Kultura

Osnovana Zajednica izdavača i nakladnika u BiH: Ključ za uspješan brak trgovine i umjetnosti

Muamer Spahić
Muamer Spahić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osnovana Zajednica izdavača i nakladnika u BiH: Ključ za uspješan brak trgovine i umjetnosti – Pod krovom čuvene sarajevske Stipine knjižare, odnosno Svjetlostkomerca u Titovoj ulici, upravo među knjigama, okupili su se danas bh. izdavači, kako bi najavili da je grupa od sedam vlasnika i direktora izdavačkih kuća osnovala Zajednicu izdavača i nakladnika u BiH. Pokušat će naći rješenje za izlazak iz neprihvatljive situacije u kojoj se nalazi cjelokupno bh. izdavaštvo/nakladništvo: Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Synopsis i University press iz Sarajeva, Vrijeme iz Zenice te Hrvatski leksikografski institut iz Mostara.

Njima je izdavaštvo jedina djelatnost od koje žive i kojom se u dužem vremenskom periodu, kontinuirano bave objavljivanjem estetski vrijednih i društveno korisnih knjiga, uprkos društvenoj nebrizi, nepostojanju kulturnih politika i posljedično teškim tržišnim uvjetima, a uspjeli su opstati i očuvati visoke profesionalne izdavačke standarde. Kako bi bh. izdavaštvo pokrenuli u željenom smjeru, ova grupa odlučna je, da kao aktivni sudionici zajednički nastupe i rješavaju probleme. A njih je i previše.

Prvi bh. sajam

Ajet Arifi iz Connectuma kazao je da je ovo je inicijativa sedam bh. izdavača, koji su se okupili oko odluke da se počnu baviti svojim poslovima, sobom, iz jednog prostog razloga:

– Svi smatramo da su za ovu zemlju i ovaj grad, izdavaštvo i kultura, važni, a da su prepušteni samo nekom od slojeva našeg društva, kao što je politički ili ekonomski. BiH nam je prevažna da bismo je prepustili stihiji i nebrizi kojoj mi u izdavaštvu svjedočimo u posljednje vrijeme. Recimo, BiH je već treću godinu bez štanda na Frankfurtskom sajmu. To je jedina zemlja u Evropi koja nema nacionalni štand na ovoj najvećoj smotri knjige u svijetu. A prva naša aktivnost bit će organiziranje prvog bh. sajma knjige i izdavaštva.

Damir Uzunović iz Buybooka rekao je da se u jeseni pojavi mnogo festivala, puno autora dođe sa strane, priča se o knjigama:

– Mi se dobro spremimo, objavimo dobre naslove, postoje sajmovi kao što je Beograd, Zagreb Pula, trenutno su aktuelni Sarajevski dani poezije. Naravno da je to dobro da se priča o knjigama. Mi smo izdavači, koji u BiH objave 90 posto svih knjiga, ne želimo više stvar prepuštati slučaju i govoriti kako je izdavaštvo u krizi i da ne možemo napraviti ništa… Ne želimo kukati. Mi smo do sada preživjeli, jer imamo znanje i struku, želimo da se ujedinimo i budemo partneri. Moramo doći do čitalačke publike, biblioteka, državnih fondova koji nas moraju podržavati…

Izedin Šikalo iz Dobre knjige izdvojio je primjer neoporezovanih knjiga koje ugrožavaju bh. izdavaštvo:

– Izdavači su u podređenom položaju, djelimično smo i sami krivi, ako uzmemo u obzir činjenicu da smo mi jedina zemlja u Evropi koja nema ministarstvo kulture na državnoj razini. Ljudi iz politike koji određuju sudbinu izdavača ne prepoznaju naš esnaf, a ako smo intelektualni težaci, onda bi bilo dobro da i mi imamo neke inicijative. Dobra knjiga je izdavačko štamparsko preduzeće tako da znam probleme kolega.

Dragan Marković iz University pressa naglasio je da je važno početi od stvari koje su realne i moguće realizirati u kratkom vremenskom roku:

– Razna udruženja imaju veliku energiju, naprave prvi korak, a ne stignu drugi. Nadam se da ćemo mi u ovom sastavu uraditi i drugi, treći i četvrti korak na bazi usuglašenih interesa za izdavaštvo i profesionalnost struke. Od 1994. sam u izdavaštvu, mimo lošeg statusa knjige, opredijelilo me da se uključim u Zajednicu, to što smo svi profesionalni. Očekujem da ćemo napraviti kvalitetne korake koji se prije svega odnose prema svim nivoima vlasti.

Za Darka Rubčića iz Synopsisa cilj je da institucije s raznih nivoa vlasti prepoznaju Zajednicu kao novi pravni subjekt:

– I prije smo imali pojedinačne inicijative. Naveli smo šest koraka. Toje šest polja na kojima ćemo insistirati.

Šuma sajmova

Muamer Spahić iz zeničkog IK Vrijeme smatra da ova inicijativa predstavlja udruženu energiju:

– Izdavači su prepoznali ne samo tešku situaciju u kojem se nalazi bh. izdavaštvo nego i priliku da od ove djelatnosti napravimo unosnu profesiju. Problema u BiH je mnogo: imamo najvišu PDV stopu za knjige, nemamo podršku vlasti, nedostaje nam izdavačke infrastrukture, nedostaju knjižare… Opstali smo 20 godina u lošem ambijentu, opstajaćemo i dalje, ali vidimo veliku priliku da od izdavaštva napravimo važnu kulturnu djelatnost koja može biti stup ne samo kulturnog identita i opstanka zemlje kulture i jezika nego i privredne djelatnosti. Izdavaštvo je brak između trgovine i umjetnosti.

Arifi je na kraju istakao da se žele baviti problemima koje mogu zajedno riješiti, jer nisu konkurencija jedni drugima:

– Radićemo na promoviranju bh. knjige kao javnog dobra, osiguranju uvjeta za razvoj kulture čitanja, poticanju kvalitete knjiga i podizanju izdavačkih standarda, provođenju različitih oblika međunarodne saradnje na području knjiga i vraćanju digniteta i ugleda sajmovima knjiga u BiH. Imamo šumu sajmova i kvazi sajmova.

MIRELA SEKULIĆ/Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno