavjesnog i protuzakonitog obavljanja službene dužnosti.

  1. Kako to da niko od ranijih dužnosnika u periodu od 2004-2016 god nije reagovao na ove činjenice i na koji način se to odrazilo na građane Zenice? 

Nije mi poznato zašto niko nije reagovao na nedostatak ovako važnog strateškog dokumenta, ali se nadam da će u narednom periodu ovo Gradsko vijeće poduzeti sve potrebne aktivnosti da što prije na zakonit način usvojimo Prostorni plan, pogotovo iz razloga što je isti veoma bitan zbog kapitalnih projekata koje potiče gradonačelnik, a bez Prostornog plana kao i Urbanističkog plana i ti projekti će doći u pitanje.

Kada govorimo o posljedicama to možemo posmatrati sa dva aspekta: prvi su građani Zenice koji su željeli graditi objekte individualne ili kolektivne stanogradnje koji su se suočili sa dugotrajnim i mukotrpnim procedurama koje su se uglavnom rješavale po principu “neko može a neko ne može”. Drugo su domaći i strani investitori koji su imali namjeru graditi poslovne objekte u Zenici, ali su uglavnom odustajali zbog neizvjesnosti po pitanju dobijanju Rješenja o odobrenju građenja, kao i nemogućnosti apliciranja za dobijanje sredstava iz fondova za razvoj, obzirom da je za aplikaciju potrebna izjava da grad posjeduje validne prostorno-planske dokumente.

Zvuči doista nevjerovatno da strategija razvoja Grada Zenice 2012-2022 koja je napisana na 118 stranica samo na pola jedne stranice govori o prostorno-planskoj dokumentaciji koja je u stvari preduvjet razvoja svih segmenata društva i kao takva predstavlja vitalni strateški dokumenat od kojeg sve počinje. O kakvom mi to razvojnom i evropskom putu govorimo ako nemamo ni osnovne dokumente za to.

  1. Možete li nam reći kako ocjenjujete saradnju sa Gradonačelnikom i da li očekujete da će on podržati Vašu inicijativu 

Kao što sam i do sada govorila mislim da saradnja iako nije uvijek harmonična, ipak može biti produktivna. U nekim ranijim vremenima vladao je potpuni sklad između većine u Gradskom vijeću i kabineta Gradonačelnika, što je nekad znalo biti dobro, a nekad loše. Da je sve bilo dobro danas ne bismo imali ovoliko problema u gradu. Ono što je bitno je da radimo u interesu građana Zenice, bez obzira šta lično mislimo jedni o drugima. Ja ću kao predsjedavajuća na svaki način podržati gradonačelnika u kreiranju i realizaciji pozitivnih projekata, te sam duboko uvjerena da će i on podržati moje inicijative posebno kada je riječ o poštivanju zakonitosti u radu Gradske uprave i Gradskog vijeća.

  1. Na koji način pripremate sjednice Gradskog vijeća?

             Da budem iskrena u proteklom periodu nisam bila u mogućnosti uticati na pripremu materijala i dnevnog reda za sjednice Vijeća s obzirom da se to radi negdje daleko od mene, tako da samo dobijem gotove materijale na koje mogu utjecati tek kroz rad komisija i radnog Predsjedništva sa kojima imam odličnu saradnju, bez obzira što svi dolazimo iz različitih političkih opcija.

Tretman prema predsjedavajućoj možda i nije onakav kakav bi trebao biti prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu grada, a  u prilog tome govori i činjenice  da bez  obzira što sam svaki dan na radnom mjestu moja mala kancelarija je smještena na kraju hodnika pored wc-a. Ipak vjerujem da će se to vremenom promijeniti jer jedno je sigurno, a to je da ću u svemu što radim biti istrajna kao navijači “našeg” Čelika, koji su se nakon velike borbe izborili za svoj klub, pa se nadam da ću se i ja izboriti za Zenicu onakvu kakvu je ja vidim i osjećam.

  1. Kada ste spomenuli NK “Čelik” moramo pitati kakvi su Vaši osjećaji obzirom da je Vaš otac dugo godina nosio crveno-crni dres. 

Ne trebam posebno napominjati koliko „Čelik“ znači za ovaj grad, tradicija vezanosti za „Čelik“ u našem gradu traje već godinama, prenosi se s generacije na generaciju, i tako je i u mom slučaju. Također, kad u bilo kojem gradu u BiH i regionu kažete da dolazite iz Zenice, jedna od njihovih prvih asocijacija je uvijek „Čelik“. Međutim, ono što je postalo jasno posljednjih godina, to je da ipak nisu dovoljne samo emocije, nego da moramo početi i konkretno djelovati. Drago mi je da je konačno usvojen novi statut, koji su navijači tražili godinama, i da su se oni vratili na tribine, jer jedan klub ne može bez navijača. Nadam se da će „Čelik“, uz sveopštu podršku koju ima u gradu, najprije početi redati dobre rezultate u ovoj sezoni, kako bi izborio opstanak, a onda da počnemo rješavati probleme i stavimo klub na stabilan osnov za duži period. Vjerujem da ćemo svi, kada je u pitanju „Čelik“, uraditi sve što je u našoj mogućnosti da i Grad pomogne koliko može, u skladu sa svojim nadležnostima.

  1. Zadnjih dana pojavila se informacija da Glavna gradska magistrala (GGM) nema upotrebnu dozvolu, koji je Vaš komentar? 

            Nema sumnje da je projekat Glavne gradske magistrale bila dobra ideja za koju znamo da datira iz daleke 1980-te godine i čiju realizaciju su građani Zenice čekali 30 godina. Moguće da je u procesu implementacije projekta bilo nekih manjkavosti, ali mislim da to ipak treba prepustiti struci pa ćemo nakon izvještaja Nadzornog tima o kvaliteti gradnje i Izvještaja Komisije za tehnički prijem moći dati konačan sud o uspješnosti ovog projekta. Stoji i činjenica da Gradsko vijeće još uvijek nije dobilo na uvid finansijski izvještaj o izgradnji GGM-a, ali se ja iskreno nadam da ovi propusti ipak neće umanjiti značaj ovog projekta. 

  1. Koja su to glavna pitanja na kojima planirate raditi u okviru Vašeg mandata? 

            Već na sljedećoj sjednici imamo na dnevnom redu prijedlog izmjene Poslovnika o radu Gradskog vijeća od kojeg očekujem da će vijećnicima i predsjedavajućoj dati zakonom utvrđene ingerencije po pitanju procedura pripreme i vođenja sjednica Vijeća kako bi vijećnici bili u mogućnosti što kvalitetnije utjecati na Gradsku upravu i javna preduzeća, a u cilju zadovoljavanja potreba građana Zenice.

Prostorni i Urbanistički plan kao strateški dokumeti razvoja su moj veliki cilj i želim raditi na tome da što prije budu usvojeni na kvalitetan i zakonit način.

Inicirala sam ukidanje paušala za grijanje, ali očekujem da ću zajedno sa svim vijećnicima uspjeti ukinuti i druge nepotrebne namete, kao što su potvrde o izmirenju obaveza plaćanja, KGZ, itd.

Danas ne znamo u čijem vlasništvu su saobraćajnice, javna rasvjeta, mostovi, pozorište itd. Te s toga želim inicirati formiranje imovinskog fonda Grada Zenice, kako bi smo na jednom mjestu imali popis kompletne gradske pokretne i nepokretne imovine te definiran način upravljanja i raspolaganja istom uključujući upravljanje dioničarskim udjelima Grada (Alba, Deponija Mošćanica itd).

Trenutno radim na pripremi inicijative za poboljšanje informatičke pismenosti uposlenika Gradske uprave, za koju vjerujem da će svima biti od koristi.

Problem zagađenja je u svakom slučaju pored grijanja grada, jedan od gorućih problema za koji se nadam da ćemo u narednom periodu naći kvalitetno rješenje.

Spisak zacrtanih aktivnosti je dosta velik, ali ovom prilikom sam spomenula samo teme koje potiču urbani i poslovni ambijent, ali naravno da ću zajedno sa svim vijećnicima i gradonačelnikom raditi i na poboljšanju sportskih, kulturnih, obrazovnih i socijalnih prilika u našem gradu.

PRESS NAŠA STRANKA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno